MENIU

Investițiile străine directe au scăzut semnificativ în 2023 - analiză BNR si INS

Analiza indică o anunită tendință în investiții

Fluxul net de investiţii străine directe în România a scăzut semnificativ anul trecut, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). Este vorba de o reducere cu peste 30% față de valorile înregistrae în 2023. 

"Fluxul net de ISD în anul 2023 a înregistrat valoarea de 6.748 milioane euro, din care: 6.996 milioane euro - participaţii la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD, în valoare de 2.070 milioane euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 4.927 milioane euro); -248 milioane euro - instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora, determinate prin diferenţa dintre datorii (1.096 milioane euro) şi creanţe (1.344 milioane euro)", se arată într-un comunicat al băncii centrale, citat de Agerpres.

BNR, în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică (INS), a realizat cercetarea statistică anuală pentru determinarea investiţiilor străine directe (ISD), principala sursă de date pentru elaborarea statisticilor ISD.

Obiectivul principal a fost determinarea fluxului net de ISD în cursul anului 2023 în întreprinderile rezidente cu investiţie străină directă, a veniturilor obţinute de nerezidenţi din aceste investiţii, precum şi a soldului ISD în România la 31 decembrie 2023, precizează BNR.

 

Mai multe articole despre:
bnr investitii straine scadere directe valuta