MENIU

Ministrul Energiei a vorbit despre facturile de ELECTRICITATE după 1 aprilie 2025, fără compensare și plafonare. Ce consumatori ar putea plăti mai puțin?

Ministrul Energie, Sebastian Burduja, a declarat în exclusivitate la "Raport de Zi" de la Realitatea Plus, că noua schemă de sprijin pentru consumatorii defavorizați va fi gata până la 1 ianuarie. Burduja a precizat că se pune accent pe posibilitățile financiare ale consumatorilor, nu pe nivelul de consum. Pe de altă parte, ministrul a afirmat că există posibilitatea ca după eliminarea vechiului sistem de compensare și plafonare, unele companii mari să ofere energie la prețuri reale foarte apropiate, dacă nu chiar mai mici decât cele plafonate.

Angajamentul Guvernului este să-i susțină în continuare pe românii vulnerabili, cei care realmente au o problemă în acoperirea costului cu energie electrică și cu gaze naturale, a afirmat Burduja. Tocmai din acest motiv, a explicat el, trebuie modificată actuala schemă de compensare-plafonare, care subvenționează pe baza nivelului de consum, nu pe baza nivelului de venit.

"Asta este o scăpare, o problemă, o provocare pe care vrem să o rezolvăm prin acest grup de lucruinterministerial din care fac parte Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, INSE, Ministerul de Finanțe, precum și mediul privat, mediul academic, deci este un grup de lucru extins.

O variantă este să creștem acest prag minim de venit (pentru care se acordă astfel de facilități - N.R.) și cu siguranță o vom face, cel mai probabil. De asemenea să luăm în considerare și alte circumstanțe. Sunt familii care au mulți copii, sunt familii monoparentale, sunt familii care folosesc un aparat medical ca să-și protejeze viața și atunci au un consum de energie electrică mai mare.

Sebastian Burduja vrea liberalizarea pieței de energie. Plafonarea prețurilor ar putea fi eliminată

Toate aceste lucruri le vom reglementa. Repet, până în ianuarie vom defini tot cadrul astfel încât de la 1 aprilie toată lumea să știe ce are de făcut și clientul final, dar și furnizorii și tot lanțul energetic.

 

BURDUJA: CHIAR ȘI DUPĂ RIDICAREA SCHEMEI ESTE POSIBIL CA FACTURILE SĂ SCADĂ PENTRU UNII CONSUMATORI 

Invitat la "Raport de zi", Sebastian Burduja a dat asigurări că pe perioada iernii 2024/2025 toți românii vor benefica de actuala schemă de plafonare-compensare. "Pe baza nivelului de consum din fiecare lună, impune anumite praguri maxime. Dacă ai sub 100 kWh pe lună, consum maxim, plătești 0,68 lei kilovatoră, dacă ai peste 300 kWh pe lună, maxim 1,3 lei kilovatoră."

Avertismentul specialiștilor: „Băieții deștepți din energie” s-ar putea transforma în „furnizorii deștepți de energie!”

Ministrul Energie a precizat că nici după eliminarea din schemei de sprijin, de la 1 aprilie 2025, unii consumatori nu vor plăti mai mult, dacă își aleg cu atenție furnizorul.

Prețul curentului electric va crește cu până la 120% din 2025. Cât vom ajunge să plătim - Analiza care dă fiori românilor
"Aș vrea să-i liniștesc pe români și (...) fără a face reclamă, cred că Hidroelectrica, e o companie în care Ministerul Energiei a acționat majoritar, a făcut oferte și curând, pentru 12 luni, deci o bună parte din anul viitor, la 0,8 lei pe kilowatt oră. Deci pentru un român cu un consum de peste 300, care azi plătește 1,2 lei kilowatt oră, iată, facturile se vor ieftini.  (Sfatul meu este - N.R.) să se uite foarte bine la furnizori, să-și aleagă cu mare grijă furnizorii, e foarte ușor să-ți schimbi furnizorul în România, e o procedură online, durează puțin și în foarte puține zile ai un alt furnizor cu o ofertă mult mai bună", a mai afirmat ministrul. 

VIDEO