Articolele din categoria CULTURĂ:

Elena si Nicolae Ceaușescu intr-un tablou omagial
Elena Ceaușescu era mai mult CIUMĂ decât MUMĂ. Ce plan cinic avea pentru minerii din Valea Jiului
Propaganda regimului comunist o înfățișa pe Elena Ceaușescu drept "femeie comuniste, soție, bună mamă", însă toți cei care au cunocut-o o descriu drept o femeie rea, ranchiunoasă și răzbunătoare față de cei care-i stăteau în cale și nepăsătoare față de suferințele clasei muncitoare, din rândul căreia se revendica.Un exemplu despre "grija maternă" pe care o purta oamenilor este relatat de un fost ministru și membru al nomenclaturii comuniste, Cornel Burtica
Coperta volumului - Ciudatenii amoroase din Bucurestiul fanariot, Doina Rusti
Căsătoria între două FEMEI care a zguduit Bucureștiul fanariot. Vodă, chemat să facă dreptate într-un caz nemaiauzit
Pe la 1800, în plină perioadă fanariotă, o veste care părea de neconceput la vremea respectivă a zguduit Bucureștiul: două femei au fost la un pas de a-și uni destinele, chiar în fața unui preot, folosindu-se de deghizarea uneia dintre partenere în bărbat. Povestea a ajuns la judecata Divanului Domnescu, un fel de Înaltă Curte de Justiție la vremea respectivă.
Familia Ceaușescu pe Litoral, la Neptun (sursa foto: Evenimentul istoric)
Elena Ceaușescu și rețeaua MENAJERELOR. Informatoarele „Savantei” băgau spaima în securiști și secretari de partid
În folclorul „Epocii de Aur”, Elena Ceaușescu apare drept omul negru, cea care “l-a stricat” pe Nicolae. Lipsită de cultură, cu o capacitate intelectuală redusă și frustrată de aspectul fizic, soția fostului lider comunist a compensat printr-o ambiție toxică de a parveni. Suspicioasă și răzbunătoare, Elena Ceaușescu și-a creat propriul sistem de a se informa prin intermediul personalului care deservea locuințele de protocol ale familie, dar și ale celorlalți lideri comuniști. Unul dintre șefii serviciului care se ocupa direct de paza cuplului prezidențial relata, în amintirile sale, că rețeaua menajerelor devenise atât de influentă, încât până și securiștilor sau nomenclaturiștilor le era teamă.
Secțiunea „Istorie și Cinema” BIFF 2024 vine cu două filme de excepție: ”Tovarășu” și ”Enigmele României”
Secțiunea „Istorie și Cinema” BIFF 2024 vine cu două filme de excepție: ”Tovarășu” și ”Enigmele României”
Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival (BIFF - www.biff.com.ro), singura competiție cinematografică internațională de film de lungmetraj organizată în București, a intrat în linie dreaptă. Evenimentul se desfășoară între 19 și 29 septembrie 2024 și aduce în fața publicului din capitală, în premieră națională, filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu alături de o serie de evenimente și de proiecții organizate special pentru această ediție.
Florin Zamfirescu: Analfabeții au luat toată puterea.Adevărul, vopsit cu vopseaua groasă a minciunii
Actorul Florin Zamfirescu, la Culisele Statului Paralel: „România nu mai are alți oameni decât un covrigar din Buzău?”
Actorul Florin Zamfirescu, invitat în emisiunea Culisele Statului Paralel, a făcut declarații dure despre clasa politică românească, adresându-se direct publicului cu un mesaj de indignare față de promisiunile politicienilor. „Acești politicieni români, drag popor, ne-au stat în față, ne-au păcălit cu diferite promisiuni”, a spus Zamfirescu, criticând încercările acestora de a obține din nou sprijinul public prin promisiuni nesincere.
„Tovarășu’”, la BIFF. Documentarul care dezvăluie secretele neștiute ale lui Nicolae Ceaușescu
„Tovarășu’”, la BIFF. Documentarul care dezvăluie secretele neștiute ale lui Nicolae Ceaușescu
Documentarul „TOVARĂȘU’: FACEREA, GLORIA ȘI DESFACEREA UNUI DICTATOR” va fi proiectat la cea de-a XX-a ediție aniversară a Bucharest International Film Festival (BIFF), ce se va desfășura între 19 și 29 septembrie 2024. Filmul, realizat de „Chainsaw film productions”, promite să fie unul dintre punctele culminante ale secțiunii „Istorie și cinema”, va oferi o privire profundă asupra vieții și carierei unuia dintre cei mai controversați lideri ai secolului XX: Nicolae Ceaușescu.
Căutările sunt corelate cu anumite concursuri TV de cultură generală
Ce cuvinte au căutat românii online în luna august? Ce înseamnă "ntru" si "ozeneu", printre cele mai frecvente întrebări
Motoarele de căutare au devenit cel mai utilizat instrument atunci când căutăm diverse explicații sau definiții. Pe lângă faptul că este o modalitate comodă și rapidă, atunci când este folosită, căutarea pe Google oferă și o informare completă asupra subiectului. Site-ul dexonline a realizat o astfel de statistică a celor ai căutate definiții în luna august.
Elvis Presley, legenda care a scris istorie. Lucruri mai puțin cunoscute despre regele muzicii
Elvis Presley, legenda care a scris istorie. Lucruri mai puțin cunoscute despre regele muzicii
Elvis Presley, regele rock ‘n’ roll este considerat ca fiind una dintre cele mai mari personalități culturale ale secolului XX. S-a născut pe data de 8 ianuarie 1935, iar datorită talentului și personalității sale a devenit o adevărată legendă.Lucruri mai puțin știute despre Elvis PresleyÎn timp ce legenda sa a rămas vie în memoria fanilor, viața sa personală a fost plină de secrete. Sigur nu știați din ce cauza purta mereu gulere înalte sau că regele a avut un frate geamăn.
Relicva încastrată în aur a capului Sfântului Ioan Botezătorul
Unde se află, de fapt, capul Sfântului Ioan Botezătorul. Legături puțin știute cu un schit românesc de la Athos
Sfântul Ioan Botezătorul este o figură centrală în tradiția creștină, iar capul Sfântuluireprezintă una dintre cele mai sacre moaște ale Bisericii, având o istorie deosebită. Din acest motiv, nu este de mirae că mulți curioși doresc să știe unde se află rămășițele sfinte. Epopeea lor este fascinantă și, într-un mod pe care puțină lume îl știe, sunt legate și de cel mai cunoscut schit românesc de la Muntele Athos.
Mulți frontieriști au fost răniți sau chiar uciși de grănicerii români, în special la granița cu fosta Iugolavie
Câţi oameni au fugit din România comunistă în Epoca de Aur? Datele pe care Securitatea le-a ascuns tot timpul
Din România comunistă puteai să pleci definitiv, dacă nu mai erai mulțumit cu modul de viață, în două moduri: să treci fraudulos granița sau să pleci legal, dar să nu te mai întorci. Pe măsură de condițiile de viață și lipsurile din Epoca de Aur a lui Nicolae Ceaușescu deveneau tot atroce, numărul celor care au fost în stare să-și riște chiar și viața pentru a fugi a crescut îngrijorător. Securitatea a ținut la secret aceste date, dar documentele care acum se află în arhivă CNSAS conturează amploarea fenomenului.
Spectacol omagial pe Stadionul Național (arhivă)
23 August pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, spectacol faraonic pentru "Conducătorul Iubit" - VIDEO
23 august este o zi cu o semnificație aparte în istoria României. În urmă cu 80 de ani, țara noastră a întors armele împotriva Germaniei naziste și a trecut de partea Aliaților. Regele Mihai l-a înlăturat de la conducere pe mareșalul Ion Antonescu, însă peste doar câțiva ani avea să fie și el înlăturat, pentru ca România să intre sub controlul total al lui Stalin. În deceniile regimului comunist, Gheorghiu Dej și Ceaușescu au schimbat de mai multe ori narativul legat de evenimentele din august, în funcție de interesele lor de moment.