Dacă nu trece moțiunea, PSD are și un plan ,,B’’: atacarea legii la Curtea Constituțională. Și liberalii au plan de rezervă. Chiar în această săptămână, Guvernul Orban vrea să introducă în ordonanța de urgență privind alegerea președinților de consilii județene în două tururi și alegerea primarilor în aceeași manieră.
Dacă PSD reușește să blocheze, prin orice demers constituțional, inițiativa liberalilor privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, liderii actuali ai partidului vor merge pe cai mari la congresul din februarie. În caz contrar, toți pleacă la luptă cu șanse egale.
Marcel Ciolacu spune că are un plan propriu pentru congres, deși se vehiculează insistent ideea că Sorin Grindeanu este favoritul. Se poate! Grindeanu este în prezent președinte ANCOM. Dacă vrea să se revină în politică, trebuie să demisioneze. Asta este însă o formalitate.
Nu știu ce îl recomandă pe domnul Grindeanu pentru funcția de lider al PSD, dar nici nu mă interesează prea tare. Nu am fost, nu sunt și nici nu voi fi simpatizant PSD.
Ca premier, Grindeanu nu a reușit mare lucru. Și-a legat numele de OUG 13, care a scos mii de oameni în stradă, a pozat cu Dragnea la pescuit, apoi s-a certat cu Dragnea și a refuzat să demisioneze din funcția de premier, fiind demis de propriul partid prin moțiune de cenzură.
Formal, sau nu, s-a împăcat cu Dragnea și ajuns șeful ANCOM, funcție pe care o ocupă și astăzi, când este dat ca favorit pentru funcția de președinte al PSD. În plus, despre domnul Grindeanu se mai știe că este prieten cu Victor Ponta, liderul micului PSD(Pro România).
Dacă asta este soluția pentru PSD, este limpede că bazinul de cadre a secat. Situația este similară și la PNL. Sunt reciclați tot liderii care au confirmat, sau nu, după principiul ,,la vremuri noi, tot noi’’. Nu spun că seniorii trebuie ignorați, experiența lor poate face, uneori, diferența într-o campanie electorală strânsă. Trebuie însă venit și cu altceva, ceva nou demn de România anului 2020.
Tinerii sunt tot mai puțin animați de politică, iar cei care intră în politică sunt moștenitorii baronilor de astăzi. Trebuie stabilite noi criterii de selecție a cadrelor, astfel încât personajele low profile, care constituie majoritatea în toate partidele, să dispară. Abia atunci putem vorbi cu adevărat de reformă.