MENIU

Doi foști președinți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, trimiși în judecată de DNA

Foto arhivă Inquam

Irinel Popescu şi Vasile Ciurchea, foşti preşedinţi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi încheiat, în mod nelegal, o serie de acte adiţionale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate, producând un prejudiciu de peste 8 milioane de euro în dauna CNAS.

Fostul preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) din perioada 2007-2009 Vasile Ciurchea și medicul Irinel Popescu, care s-a aflat și el la conducerea CNAS în 2009, au fost trimiși în judecată de DNA, pentru luare de mită și abuz în serviciu. procurorii îi acuză că ar fi încheiat ilegat acte adiționale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate privind sistemul informatic al instituției, ceea ce ar fi produs CNAS un prejudiciu de peste 8 milioane de euro. Ei sunt acuzați că, în schimb, ar fi primit sume de bani fie în folos propriu, fie pentru anumite firme, scrie Agerpres.

 - "Cei doi ar fi abuzat de funcția deținută pentru a încheia, în mod nelegal, o serie de acte adiționale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate, ceea ce ar fi produs un prejudiciu de peste 8 milioane de euro în dauna CNAS. În schimb, ar fi primit sume de bani fie în folos propriu, fie pentru anumite societăți comerciale", spun procurorii.

DNA a anunțat miercuri că Vasile Ciurchea, președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv februarie 2007 - ianuarie 2009, a fost trimis în judecată pentru de luare de mită și abuz în serviciu (2 acte materiale),

Pentru aceleași infracțiuni (2 acte materiale) a fost trimis în judecată și medicul Irinel Popescu, președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie - decembrie 2009.

A fost trimisă în judecată și societatea HP România SRL, având denumirea nouă Enterprise Services România SRL, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (4 acte materiale).

În acest dosar, procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, la data faptelor director general al HP România SRL, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (4 acte materiale, corespunzător celor 4 acte adiționale încheiate).
 
În rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției întocmite, procurorii arată că între Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și HP România S.R.L. au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

 Achizițiile s-ar fi făcut la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale și de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiționale.

 Actele adiționale respective ar fi fost semnate, consecutiv, de președinții CNAS Vasile Ciurchea, la datele de 29.10.2007 și 16.05.2008 și Irinel Popescu, la datele de 06.08.2009 și 18.11.2009, în afara vreunei proceduri de achiziție conform legii și fără ca serviciile achiziționate să fi fost prevăzute în contractul inițial.

 În acest sens, directorul general al HP România, trimis în judecată în baza acordului de recunoaștere a vinovăției, ar fi negociat cu președinții CNAS încheierea celor patru acte adiționale, aceștia din urmă acceptând ofertele supraevaluate și nefundamentate făcute de HP România, deși știau că, în realitate, serviciile ar fi fost executate de o altă societate (împreună cu subcontractanții) la prețuri mult mai mici (cel mult 500 de euro/zi-om).

 Interpunerea societății HP România SRL ar fi dus la o majorare artificială a prețului serviciilor, ceea ce ar fi provocat CNAS un prejudiciu de 8.395.490 euro, TVA inclus, și obținerea unui folos necuvenit de către HP în același cuantum.

În schimbul încheierii actelor adiționale, Vasile Ciurchea și Irinel Popescu ar fi cerut, în calitate de președinți ai CNAS, sume de bani care ulterior ar fi fost primite în conturile persoanelor indicate de cei doi.
 
Vasile Ciurchea ar fi pretins de la reprezentanții HP România SRL și de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum și să încheie contracte cu două societăți comerciale; ulterior, societatea subcontractantă ar fi transferat, prin intermediul unui partener, suma de 60.000 de euro în contul indicat de Ciurchea (la data de 28.10.2008) și, totodată, ar fi încheiat contracte cu cele două societăți indicate de inculpat, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăți, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăți (perioada martie 2008 – iulie 2008) și 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008).
 
Irinel Popescu ar fi solicitat reprezentanților HP România și societății subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăți; ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societățile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăți, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate și echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate.
 
Procurorii menționează că directorul HP România, cu care au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, a declarat expres că recunoaște comiterea faptei, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv aplicarea unei pedepse de 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, termenul de încercare fiind de 4 ani.
 
În acest dosar CNAS s-a constituit parte civilă cu suma de 8.395.490 de euro.

Conform DNA, au fost puse sechestre asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Vasile Ciurchea, Irinel Popescu și societatea HP România (cu denumirea nouă de Enterprise Services Romania SRL). Societatea a depus suma de 8.395.490 euro la dispoziția DNA pentru recuperarea prejudiciului, sumă pusă sub sechestru și transferată în contul ANABI.
 
Cele două dosare de urmărire penală conținând rechizitoriul, respectiv acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul București.
 
DNA mai precizează că, în ceea ce îi privește pe Vasile Ciurchea și Irinel Popescu, s-a dispus disjungerea dosaruluiși continuarea cercetărilor.
Mai multe articole despre:
cnas dna presedinte cnas dosar penal