MENIU

Statele Unite au trimis Ucrainei cel mai consistent ajutor din ultimele luni: asistență militară de aproape 400 de milioane de dolari

Ucraina primește ajutor de aproape 400 de milioane de dolari de la SUA. Foto/Profimedia

Statele Unite pregătesc un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 375.000.000 dolari. Din luna mai, SUA nu a trimis pachete de asistență în valoare mai mare de 275.000.000 dolari, prin utilizarea unui mecanism intitulat Presidential Drawdown Authority (PDA). 

Ultimul pachet va ajunge în Ucraina într-un moment crucial în război, în care Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei înaintea lunilor de iarnă, scrie hotnews.ro.

Anunțul oficial privind pachetul de asistență militară se va face, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare. Armata ucraineană va primi vase de patrulare, muniție pentru bateriile de lansatoare de rachete HIMARS, piese de schimb. Este posibil ca mărimea și conținutul pachetului de asistență să se modifice în zilele următoare.

Din luna mai, SUA nu a trimis pachete de asistență în valoare mai mare de 275.000.000 dolari, prin utilizarea unui mecanism intitulat Presidential Drawdown Authority (PDA).

PDA permite președintelui SUA să ia din stocurile armatei americane pentru a ajuta aliații aflați în situații de urgență. În august, când Ucraina derula ofensiva în Kursk, dar concomitent pierdea teritorii în estul țării, SUA au trimis două pachete de asistență, fiecare de 125.000.000 dolari.

Liderii pro-ucraineni din Congres și administrația președintelui Joe Biden vor să obțină prelungirea cu încă un an a mecanismului PDA, cu o valoare de 5,5 miliarde de dolari.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident