Probele de rocă și sol
Arheologi din Turcia au prelevat probe de rocă și sol din zona respectivă, despre care cred că ar putea conține rămășițele arcei biblice. Proiectul, inițiat în 2021, este încă în desfășurare. Analizele preliminare indică prezența de materii argiloase, marine și fructe de mare în probele obținute, conform dailymail.co.uk.
Conform Bibliei, arca lui Noe a rămas "pe munții Ararat" după un potop de 150 de zile, care a inundat Pământul și a ucis toate ființele vii, cu excepția celor aflate pe arcă. Formațiunea geologică investigată se află în districtul Doğubayazıt din Ağrı și este considerată locația principală în care ar putea fi găsită arca. Vasul ar avea dimensiuni de 157 de metri lungime, 26 metri lățime și 16 metri înălțime.
O echipă de experți de la Universitatea Tehnică din Istanbul, Universitatea Andrew și Universitatea Ağrı İbrahim Çeçen au efectuat cercetări la fața locului, colectând date care ar putea confirma povestirea biblică. „Conform primelor descoperiri din studiul nostru, au existat activități umane în regiune încă din perioada Calcolitică, între anii 5.500 și 3.000 î.Hr. Se știe că potopul Profetului Noe a avut loc acum 5.000 de ani”, a declarat Faruk Kaya, rectorul Universității Ağrı İbrahim Çeçen.
Controverse și opinii divergente
Cu toate acestea, există și sceptici. Dr. Andrew Snelling, cercetător la Universitatea din Sydney, susține că Muntele Ararat nu ar putea fi locul arcei, deoarece acesta s-ar fi format doar după potop.
Conform Bibliei, Dumnezeu a decis să trimită un potop devastator pentru a pedepsi nedreptatea umană. El i-a spus lui Noe să construiască o arcă și să aducă pe ea o pereche din fiecare specie de animale.
De-a lungul timpului, au existat numeroase teorii despre potopul biblic. Una dintre cele mai notabile ipoteze, propusă în anii \"90 de geologii William Ryan și Walter Pitman, sugerează că potopul ar fi fost un eveniment local, nu global. Ei cred că revărsarea Mării Mediterane în lacul care ulterior a devenit Marea Neagră ar fi inspirat povestea potopului biblic.
Descoperirea din Doğubayazıt deschide noi perspective asupra unei vechi legende și continuă să fascineze atât oamenii de știință, cât și publicul larg.