MENIU

Comisia Europeană, prima reacție după referendumul din Grecia. Ce plan are Juncker

Comisia Europeană a luat act și respectă rezultatul referendumului din Grecia, se arată într-o declarație emisă de reprezentanții instituției. În plus, s-a insistat că stabilitatea zonei euro nu este în pericol, dar grecii se confruntă cu un viitor nesigur, potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis. Oficialul de la Bruxelles a făcut apel la responsabilitatea politicienilor greci în privinţa măsurilor ce trebuie luate.   

Președintele Jean Claude Juncker se va consulta cu cei 18 lideri ai zonei Euro, dar și cu șefii instituțiilor UE. Astfel, luni dimineață se va ține o conferință de lucru la care va participa președintele Băncii Centrale Europene, dar și președintele Eurogrupului. Marți, Jucker vrea să se adreseze Parlamentului European de la Strasbourg. 

Pe 7 iulie, va avea loc un summit al zonei Euro, în care se va discuta despre situația de după referendumul din Grecia, se mai arată în document.

Din păcate, rezultatul, alegerea ,,Nu'', lărgeşte prăpastia dintre Grecia şi alte state din Zona Euro. Nu este uşor să ieşim din această criză. Am pierdut prea mult timp şi prea multe oportunităţi. Comisia este pregătită să continue discuţiile cu Grecia. Dar trebuie să fie clar: Comisia nu poate negocia un nou program fără un mandat din partea Eurogrupului. Şeful Eurogrupului a anunţat că miniştrii de Finanţe din zona Euro se vor întâlni mâine pentru a discuta situaţia din Grecia. Pe de altă parte, Comisia Europeană a mai spus că locul Greciei este şi rămâne în Europa, dar pentru acest lucru trebuie să se lucreze cu responsabilitate. În continuare, VALDIS DOMBROVSKIS a dat asigurări că moneda Uniunii nu este în pericol.

Grecii au votat, duminică, pentru viitorul ţării lor, iar votul împotriva măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali a fost unul covârşitor. Peste 61% au spus "NU". După anunţarea rezultatelor, premierul Tsipras a declarat că, în urma mandatului primit, va reîncepe negocierile cu Europa.

”Nu se pune problema stabilităţii Zonei Euro. 
Avem la dispoziţie toate instrumentele necesare să asigurăm echilibrul, inclusiv un fond de peste 500 de miliarde de euro” 

El a insistat asupra faptului că rezultatul referendumului nu echivalează cu ieşirea din zona euro, aşa cum au sugerat unii lideri europeni, şi a spus că luni se va întoarce la masa negocierilor. "Prioritatea zero" este funcţionarea normală a băncilor elene, a mai adăugat Tsipras. UPDATE - Datele oficiale, după numărarea a 100% din voturi, dau drept învingătoare tabăra elenilor care au votat "NU" la referendum. 61,31% dintre greci s-au opus măsurilor de austeritate, iar 38,69% au fost de acord cu ele. După anunţarea rezultatelor, grecii care au susţinut guvernul de la Atena în lupta cu creditorii internaţionali au sărbătorit în stradă. Este o victorie pentru guvernul condus de Alexis Tsipras, însă situația se complică pentru Grecia, nu devine mai simplă.

La scurt timp după vot au apărut reacții dure din partea unor oficiali europeni, în special din Germania. Angela Merkel și Francoise Hollande cer convocarea unui summit al zonei euro pentru marți. Eurogrupul nu se grăbește să reia discuțiile pe tema Greciei, deși premierul grec dă asigurări că luni se reașează la masa negocierilor.