Noul an vine cu jale pentru buzunarele șoferilor. ASF a publicat noile tarife de referință pentru polițele RCA iar creșterile sunt chiar și de 30%
Începutul noului an aduce vești îngrijorătoare pentru șoferii din România, care se vor vedea nevoiți să scoată mai mulți bani din portofel pentru „luxul” de a conduce un atoturism. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat recent noile tarife de referință pentru polițele de răspundere civilă auto (RCA), iar creșterile anunțate sunt alarmante, atingând chiar și 30%. Această majorare semnificativă va afecta nu doar costurile de asigurare, ci și planurile financiare ale multor conducători auto, care vor fi nevoiți să se adapteze rapid la noile realități economice.
Noile tarife de referință, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și valabile pentru următoarele șase luni, sunt semnificativ mai mari comparativ cu cele anunțate în luna iulie 2024. Creșterile încep de la peste 5% și depășesc chiar 30%, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor prezentate de ASF.
ASF a actualizat metodologia de calcul pentru tariful de referință în raportul precedent din iulie 2024, iar acum autovehiculele sunt evaluate în funcție de puterea motorului, nu de mărimea acestuia.
Conform informațiilor din raportul actual privind tarifele de referință, acestea sunt stabilite o dată pentru zona București/Ilfov, unde valorile sunt mai mari din cauza traficului intens și a riscurilor sporite, și o dată pentru restul județelor din țară.
Dacă analizăm zona Bucureşti/Ilfov, cel mai mic tarif de referinţă pleacă de la 1.844 lei pentru o putere a maşinii de 50 kw sau mai puţin, grupa de vârstă 51-60 şi poate ajunge la 5.240 pentru grupa de vârstă de 30 de ani sau sub 30, pentru o maşină cu o putere de peste 300 kw. Comparativ cu tarifele de referință din iulie 2024, creșterea este de aproape 9% și depășește 30% în cele două exemple menționate.
În ceea ce privește tarifele de referință pentru restul județelor din țară, cel mai mic tarif începe de la 1.064 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 9,1% față de tarifele din urmă cu șase luni, pentru o putere a mașinii de 50 kW sau mai puțin, pentru șoferi cu vârste între 51 și 60 de ani. Pe de altă parte, cel mai mare tarif de referință este de 3.964 lei pentru cei cu vârsta de 30 de ani sau mai tineri, pentru o mașină cu o putere între 201 și 300 kW.