MENIU

Mișcare strategică a ministrului Tîlvăr: Un nou coridor de mobilitate militară, între România, Bulgaria şi Turcia

Angel Tîlvăr. Foto: X

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a semnat joi, în marja reuniunii NATO de la Bruxelles, o scrisoare de intenţie privind stabilirea unui coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria şi Turcia.

Potrivit unui comunicat al MApN, postat pe site-ul instituţiei, această iniţiativă are scopul de a îmbunătăţi conectivitatea şi capacitatea de răspuns rapid în regiune, oferind un sprijin esenţial eforturilor NATO de a asigura securitatea în zona Mării Negre.

În contextul unei situaţii globale de securitate din ce în ce mai complexe, a fost identificată nevoia urgentă de a simplifica şi armoniza procesele logistice necesare pentru desfăşurarea eficientă a forţelor armate în regiune, arată MApN.



Scrisoarea de intenţie urmăreşte să stabilească o reţea coordonată de rute principale de aprovizionare între cele trei ţări, care să asigure transportul rapid şi sigur al trupelor, echipamentelor şi materialelor militare.

MApN confirmă prezența dronelor în spațiul aerian al țării. Cum au reacționat forțele armate ale României

"Mobilitatea militară este crucială pentru a asigura atât desfăşurarea fără întreruperi a misiunilor noastre, cât şi menţinerea stabilităţii şi securităţii în regiune. Cooperarea dintre România, Bulgaria şi Turcia demonstrează angajamentul nostru de a susţine apărarea colectivă şi de a contribui la securitatea globală", a declarat ministrul Angel Tîlvăr, citat în comunicat.



NATO îşi consolidează capacitatea de descurajare şi de răspuns rapid pentru a face faţă eficient oricăror ameninţări de securitate. Prin îmbunătăţirea infrastructurii logistice, armonizarea cadrului legislativ, optimizarea coridoarelor de mobilitate şi asigurarea unui lanţ de aprovizionare rezilient este consolidată abilitatea de a disloca şi susţine forţele desfăşurate în teren. Aceste măsuri sunt esenţiale pentru a menţine securitatea teritoriului aliat, precum şi pentru a reacţiona prompt şi coordonat la provocările emergente din regiune. Mobilitatea militară constituie un facilitator important al interconectivităţii reţelelor regionale de infrastructură de transport, arată MApN.

"Mobilitatea militară este un proiect fanion al cooperării NATO - UE şi un element esenţial pentru o postură de descurajare şi apărare credibilă în regiunea Mării Negre", a precizat ministrul Tîlvăr.

Mircea Geoană recunoaște că vizita la Moscova din 2009 a fost făcută în speranța că va fi ajutat să câștige alegerile prezidențiale