MENIU

Producția de cătină bio se usucă pe câmp. Ce spun producătorii

Producția de cătină bio din acest an este în pericol de a se usca. Agricultorii buzoieni nu mai au bani să plătească nici forța de muncă necesară pentru recoltare, dar nici costul energiei electrice folosită pentru stocarea și congelarea fructelor, procese a căror costuri depășesc 50.000 de lei pe lună.

Asta pentru că țara noastră a pierdut trenul exportului. Dacă in urma cu câțiva ani exportam cantități impresionante de cătină, ei bine acum fructele sunt lăsate să se strice in câmp. 

România a pierdut trenul exportului de cătină bio

„De doi ani piața este într-un picaj continuu, iar costurile cu recoltatul cătinei nu se mai justifică”, spun agricultorii.

„Pe ramură avem și fructe de anul trecut, din 2023, cele uscate, stafidite, și fructele din anul 2024. Producția evaluată în anul 2023 a fost undeva la 6-7 tone, anul acesta cam la fel.”, a declarat Vasile Avram, șef pepinieră silvică.

Germania era principala țară care importa cătină din România în cantități uriașe și era folosită în industria farmaceutică și cea alimentară.

„Cea mai mare cantitate de fructe de cătină pe care am livrat-o din centrul din Simireasca a fost 230 de tone în anul 2012.”, a completat acesta.

Din 2022, clienții străini au renunțat la producătorii români în favoarea celor din Ucraina.

„Întotdeauna am valorificat cătina la export, la intern cantități nesemnificative, iar exportul se pare că este invadat din Ucraina cu cătina la prețuri foarte mici.”, a declarat Iulia Tăicuțu, reprezentant vânzări DS Buzău.