MENIU

Culisele Statului Paralel. Mafia care vrea acces la secretele de stat înainte de alegeri. Controversele din jurul certificatelor ORNISS

Foto: Inquam Photos - George Călin

Șeful care deține cele mai mari secrete de stat a fost audiat la DNA în dosarul senatorului Eugen Pîrvulescu. Marius Petrescu a venit în calitate de martor. El susține că lucrurile au fost lămurite și că la mijloc a fost vorba doar despre confuzii făcute din necunoașterea legii. 

Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat susține că nu are nicio influență în verificările de securitate necesare acordării accesului la date clasificate.

Verificările în vederea acordării accesului la informații clasificate sunt efectuate de Autoritatea Desemnată de Securitate competentă, în colaborare cu celelalte ADS-uri, Serviciul Român de Informații, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Justiției, au transmis reprezentanții ORISS.

Marius Petrescu este director al Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat de 22 de ani, încă de la înființarea sa. Instituția este cea care organizează evidenţa listelor și decide cine are acces.

Marius Petrescu a terminat Facultatea de Mecanică în 1980. El a lucrat un an pe poziția de inginer de pompe la Aversa și apoi a ajuns la un departament la Aparataje București. Petrescu a lucrat la Ministerul Industriei Electrotehnice, ca inginer și a participat la două cursuri postuniversitare. La 31 de ani, el a fost numit director comercial la Precizia, deși nu a avut nicio funcție de conducere vreodată.

Imediat după revoluție, Petrescu a ajuns șeful Oficiului de informare documentară la Ministerul Economiei Naționale. Din 1993, inginerul care a făcut cursuri de conducere în timpul comunismului a început studiile la universitate de management și, în același timp, a făcut un doctorat la ASE. A terminat a doua facultate în 1996, iar doctoratul, în 1998. Din 1994 a devenit expert al guvernului pe arme chimice, deși avea zero experiență în domeniu.

Din 1999 omul care are funcții extrem de importante în stat la București s-a înscris la încă o facultate, cea de Drept, la Timișoara, la un master în Republica Moldova, s-a atestat în SUA ca investigator, la București – ca examinator științific dar a obținut și două certificări în arme chimice.

Ba mai mult, Petrescu a terminat și Academia Națională de Informații din cadrul SRI. Nu e tot – în 1999 devine și Doctor Honoris Causa și profesor emerit la Chișinău, profesor universitar de Macro și Microeconomie și cercetător științific de gradul I în management economic în Timișoara.

Petrescu a fost numit în 2002 director general și secretar de stat la ORNISS, de unde nu a mai plecat. Un an mai târziu a devenit Doctor Honoris Causa la Academia Balcanică din Sofia.

În 2008 a obținut calitatea membru al Asociației Internaționale de Poliție și a mai făcut în 2009 încă două specializări, una de manager de proiect și una de formator. Un an mai târziu a obținut calitatea de membru al Academiei Europene de Management, iar în 2011 – al Societății Academice de Management din România. În 2012 a câștiat, prin “concurs”, locul de director la Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul Valahia Târgoviște. În 2014 a devenit înalt funcționar public și a primit Ordinul Sfinții Martiri Brâncoveni. Din 2015 este și membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România, o academie care primește banii de la buget.

Soția șefului ORNISS este și ea înalt funcționar public și secretar general la o agenție națională. Împreună primesc pe an, numai din bugetul public, peste 420.000 de lei, adică peste 35.000 de lei pe lună. El încasează și pensie specială de aproape 100.000 de lei pe an.

Un alt personaj controversat ce s-a perindat la conducerea ORNIIS este Laurențiu Baranga. Adjunctul lui Petrescu a fost acuzat de înşelăciune, după ce şi-ar fi falsificat diplome pentru a ocupa funcţii publice și a fost arestat la domiciliu.

Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat a transmis imediat după izbucnirea scandalului că în perioada 1 octombrie 2016 – 30 septembrie 2019 contractul individual de muncă al lui Laurenţiu Baranga iar o lună mai târziu a încetat.

În contradictoriu cu cu răspunsurile oficiale, Laurențiu Baranga a scris în declarațiile de avere depuse în 2010, 2011, 2012 și 2013 că este director adjunct la Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat. 

Mai multe articole despre:
mafia secrete orniss