Pelerinaj la Mănăstirea Nicula de Sfânta Maria 2024. Zeci de mii de credincioși au venit să se roage în zi de mare sărbătoare Zeci de mii de credincioși se află astăzi la Mănăstirea Nicula din județul Cluj. Oamenii au venit din toată țara și chiar și din străinătate pentru a participa la slujba de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Toți speră să se închine la icoana Fecioarei cu Pruncul, despre care se spune că ar fi făcătoare de minuni.
Litoral 1977 - visul frumos s-a terminat. Revolta turiștilor sindicaliști a ajuns în „Flacăra” lui Păunescu și în dosarele Securității 1977 a fost un an nefast pentru România condusă de Nicolae Ceaușescu; cutremurul din 4 martie și marea pană de curent din luna mai au afectat semnificativ bugetul, iar grevele minerilor din Valea Jiului și apelul lui Paul Goma pentru respectarea drepturilor omului au risipit ultimele iluzii privind bunele intenții ale regimului. Schimbarea în rău începea să se simtă chiar și în viața de zi cu zi. Un episod relevant este cel al revoltei turiștilor sindicaliști ajunși pe Litoral în vara lui `77. Nemulțumirea față de condițiie batjocoritoare de cazare a căpătat o asemenea amploare încât a ajuns în „Flacăra” lui Adrian Păunescu, însă imaginea de ansamblu o oferă notele Securității din arhiva CNSAS.
Unde se află templul în care Iisus Hristos săvârșea minuni? Zeci de oameni au fost vindecați acolo Recent, arheologii au descoperit ceea ce ar putea fi templul menționat în Noul Testament, unde Iisus Hristos a efectuat miracole și a vindecat bolnavi. Săpăturile realizate în orașul antic israelian Horazin au scos la iveală ruinele unei structuri religioase care ar putea fi legată de evenimentele biblice.
Cum trebuie să saluți, în funcție de momentul zilei. Până la ce oră putem să spunem bună dimineata. Multă lume nu știe asta Cum trebuie să saluți, în funcție de momentul zilei. Multă lume nu știe aceste reguli. Iată cum trebuie să salutăm, la anumite ore din zi.
Sit arheologic de un hectar și jumătate. Descoperire rară în România Cercetătorii au descoperit un sit arheologic la marginea Sibiului, chiar sub locul unde înainte de Revoluție era o fermă de porci. Mai multe obiecte găsite sub pământ arată viața oamenilor din secolul al șaselea, iar după analiza atentă a arheologilor acestea vor ajunge expuse în muzee.
Summer Well Festival încheie cea de-a 13-a ediție printr-un spectacol pur și simplu magnific Timp de 3 zile, peste 30 de artiști au creat o atmosferă memorabilă pe cele 24 de hectare ale Domeniului Știrbey. Muzică, artă și oameni care au simțit energia unică Summer Well.Ultima zi a festivalului Summer Well a fost apogeul unui weekend extraordinar, adunând din nou zeci de mii de participanți dornici să se bucure de muzică bună și de o atmosferă inegalabilă.
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului ajunge la cea de-a XXI-a ediție! Printre surprizele evenimentului se numără amenajarea unui târg de meșteșuguri și bunătăți, dar și organizarea unor dezbateri esențiale în contextul geopolitic actual În perioada 15-20 august 2024 se organizează cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, un eveniment inedit, cu suflu patriotic și tradițional, dedicat românilor de pretutindeni. Anul acesta, organizatorii evenimentului, Eugen Popescu și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, au pregătit un frumos program artistic, dar și o surpriză aparte: un târg de meșteșugari și bunătăți.
Orașul scufundat din România: Motivele din spatele deciziei lui Nicolae Ceaușescu de a-l băga sub ape România este renumită pentru peisajele sale spectaculoase și destinațiile unice, dar puțini știu că sub apele țării se află un oraș cu o istorie fascinantă. Acest oraș scufundat, cunoscut sub numele de Orșova Veche, a fost îngropat sub apă în urmă cu mai bine de cinci decenii, într-o acțiune decisivă a fostului lider comunist Nicolae Ceaușescu.
Pelerinaj cu 4.000 de tineri în România. Imagini emoționante - VIDEO Pelerinaj emoționant la Târgoviște. Peste 4.000 de tineri au luat parte la slujba organizată cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ierarh Nifon. Apoi, tinerii împreună cu alaiul de preoți au plecat într-o procesiune.
Sicriul lui Nicu Covaci, depus la Filarmonica Banatului. Pe sicriul alb este scris celebrul vers "Fie să renască numai cel ce har!" - VIDEO Sicriul cu trupul regretatului Nicu Covaci a fost depus, marți dimineață, la Filarmonica din Timișoara. Cei care l-au prețuit pe liderul legendarei formații Phoenix sunt așteptați azi și mâine să-i aducă un ultim omagiu. Artistul în vârstă de 77 de ani s-a stins din viață vineri seară, după o grea suferință, provocată de o formă galopantă de cancer cerebral.
Sărbătoare 5 august. Este zi sfântă în calendarul ortodox: ce mare sfânt este sărbătorit astăzi Sfantul Ioan Iacob Hozevitul este praznuit in fiecare an, pe data de 5 august. S-a nascut pe 23 iulie 1913, in comuna Crainiceni din judetul Botosani si a primit la botez numele Ilie. A ramas orfan de mic de amandoi parintii si a fost crescut de bunica. A urmat primii ani de scoala in satul natal, apoi gimnaziul la Lipcani (Hotin) si liceul la Cozmeni-Cernauti.
Primele informații despre ÎNMORMÂNTAREA lui Nicu Covaci. Cine va ridica sicriul de la spital și unde va fi depus? Apropiații lui Nicu Covaci și autoritățile locale din Timișoara au oferit primele detalii despre funeraliile marelui muzician, mort la 77 de ani, în urma unui cancer cerebral galopant. Sicriul ar urma să fie ridicat luni din spital și depus la Filarmonica Banatului. Cel mai probabil, înmormântarea va avea loc miercuri.
Medicul si prietenul lui Nicu Covaci: A avut cea mai agresivă formă de cancer cerebral, dar și-a păstrat forța EXTRAORDINARĂ Medicul si prietenul Dorel Sandesc a oferit, sâmbătă, detalii peste ultimele clipe ale lui Nicu Covaci. Legendarul muzician și-a păstrat forța extraordinară, "privirea de leu în iarnă, până la capăt. Specialistul a precizat că marele artist avut cea mai agresivă formă de cancer cerebral.
Nicu Ceaușescu, spaima șoselelor. Activiștii, securiștii și milițienii erau disperați când aflau că s-a urcat la volan Nicu Ceaușescu a avut cel mai ciudat destin dintre copiii fostului lider comunist al României. Crescut și instruit în ideea că ar putea deveni succesorul tatălui său, ”Prințișorul” a eșuat într-un stil de viață autodistructiv, cu alcool, aventuri amoroase și viteză.Un fost șef din Securitate, care asigura paza familia Ceaușescu, îl descrie drept un coșmar pentru toți cei puși să-l păzească, în special atunci când se urca la volan.
Biserica Ortodoxă Română, reacție fără echivoc după imaginile revoltătoare de la Jocurile Olimpice: Este de natură DEMONICĂ! Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, Adrian Agachi, susține că imaginile cu ”Cina cea de Taină” în care apar transexuali, difuzate în timpul ceremoniei de deschidere de la Jocurile Olimpice, sunt de ”natură demonică”. BOR clasifică aceste imagini drept ”un spectacol grotesc, necurat și profund păcătos, care dorește răsturnarea legilor dumnezeiești”.
Alimentele consumate pe vremea lui Iisus Hristos: Oamenii le mănâncă și astăzi Istoricii au reușit să descopere detalii fascinante despre dieta pe care o avea Iisus Hristos, iar multe dintre aceste alimente sunt încă parte din bucătăria românească de astăzi. Deși textele biblice nu oferă informații precise despre alimentația zilnică a lui Iisus, ele oferă indicii valoroase despre obiceiurile culinare din Israelul secolului I d.Hr., reflectând influențele culturale și alimentare ale vremii.
Descoperire uimitoare: Unde se află adevărata „Arcă a lui Noe” O echipă de cercetători a făcut o descoperire remarcabilă, susținând că sunt mai aproape ca niciodată de localizarea Arcei lui Noe. Conform acestora, vasul ar avea dimensiuni impresionante, de aproximativ 157 de metri lungime, și ar fi situat în districtul Doğubayazıt din provincia Ağrı, Turcia.
Sărbătoare 20 iulie: Un mare și important sfânt este celebrat în calendarul ortodox. Aproximativ 140.000 de români își serbează astăzi ziua onomastică Sfantul Ilie a trait in Regatul de Nord al lui Israel, in vremea domniei regelui Ahab. Sfantul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) si a trait cu mai bine de 800 de ani inainte de Hristos. Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui minunate in cartile numite Regi. Este ales de Dumnezeu sa certe aspru pe regele Ahab si pe cei care-l urmau pe calea paganeasca a adorarii lui Baal.
Curiozitățile limbii române: singurul cuvânt cu o vocală repetată de 6 ori Deși o utilizăm zilnic, limba română continuă să ne surprindă prin complexitatea și bogăția sa lexicală. Printre numeroasele cuvinte fascinante, se află unul care se remarcă printr-o caracteristică inedită: conține o vocală repetată de șase ori. Acest cuvânt, deși obișnuit, ascunde un aspect lingvistic special, necunoscut pentru mulți.
Sărbătoare 15 iulie: Zi cu mare însemnătate pentru credincioși: cine este sfânta pomenită astăzi în calendarul ortodox Sfanta Iulita a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). A ramas vaduva la putin timp dupa nasterea fiului ei, Chiric.
Sărbătoare 12 iulie. Mari sfinți ai ortodoxiei sunt cinstiți de credincioși. Zi de post: dezlegare la pește Icoana Maicii Domnului numita "Prodromita" este una dintre icoanele facatoare de minuni, pastrate in Schitul romanesc Prodromu, in Sfantul Munte Athos. Praznuirea acestei icoane are loc in fiecare an, pe data de 12 iulie, cu priveghere de intreaga noapte. Schitul Prodromu mai pastreaza si alte icoane facatoare de minuni, printre care: icoana Sfantului Ioan Botezatorul si icoana Maicii Domnului Aparatoarea de Foc. Prodromita este una dintre icoanele nefacute de mana omeneasca, ci anume zugravite in chip minunat, prin dumnezeiasca randuire. Icoana a fost zugravita in chip minunat, in anul 1863, in Tara Romaneasca.
Când va avea loc canonizarea lui Arsenie Boca. Vești bune pentru enoriași Arsenie Boca, cunoscut drept „Sfântul Ardealului”, va fi canonizat în anul 2025, conform deciziei recente a Bisericii Ortodoxe Române. Această veste marchează un moment semnificativ pentru creștinismul ortodox din România, fiind ultima etapă în procesul de recunoaștere a sfințeniei sale.
Sărbătoare 11 iulie. Zi cu mare însemnătate pentru credincioși: cine este sfânta pomenită astăzi în calendarul ortodox Sfanta Mucenita Eufimia este praznuita in fiecare an pe saisprezece septembrie, ziua muceniciei sale. Sfanta Eufimia a trait in timpul imparatului Diocletian (284-305) si a fost ucisa pentru ca a marturist credinta in Hristos. In data de unsprezece iulie facem pomenire de minunea petrecuta la sfintele sale moaste. Pentru a se descoperi daca invatatura cu privire la cele doua firi din Hristos este adevarata, Sfintii Parinti au scris intr-o carte dreapta credinta - in Hristos sunt doua firi, unite intr-un mod neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit si ereticii si-au scris intr-o alta carte invatatura lor si le-au pus pe amandoua pe pieptul Sfintei Eufimia. Dupa putine zile, au deschis din nou racla si au vazut ca la picioarele ei se afla cartea ereticilor, iar cea a Sfintilor Parinti in mainile ei.
Sărbătoare 10 iulie. Mari sfinți pomeniți astăzi în calendarul ortodox. Zi de post Sfintii 45 de Mucenici din cetatea Nicopolea Armeniei au patimit in vremea imparatului Liciniu (308-324). Dintre acesti sfinti mucenici amintim pe Leontie, Mavrichie, Daniil si Antonie. Acesti mucenici marturisind credinta in Hristos, au fost osanditi la moarte. Le-au fost taiate mainile si picioarele, iar trupurile mutilate au fost aruncate in foc. Unii au murit in momentul in care li s-au taiat mainile si picioarele, insa altii au fost aruncati de vii in foc.
Sărbătoare 9 iulie: Un mare sfânt este pomenit astăzi în calendarul ortodox Sfantul Pangratie s-a nascut in Antiohia. Va ajunge impreuna cu parintii sai in Ierusalim, pentru a asculta cuvintele si a vedea minunile lui Hristos. In Ierusalim, Sfantul Pangratie s-a facut cunoscut Apostolului Petru. Primeste Sfantul Botez dupa Inaltarea Domnului. Mai tarziu, dupa ce vietuieste un timp intr-o pestera, Sfantul Apostol Petru l-a hirotonit episcop al Tavromeniei (Taomirna), in Sicilia. Aici, Sfantul Pangratie a daramat idolii si a convertit pe multi pagani la crestinism.
Sărbătoare 8 iulie. Zi cu însemnătate aparte în calendarul ortodox: doi mari sfinți sunt pomeniți astăzi Sfintii Epictet si Astion sunt praznuiti pe 8 iulie. Sunt cei mai vechi martiri din tara noastra, atestati de izvoarele aghiografice. Ei au patimit in anul 290, ca urmare a persecutiei lui Diocletian (284-305). Sfintii Epictet si Astion au primit moartea martirica in cetatea Halmyris, vechea cetate crestina asezata pe malurile Dunarii ce se numea in antichitate "Almyra“.
Peste 45.000 de festivalieri în prima zi Saga 2024 Saga Festival, cel mai așteptat festival de muzică din București, și-a deschis porțile pentru 45.000 de fani, cu un line-up și scene inovatoare, setând tonul pentru un weekend plin de distracție și muzică pentru toate gusturile.
Sărbătoare 5 iulie: Un mare și important sfânt este pomenit astăzi în calendarul ortodox. Ce trebuie să știe credincioșii Sfantul Atanasie s-a nascut in Trapezunt, din parinti crestini. Ramas orfan la o varsta frageda, a fost crescut de un ofiter. Pe cand era copil, isi conducea prietenii in padure sau in apropierea unei pesteri si juca rolul de egumen. Acest lucru a fost o prorocie, caci mai tarziu avea sa ajunga staret. Dupa ce si-a desavarsit educatia, a intrat in monahism.
25 de ani de la „Smithsonian Folklife Festival“. Concert de excepție, la Ateneul Român. Prof. Dr. Eliot Sorel, prezent la eveniment Eveniment excepțional, la Ateneul Român. Prezența cultură a României în SUA, marcată major după Revoluția din 1989 de evenimentul de la Smithsonian Institution din 1999, a fost celebrată de un concert remarcabil, cu interpretări ale compozițiilor lui George Enescu și George Gershwin.