MENIU

Război în Ucraina, ziua 967. Joe Biden, vizită fulger la Berlin: cum ar putea influența soarta conflictului - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 967. Joe Biden, vizită fulger la Berlin: cum ar putea influența soarta conflictului

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 967 de conflict.

UPDATE 6:20 - Biden în vizită-fulger la Berlin într-un moment crucial pentru Ucraina

O călătorie transatlantică de o zi, în plină campanie electorală americană: vizita lui Joe Biden la Berlin vineri subliniază importanţa legăturii cu un fidel aliat european, pe care preşedintele în exerciţiu ar urma să-l îndemne să rămână mobilizat pentru a ajuta Ucraina, relatează AFP.

Alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie din Statele Unite ar putea constitui un punct de cotitură în cazul unei victorii a republicanului Donald Trump care îi face pe unii să se teamă de o reducere drastică a ajutorului militar american acordat Kievului.

Ucraina va fi în centrul discuţiilor dintre Joe Biden şi responsabilii germani într-un moment în care bombardamentele ruseşti împotriva infrastructurii sale esenţiale sunt în creştere, iar armata Kievului dă înapoi pe frontul de est.

Joe Biden va avea, de asemenea, o întâlnire în patru cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer, potrivit programului vizitei transmis de Casa Albă.

Călătoria are loc în momentul în care preşedintele Biden a anunţat miercuri un nou ajutor american pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 4:10 - Australia anunţă că donează Ucrainei 49 de tancuri vechi Abrams

Australia va dona Ucrainei un lot de 49 de tancuri vechi de luptă americane M1A1 Abrams în faţa ofensivei ruse, a anunţat joi înaintea reuniunii NATO de la Bruxelles, notează AFP.

"Suntem alături de Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ilegale comisă de Rusia", a declarat ministrul australian al apărării, Pat Conroy.

Echipate cu un tun de 120 de milimetri, aceste tancuri de 60 de tone au fost construite între 1985 şi 1993 şi au fost renovate înainte de achiziţionarea lor de către Canberra la mijlocul anilor 2000.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat această iniţiativă pe reţeaua X şi şi-a exprimat "recunoştinţa" faţă de Australia.