Formule de salut potrivite cu fiecare moment al zilei, pe care ar trebui să le cunoască oricine și , de asemenea, să țină cont de ele.
Formule de salut potrivite pentru fiecare moment al zilei
Salutul face parte din mijloacele primordiale de stabilire a relațiilor interumane într-o societate, astfel există mai multe formule de salut. Acestea, chiar dacă au suferit modificări de-a lungul vremii, ele există încă din cele mai vechi timpuri.
Orice individ care trăieşte într-o societate, indiferent de statutul social, zona de proveniență, nivelul de educație sau cel profesional, trebuie să deprindă măcar câteva reguli de bune maniere. Între acestea se încadrează și formulele de salut, care spre deosebire de alte maniere, nu sunt neapărat apanajul etichetei de elită.
Reguli obligatorii de comportament în cuplu. Ce NU trebuie să faci niciodată în relația cu partenerul
Spre exemplu, o persoană educată, cu principii morale, va saluta și va răspunde în acelaşi fel, indiferent de condiția socială a celui cu care interacționează. Niciun om nu este atât de neînsemnat încât să nu merite un salut din partea noastră. La fel cum orice persoană, indiferent de gradul de educație, trebuie măcar să învețe câteva formule de salut.
Formule de salut folosite în funcție de anumite criterii
Criteriile de diferențiere a formulelor de salut sunt cele impuse de vârstă, sex sau de relația care există între persoane, ci nu de altceva. De cele mai multe ori, salutul este însoțit de o serie de gesturi, posturi sau atitudini, cu o sumedenie de nuanțe și interpretări, care pot să-i modifice sau să-i întregească sensul.
Astfel, un simplu salut poate spune cât de mult sau de puțin stimezi pe cineva, cât de apropiat ești de acea persoană sau dacă salutul este doar o obligație pentru tine sau nu. El poate arăta starea de spirit pe care o ai în acel moment. De exemplu, când întâlnim persoane foarte apropiate, rude, prieteni sau colegi cu care avem o relație colocvială, formula de salut poate fi mai puțin strictă, iar gesturile care o însoțesc mai relaxate, mai expansive chiar. La fel se poate întâmpla și când avem o stare de bine.
A spune \"\"Neața!\"\" în loc de \"\"Bună dimineața!\"\" este considerat un act de impolitețe. Acest gen de salut este permis, aşa cum am menționat, doar între persoane foarte apropiate sau în familie. De asemenea, vom evita formulele de timpul \"\"Hello!\"\" sau \"\"Ciao!\"\", permise doar adolescenților.
Cum trebuie să se comporte un domn. Reguli de bune maniere pentru bărbații adevărați
Vom da "Bună ziua!" sau altă formulă de salut, în concordanță cu momentul zilei, când întâlnim rude, prieteni, sau cunoștințe apropiate, chiar dacă nu ne oprim pentru o conversație, dar dacă întâlnim alte persoane, eticheta recomandă ca la această formulă să adăugăm obligatoriu Doamnă sau Domnule. Nu este necesar să spunem numele persoanei pe care o întâlnim. Când un superior face asta, pronunță numele subalternilor, acest gest echivalează cu un compliment.
Salutul în funcție de oră
Când ne despărţim de cineva folosim ca formulă de salut "La revedere!" sau, în funcție de momentul zilei, "Bună dimineața!", "Bună ziua!", "Bună seara!" sau "Noapte bună!".
În conformitate cu regulile internaționale acceptate, se recomandă folosirea unor formule de salut standard în corelație cu ora la care sunt utilizate. Acestea pot suferi modificări în funcție de țară, cultură sau obiceiuri, dar totuşi există nişte referințe ce fac trimitere la intervalele orare, independent de fusul orar. Iată cum sunt împărțite acestea în legătură cu orele unei zile.
Între orele 0:00 şi 6:00, interval ce este considerat dimineața devreme, se foloseşte ca formulă de salut "Bună dimineața!", iar ca formule de rămas bun "La revedere!" sau "Noapte buna!".
Între orele 6:00 şi 11:00, interval considerat dimineața, se salută cu "Bună dimineața!", iar ca formulă de despărțire "La revedere!".
În intervalul orar cuprins de la orele 11:00 şi până la apusul soarelui, considerat zi, se salută cu "Bună ziua!", iar ca formulă de rămas bun se foloseşte "La revedere!" sau tot "Bună ziua!".
În intervalul orar cuprins între orele 18:00 şi 20:00, considerat seară, chiar dacă soarele încă nu a apus, se pot folosi ca formule de salut atât "Bună ziua!", cât şi "Bună seara!", iar ca formule de despărțire "Bună seara!" sau "La revedere!".
După ora 20:00, până la ora 24:00, se consideră noapte şi se salută cu "Bună seara!", iar ca formule de rămas bun "Bună seara!", "Noapte bună!" sau "La revedere!". De menționat că la miezul nopții, ora 24:00, se utilizează ca formulă de salut "Bună seara!", iar formule de despărțire "Noapte bună!" sau "La revedere!".
Regulile pe care le respectă o femeie elegantă. O adevărată doamnă nu se abate niciodată de la ele
sursa: Almanah Online