MENIU

Război în Ucraina, ziua 951. Putin a ordonat recrutarea de toamnă, în Rusia. Avertismentul lui Stoltenberg la final de mandat - LIVE TEXT

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

R[zboiul din Ucraina a intrat în ziua cu numărul 951. Retorica nucleară nesăbuită promovată de preşedintele rus Vladimir Putin nu ar trebui să descurajeze furnizarea de sprijin militar suplimentar pentru Ucraina din partea statelor NATO, a susţinut luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în ultimul său interviu din această postură acordat Reuters. Începând de astăzi, 1 octombrie, Stoltenberg va fi înlocuit la șefia NATO de fostul premier olandez Mark Rutte.

UPDATE 10:10 - Rusia a lansat noi atacuri cu drone asupra teritoriului ucrainean

Rusia a atacat azi-noapte cu 32 de drone de tip Shahed, dar niciuna nu și-a atins ținta, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Potrivit unei postări pe Telegram, 29 de drone de atac au fost doborâte în regiunile Cerkasî, Kirovohrad, Nikolaev, Herson, Poltava, Sumî și Dnipro, De asemenea, ca urmare a contramăsurilor de război electronic, trei drone s-au „pierdut” fără să existe informații privind provocarea de daune.

UPDATE 9: 40  Ministrul ucrainean al Apărării cere demiterea a trei dintre adjuncții săi și a unui secretar de stat

„Sistemul Ministerului Apărării al Ucrainei – Forțele Armate, Direcția Principală de Informații și Serviciul Special de Transport de Stat – este un sistem închis pe durata legii marțiale. Acest lucru înseamnă că toate procedurile din interior trebuie să fie clare și controlate. Orice încercare de a le influența, fie ea externă sau internă, este inacceptabilă.

În acest context, au loc schimbări de personal. Am semnat un memoriu adresat Cabinetului de Miniștri al Ucrainei privind demiterea miniștrilor adjuncți ai apărării – Stanislav Haider (care trece la funcția de șef al cabinetului ministrului), Oleksandr Serhii, Yurii Dzhygyr și Lyudmila Darahan (secretar de stat)”, a scris el pe Facebook fără să dea alte explicații.

 

UPDATE 6:20 - Putin ordonă recrutarea a 133.000 de militari în cadrul recrutării de toamnă din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat recrutarea a 133.000 de noi militari în cadrul recrutării de toamnă a Rusiei, care începe la 1 octombrie şi durează până la sfârşitul anului, potrivit unui decret al Kremlinului publicat luni, relatează Reuters.

Decretul, publicat în ziarul rus de stat Rossiyskaya Gazeta, solicită efectuarea recrutării cetăţenilor „cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, care nu fac parte din rezervă şi sunt supuşi recrutării în conformitate cu Legea federală, în număr de 133.000 de persoane.”

UPDATE 4:10 - Stoltenberg: Retorica nucleară a lui Putin nu trebuie să descurajeze sprijinul NATO pentru Ucraina

Stoltenberg a reacţionat la o declaraţie făcută săptămâna trecută de Putin, potrivit căruia Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă ar fi lovită cu rachete convenţionale şi că Moscova va considera orice atac asupra sa sprijinit de o putere nucleară drept un atac comun, relatează Agerpres.

Avertismentul liderului de la Kremlin a survenit în contextul în care Statele Unite şi aliaţii lor analizează posibilitatea de a-i permite Ucrainei să lanseze rachete convenţionale de fabricaţie occidentală asupra teritoriului rus. Kievul afirmă că vrea să obţină permisiunea de a lovi ţinte care sunt parte a eforturilor militare ale Moscovei.

\"\"Ce am văzut este un tipar de retorică şi mesaje nucleare ruseşti nesăbuite, iar acest lucru se potriveşte tiparului\"\", a spus Jens Stoltenberg, care s-a aflat zece ani la conducerea Alianţei Nord-Atlantice.

\"\"De fiecare dată când ne-am intensificat sprijinul cu noi tipuri de arme - tancuri, tiruri cu rază lungă de acţiune sau avioane F-16 - ruşii au încercat să ne împiedice. Ei nu au reuşit şi de asemenea acest ultim exemplu nu ar trebui să îi împiedice pe aliaţii din NATO să sprijine Ucraina\"\", a adăugat fostul premier norvegian.

El a precizat că NATO nu a detectat vreo modificare în postura nucleară a Rusiei \"\"care necesită vreo schimbare din partea noastră\"\".

În opinia lui Jens Stoltenberg, cel mai mare risc pentru NATO ar fi dacă Putin ar câştiga în Ucraina.