MENIU

Ministrul Finanțelor, impresionat de „modelul Bolojan”, de eficientizare a administrației. „Acolo s-a putut”. Ce planuri are Boloș

Ilie Bolojan, un exemplu pentru ministrul Finanțelor la capitolul eficientizarea administrației. Foto/Arhivă

Marcel Boloș consideră că a venit momentul ca instituțiile din subordinea Guvernului să treacă printr-un amplu proces de eficientizare. Ministrul Finanțelor dă exemplul șefului CJ Bihor, Ilie Bolojan, care a redus numărul de angajați din instituție de la 298 la numai 85 de persoane.

„Nu vreau să-l ridic în slăvi pe Bolojan, dar dumnealui, fără prevedere legală, a redus (personalul din CJ Bihor) de la 298 de angajați, la 85”, a spus ministrul Finanțelor, care a recunoscut existența unor „situații ridicole” în ceea ce privește activitatea desfășurată de funcționarii publici la anumite instituții de stat pe care nu le-a nominalizat.

Întrebat dacă „modelul Bolojan” de restructurare a numărului de angajați de la o instituție trebuie să fie adoptat și în cadrul Executivului, Marcel Boloș a răspuns: „Omul sfințește locul. Fiecare conducător de instituție să își facă propria evaluare la resursele pe care le gestionează. Dacă în Bihor s-a putut să avem acest model cu cheltuieli de funcționare de 30% și 70% cheltuieli de investiții, trebuie să existe astfel de situații și la nivel central”, a spus ministrul Finanțelor.

În urmă cu patru ani, Ilie Bolojan, proaspăt ales preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, a anunţat în prima sa conferinţă de presă de la preluarea funcției că va da afară jumătate din angajații CJ: 86 vor fi concediaţi și vor rămâne 88. Ilie Bolojan a declarat cu acea ocazie că mulți angajați ai CJ efectiv nu au „obiectul muncii”, dar primesc salarii mari, inclusiv bonusuri de până la 50% pentru participarea la proiecte europene „cu mize mici”.