Război în Ucraina, ziua 951. Putin a ordonat recrutarea de toamnă, în Rusia. Avertismentul lui Stoltenberg la final de mandat - LIVE TEXT
Războiul din Ucraina a intrat în ziua cu numărul 951. Retorica nucleară nesăbuită promovată de preşedintele rus Vladimir Putin nu ar trebui să descurajeze furnizarea de sprijin militar suplimentar pentru Ucraina din partea statelor NATO, a susţinut luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în ultimul său interviu din această postură acordat Reuters. Începând de astăzi, 1 octombrie, Stoltenberg va fi înlocuit la șefia NATO de fostul premier olandez Mark Rutte.
UPDATE 00.00 - Ucraina a reușit, pe timp de război, să contruiască „o nouă industrie de apărare”, a afirmat, marți, președintele Volodimir Zelenski, dând asigurări că țara sa a produs, de la începutul acestui an, de 25 de ori mai multe muniție de artilerie și de mortiere decât în 2022, informează AFP.
Kievul este dependent de stocurile de de fabricație sovietică și de livrările aliaților occidentali, care furnizează finanțare și armament de la începutul invaziei ruse în 2022. Dar Ucraina și-a dezvoltat considerabil și industria proprie, o inițiativă cu atât mai importantă cu cât trupele sale s-au confruntat cu o gravă penurie de muniție la începutul acestui an, rezultat al disputelor politice de la Bruxelles și Washington.
UPDATE 22.00 - Trupele ruse au ajuns în centrul oraşului Vuhledar, un bastion din estul Ucrainei, situat pe un teren strategic înalt, care a rezistat până acum atacurilor ruseşti de la invazia pe scară largă a Moscovei, a declarat marţi guvernatorul regional al regiunii ucrainene Doneţk.
Guvernatorul Vadim Filaşkin spune că situaţia din Vuhledar este extrem de dificilă. „Inamicul este deja aproape în centrul oraşului”, a declarat Filaşkin la televiziunea ucraineană. Forţele ruse au ajuns la periferia micului oraş minier săptămâna trecută şi şi-au intensificat ofensiva în ultimele zile.
UPDATE 18.00 - Parlamentul României a aprobat marți o solicitare a preşedintelui Klaus Iohannis de înfiinţare pe teritoriul naţional a unei facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean.
În scrisoarea transmisă Parlamentului, șeful statului român a argumentat că evoluţiile recente ale războiului de agresiune dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei au evidenţiat necesitatea intensificării şi diversificării instruirii forţelor armate ucrainene. „În urma analizei efectuate, a rezultat că România are posibilitatea de a contribui la Coaliţia pentru capabilităţi maritime prin găzduirea pe teritoriul naţional a facilităţii de instruire în domeniul maritim, precum şi prin sprijinirea procesului de instruire a militarilor infanteriei marine din Ucraina, în limita capabilităţilor existente”.
UPDATE 17.00 - Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a declarat marți că China a devenit un sprijin decisiv pentru războiul dus de Rusia în Ucraina.
„(China) nu poate continua să alimenteze cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial fără acest impact asupra intereselor și reputației sale”, a spus el.
UPDATE 14:00 - Kremlinul declară că nu se aşteaptă la ``nimic nou`` în politica NATO după preluarea conducerii de către Mark Rutte
Rusia a declarat marţi că nu se aşteaptă la "nimic nou" în politica NATO după preluarea conducerii Alianţei Nord-Atlantice de către Mark Rutte, fostul premier olandez care l-a înlocuit pe norvegianul Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general, relatează EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.
"Îl cunoaştem bine pe dl. Rutte. Nu credem că se va întâmpla ceva nou în politica Alianţei. Ne aşteptăm ca Alianţa Nord-Atlantică să continue să lucreze în aceeaşi direcţie ca până acum", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la briefingul său de presă zilnic.
Peskov a subliniat că preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit de mai multe ori cu Rutte şi că, la acea vreme, "existau speranţe de relaţii pragmatice".
Dar la un moment dat, a adăugat el, "Ţările de Jos au adoptat o poziţie mai degrabă ireconciliabilă, o poziţie care exclude complet orice contact cu ţara noastră".
"În consecinţă, nu credem că se va întâmpla ceva semnificativ nou în politica Alianţei", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Rutte, care i-a succedat marţi norvegianului Jens Stoltenberg în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, a subliniat că "nu poate exista o securitate durabilă în Europa fără o Ucraină puternică şi independentă".
Mark Rutte a preluat funcţia de secretar general al NATO într-un moment critic al războiului în Ucraina, unde forţele ruse avansează în estul ţării, şi cu puţin peste o lună înainte de alegerile prezidenţiale din SUA.
UPDATE 11:00 - Şapte morţi şi trei răniţi în sudul Ucrainei, într-un atac al artileriei ruse în apropierea unei pieţe în centrul oraşului Herson
Cel puţin şapte civili au fost ucişi, iar alte trei persoane au fost rănite marţi în apropierea unei pieţe din centrul Hersonului, un oraş mare în sudul Ucrainei situat în apropierea liniei frontului, anunţă parchetul regional, relatează AFP.
UPDATE 10:10 - Rusia a lansat noi atacuri cu drone asupra teritoriului ucrainean
Rusia a atacat azi-noapte cu 32 de drone de tip Shahed, dar niciuna nu și-a atins ținta, potrivit forțelor aeriene ucrainene.
Potrivit unei postări pe Telegram, 29 de drone de atac au fost doborâte în regiunile Cerkasî, Kirovohrad, Nikolaev, Herson, Poltava, Sumî și Dnipro, De asemenea, ca urmare a contramăsurilor de război electronic, trei drone s-au „pierdut” fără să existe informații privind provocarea de daune.
UPDATE 9: 40 Ministrul ucrainean al Apărării cere demiterea a trei dintre adjuncții săi și a unui secretar de stat
„Sistemul Ministerului Apărării al Ucrainei – Forțele Armate, Direcția Principală de Informații și Serviciul Special de Transport de Stat – este un sistem închis pe durata legii marțiale. Acest lucru înseamnă că toate procedurile din interior trebuie să fie clare și controlate. Orice încercare de a le influența, fie ea externă sau internă, este inacceptabilă.
În acest context, au loc schimbări de personal. Am semnat un memoriu adresat Cabinetului de Miniștri al Ucrainei privind demiterea miniștrilor adjuncți ai apărării – Stanislav Haider (care trece la funcția de șef al cabinetului ministrului), Oleksandr Serhii, Yurii Dzhygyr și Lyudmila Darahan (secretar de stat)”, a scris el pe Facebook fără să dea alte explicații.
UPDATE 6:20 - Putin ordonă recrutarea a 133.000 de militari în cadrul recrutării de toamnă din Rusia
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat recrutarea a 133.000 de noi militari în cadrul recrutării de toamnă a Rusiei, care începe la 1 octombrie şi durează până la sfârşitul anului, potrivit unui decret al Kremlinului publicat luni, relatează Reuters.
Decretul, publicat în ziarul rus de stat Rossiyskaya Gazeta, solicită efectuarea recrutării cetăţenilor „cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, care nu fac parte din rezervă şi sunt supuşi recrutării în conformitate cu Legea federală, în număr de 133.000 de persoane.”
UPDATE 4:10 - Stoltenberg: Retorica nucleară a lui Putin nu trebuie să descurajeze sprijinul NATO pentru Ucraina
Stoltenberg a reacţionat la o declaraţie făcută săptămâna trecută de Putin, potrivit căruia Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă ar fi lovită cu rachete convenţionale şi că Moscova va considera orice atac asupra sa sprijinit de o putere nucleară drept un atac comun, relatează Agerpres.
Avertismentul liderului de la Kremlin a survenit în contextul în care Statele Unite şi aliaţii lor analizează posibilitatea de a-i permite Ucrainei să lanseze rachete convenţionale de fabricaţie occidentală asupra teritoriului rus. Kievul afirmă că vrea să obţină permisiunea de a lovi ţinte care sunt parte a eforturilor militare ale Moscovei.
\"\"Ce am văzut este un tipar de retorică şi mesaje nucleare ruseşti nesăbuite, iar acest lucru se potriveşte tiparului\"\", a spus Jens Stoltenberg, care s-a aflat zece ani la conducerea Alianţei Nord-Atlantice.
\"\"De fiecare dată când ne-am intensificat sprijinul cu noi tipuri de arme - tancuri, tiruri cu rază lungă de acţiune sau avioane F-16 - ruşii au încercat să ne împiedice. Ei nu au reuşit şi de asemenea acest ultim exemplu nu ar trebui să îi împiedice pe aliaţii din NATO să sprijine Ucraina\"\", a adăugat fostul premier norvegian.
El a precizat că NATO nu a detectat vreo modificare în postura nucleară a Rusiei \"\"care necesită vreo schimbare din partea noastră\"\".
În opinia lui Jens Stoltenberg, cel mai mare risc pentru NATO ar fi dacă Putin ar câştiga în Ucraina.