MENIU

NATO spune stop Ucrainei - Stoltenberg, anunț neașteptat pentu Zelenski în războiul contra Rusiei

Jens Stoltenberg, secretar general NATO

Ucraina nu va primi încă sisteme de apărare aeriană Patriot din partea NATO. Anunțul vine chiar de la conducerea Alianței.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că este încă „prea devreme” pentru a trage o concluzie după solicitarea Poloniei de a muta în Ucraina sistemele de apărare antiaeriană Patriot, oferite de Germania.

„Există un dialog în curs de desfășurare și, de asemenea, un proces în Polonia. Așadar, cred că este prea devreme pentru a trage concluzii. Este important să separăm discuția despre cele trei unități Patriot, pe care Germania s-a oferit să le acorde pentru protejarea spațiului aerian polonez, de problema apărării aeriene suplimentare a Ucrainei. Am fost cu toții de acord cu privire la necesitatea urgentă de a ajuta Ucraina, inclusiv cu sisteme de apărare aeriană”, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, joi, după participarea la Conferința de Securitate de la Berlin.

„Aliații sunt pregătiți să facă un pas înainte și să furnizeze și mai multă apărare aeriană Ucrainei”, însă „este important să înțelegem că nu este vorba doar despre livrarea de noi sisteme, ci și despre asigurarea faptului că sistemele pe care le-am livrat deja pot funcționa”. 

„Deci este vorba de nevoia de muniție pentru sistemele existente. Este vorba de nevoia de piese de schimb și de întreținere. Așadar, cred că ar trebui să separăm problema celor trei, oferta de sprijinire a Poloniei cu baterii Patriot la nivel general și o problemă mult mai amplă, aceea de a ne asigura că Aliații asigură apărarea aeriană a Ucrainei”, a explicat secretarul general al NATO.

Anunțul șefului NATO - Jens Stoltenberg vine după cererea făcută de ministrul ucrainean de externe.

Dmitro Kuleba a îndemnat Germania să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană Patriot „cât mai curând” posibil, fiind vorba de un „sistem pur defensiv”.

Transferul Patriot „nu va duce la o escaladare a conflictului cu Rusia de către o ţară membră NATO, precum Germania”, a precizat Kuleba.