MENIU

Vine cel mai scump Crăciun! Prețuri duble în patiserii

Brutarii și cofetarii se pregătesc pentru cel mai scump Crăciun de până acum. Pe fondul scumpirilor în lanț la ingrediente, aceștia sunt nevoiți să crească prețurile, iar oamenii au început deja să ocolească marile cofetării.

Pe de altă parte, patiserii spun că scumpirile sunt inevitabile și asta pentru că și ei se confruntă cu costuri ridicate pentru mai multe produse esențiale, precum ciocolată, zahăr și unt. 

Prețul untului a atins niveluri record. Mai scump cu 80%

Valul de scumpiri din Europa a ajuns și la noi în țară. Brutarii, cofetarii și patiserii sunt deja în alertă, confruntându-se cu scumpiri pentru mai multe ingrediente de bază, precum untul, laptele, ciocolata și ouăle. Analiștii spun că untul va continua să se scumpească și în perioada următoare, atingând niveluri record în ultimele luni.

„ - Cred că începe criza, se și simte, din toate punctele de vedere, nu doar la prețuri.
  - Ce părere aveți de toate aceste scumpiri? 
  - Nu am o părere tare bună și salariile sunt foarte mici și pe zi ce trece se scumpesc toate...”

Cei mai afectați de creșterea acestor produse sunt în continuare micii producători. Mulți dintre ei susțin că vor fi nevoiți să-și închidă până și afacerile, pentru că nu mai fac față costurilor ridicate. Și producătorii de dulciuri din ciocolată se confruntă cu o situație critică, după ce prețurile au crescut cu 11% în ultimul an, în urma crizei de materii prime și a cererii crescute.

„Vânzările au scăzut foarte foarte mult, nu știu ce să fie, probabil nu o să-și mai permite lumea să aibă in ziua de Crăciun un cozonac. Noi am încercat să facem cozonac de 500 de grame, dar probabil vom face și de 200 ca toată lumea să-și permită o felie de cozonac, o ciocolată, o bomboană, destul de greu, să știți că e foarte foarte greu și sperăm să nu punem lacătul și pentru că sunt 30 de angajați cu copii, cu familie, adică trebuie să se gândească cineva și la noi.” a declarat Marilena Adam, producător.

Și specialiștii afirmă că acest Crăciun va fi probabil cel mai scump, din cauza inflației și a scăderii producției agricole cauzate de secetă.