MENIU

Mircea Geoană recunoaște că vizita la Moscova din 2009 a fost făcută în speranța că va fi ajutat să câștige alegerile prezidențiale

Mircea Geoană

 Întrebat, într-un interviu la Radio Europa Liberă, despre rezultatele vizitei sale la Moscova acesta a răspuns sec: „Niciunul. Nu am câștigat președinția României. Deci niciunul.” 

Practic, prin această afirmație, este o recunoaștere implicit faptului că vizita sa la Moscova, în acel context geopolitic sensibil, nu a fost doar o întâlnire diplomatică, ci parte dintr-o încercare clară de a influența rezultatul alegerilor.

Vizita din aprilie 2009, organizată în secret, a inclus întâlniri cu oficiali apropiați președintelui de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev. Aceasta a fost aranjată cu ajutorul unor personaje controversate, precum Boris Golovin, un om de afaceri despre care se presupune că ar fi avut legături cu GRU, serviciul secret rus​. 

Conform unei telegrame diplomatice din 2009, dezvăluită de WikiLeaks, Ambasada SUA la București a exprimat îngrijorări cu privire la vizitele lui Mircea Geoană la Moscova. Documentele susțineau că Geoană ar fi fost perceput ca având legături apropiate cu Rusia și că aceste vizite, efectuate în secret, ridicau întrebări asupra agendei sale politice.

În mod specific, ambasadorul SUA a observat că Geoană a folosit un avion privat pus la dispoziție de Sorin Ovidiu Vîntu, un oligarh controversat, și că întâlnirile sale cu oficiali ruși ar fi fost aranjate prin intermediul unor personaje cu conexiuni în serviciile secrete ruse.

Ministerul Finanțelor anunță o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis: “Ne-am gândit să fie între sărbători, înainte de caltaboş, şorici, Crăciun”