MENIU

O pasăre străveche se întoarce pe cer. Această specie aproape dispăruse

După ce ibisul chel nordic a dispărut din Europa cu peste 300 de ani în urmă, această pasăre a fost reintrodusă pe vechile sale rute de migrație printr-o metodă inovatoare.

Aceste păsări, odinioară răspândite pe trei continente, erau atât de apreciate în antichitate încât aveau propria hieroglifă, conturându-se ca simbol al cuvântului „akh”, ce înseamnă „spirit”.

Imagini cu ibisul cel nordic

Cu toate acestea, până în anii 1990, ibisul chel nordic era considerat una dintre cele mai rare specii de păsări din lume, populația sa sălbatică fiind redusă la doar 59 de perechi, toate în Maroc. Această scădere dramatică a fost cauzată de vânătoare, distrugerea habitatului natural și utilizarea pesticidelor.

                             Ibisul nordic surprins pe cer / Sursa foto - Presa străină

Astăzi, datorită eforturilor de conservare din Maroc, populația a crescut la peste 500 de indivizi, ceea ce a permis actualizarea statutului său pe lista roșie a speciilor amenințate, de la critic la pe cale de dispariție.

 În plus, un program de reintroducere fără precedent a permis ibisilor să migreze din nou spre Europa, pentru prima dată din secolul XVII, cu o populație migratoare estimată la aproximativ 270 de păsări.