Articolele din categoria EDITORIALE:

Rodica Sărmaș Furnea: Țara care nu ratează epidemiile EDITORIAL
Rodica Sărmaș Furnea: Țara care nu ratează epidemiile
Acum, când imaginile din China ne arată cum un virus poate transforma viața unor orașe întregi într-un infern, devine vital să ne aplecăm fără alte întârzieri asupra restanțelor noastre la capitolele ce țin de sănătatea publică. Faptul că de trei ani încoace România se confruntă cu una dintre cele mai grave epidemii de rujeolă, cu mii de îmbolnăviri și zeci de copilași morți, ar trebui să constituie o prioritate pentru guvernul Orban.
Constantin Rudnițchi: Este posibil un salariu minim european? ANALIZĂ
Constantin Rudnițchi: Este posibil un salariu minim european?
Uniunea Europeană își propune din nou o țintă ambițioasă. Aceea de a introduce un salariu minim la nivel european. Este o întreprindere deloc ușoară. De ce? Pentru că în continuare situația economică a statelor membre este diferită, în sensul că există decalaje de dezvoltare între țările Uniunii Europene. Diferențele sunt la destul de mulți indicatori, nu doar la cei care se referă la nivelul de trai sau la salarii, ci și la nivelul productivității sau al valorii adăugate create în economie.
Dan Vasile Mihale: Prea multe uniforme pentru un buget atât de sărac EDITORIAL
Dan Vasile Mihale: Prea multe uniforme pentru un buget atât de sărac
O știre aparent neimportantă mi-a atras atenția în mod deosebit. Se vorbește de luni bune de lipsa banilor la buget, de un deficit uriaș și de împrumuturi pe bandă rulantă de pe piețele interne și internaționale, în condițiile în care puținii bani care intră la buget se irosesc aiurea de primării pe niște structuri a căror utiliate din ce în ce mai multă lume o pune în discuție. Una dintre aceste structuri este Poliția Locală.
Costi Rogozanu: De ce ”Joker” cel mai bun film prost al lui 2019?
Costi Rogozanu: De ce ”Joker” cel mai bun film prost al lui 2019?
Joker este poporul care nu votează cum trebuie, care nu înțelege mersul înainte propus de metropole. ”Joker” e fantasma pe care a scos-o la vânzare un regizor superficial/supercomercial precum Todd Phillips. Ăștia ca el dau ce-i mai bun atunci când cred despre ei că fac ”artă”. Au explozii de sinceritate involuntară și identifică corect problema. E ca în acele cicluri în care intelectualii se apucă să scrie despre mase și despre cum o iau  ele razna. Unii scriu prost, alții scriu interesant, dar nu mai contează – e plin de semnificații faptul că abordează problema.
Dan Vasile Mihale: Ecouri slabe la avertismentul FMI EDITORIAL
Dan Vasile Mihale: Ecouri slabe la avertismentul FMI
Nouă șefă FMI, bulgăroaica Kristalina Georgieva, a vorbit acum câteva zile despre un studiu FMI care a plecat de la o analiză a situației actuale pe plan global și vorbește de pericolul unei crize în deceniul care urmează. Șefa FMI spune că situația se aseamănă celei din anii 1920, premergători ,,Marii Depresiuni’’, când economia mondială a înregistrat o scădere fără precedent pe fondul supraproducției . Avertismentul nu a stârnit îngrijorare la București, unde, de o lună încoace,  se vorbește numai despre anticipate, alegerea primarilor în două tururi și de reforma din PSD sub bagheta noii ,,stele’’Sorin Grindeanu.
Rodica Sărmaș Furnea: Cad măștile corupției din sănătate
Rodica Sărmaș Furnea: Cad măștile corupției din sănătate
Într-o vreme, șefa sistemului de sănătate era șpaga. O altă formă de evaluare a competenței sau a priorităților de ordin profesional nu exista: doamna șpagă controla totul, de la medicul generalist până la etajele bine păzite ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, unde s-au dat tunuri de sute de milioane de dolari. Poate vă amintiți perioada anilor 2000, când legea era concepută în așa fel încât casele de asigurări, mai ales cea a armatei - extrem de puternică în acea vreme, nu se subordonau niciunei instituții, dar dețineau sume pe care nicio bancă din România nu le rulează.
alocatii copii EDITORIAL
Dan Vasile Mihale: Alba – neagra cu dublarea alocațiilor
Președintele Iohannis a promulgat legea care stipulează dublarea alocațiilor pentru copii, dar măsura nu se aplică pentru că Guvernul Orban vrea să proroge termenul de aplicare până la vară, când va fi făcută o nouă rectificare bugetară. Ce eschivă jalnică! Președintele iese din schemă imaculat și aruncă în curtea Guvernului cartoful fierbinte. Ba mai mult, insistă că ar fi bani dacă se taie pensiile speciale, asta în condițiile în care propriul său partid nu susține ideea, decât parțial și nu în punctele esențiale.
George Vulcănescu: Dorel, banii contribuabililor și administrația publică EDITORIAL
George Vulcănescu: Dorel, banii contribuabililor și administrația publică
"Nu avem oameni. Ăia buni sunt în Germania". Gluma asta amară a devenit veșnica scuză pentru pagubele produse de emblematicul Dorel, mai ales în construcții. Deși se face o confuzie. Nu Dorel este vinovat pentru mentalitatea reflectată de personajele din inspirata reclamă. Dorel este doar necalificatul luat peste picior de colegii lui lipsiți de profesionalism (despre responsabilitate nici nu mai poate fi vorba). Sunt domenii de activitate în România în care profesionalismul a ajuns să fie mai rar decât oxigenul pe Chomolungma.
Constantin Rudnițchi: Feriți-vă de bitcoin chiar și atunci când crește! ANALIZĂ
Constantin Rudnițchi: Feriți-vă de bitcoin chiar și atunci când crește!
Bitcoin, cea mai cunoscută monedă virtuală, a crescut spectaculos de la începutul acestui an. Analiștii au calculat că s-a apreciat cu 20%, de la 1 ianuarie 2020, pe una dintre platformele de tranzacționare, iar motivele creșterii sunt interpretate diferit. Specialiștii caută explicații și ele pleacă de la o companie care a acceptat moneda virtuală pentru contractele futures, până la faptul că bitcoin și-a găsit un auto-proclamat inventator care se află în litigiu cu un alt concurent (care între timp a decedat), cu care se se judecă în Statele Unite pe subiectul „cine a minat primul moneda virtuală".
psd EDITORIAL
Dan Vasile Mihale: PSD vrea să facă pasul de la double ,,D’’ la ,,C’’
PSD vrea să facă marele pas de la double ,,D’’(Dragnea – Dăncilă)  la ,,C’’(Ciolacu). Discret și necontestat, președintele Camerei Deputaților și liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, se străduiește, de ceva vreme, să repună PSD pe harta partidelor care contează pe scena politică a României. Misiune imposibilă ar spune unii, în condițiile în care PSD nu pare să-și revină după ce a fost ciuruit la europarlamentare, la prezidențiale și a mai pierdut și guvernarea.