MENIU

Cresc salariile și pensiile speciale ale magistraților. Ministrul Predoiu spune că a făcut economie

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției

Salariile și pensiile magistraților vor crește, ca urmare a majorării indicelui în baza căruia se calculează. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a explicat că prin semnarea ordinului de majorare a evitat plata a zeci de milioane de lei în procese cu magistrații care cer recuperarea unor drepturi salariale. Înainte de această majorare, salariul mediu net în sistemul judiciar este de 8.765 de lei, cu 3.000 de lei peste salariul mediu net pe economie.

Conform unui ordin emis în 30 decembrie 2021 de către ministrul Justiției, Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR) - în funcție de care se calculează salariul - crește de la 465 de lei la 605 lei. Ca urmare, vor crește și pensiile speciale, care se raportează la drepturile salariale, potrivit HotNews..

Astfel, din luna ianuarie a acestui an, drepturile salariale se stabilesc având în vedere valoarea de referință de 605,225 de lei.
  • "Emiterea ordinelor ministrului justiției de stabilire a drepturilor salariale individuale conform prevederilor art 1 (privind majorarea valorii sectoriale - n.r) se va realiza până cel târziu la data de 4 februarie 2022, acestea urmând a intra în plată în luna februarie pentru drepturile aferente lunii ianuarie 2022", conform ordinului citat.
La acest moment, salariul mediu net în sistemul judiciar (judecători, procurori, grefieri, personal conex, consilieri probațiune) este de 8.765,5 lei. Astfel, un judecător sau un procuror au peste 13.000 lei/lună, grefierii și consilierii de probațiune în jur de 5.000 lei/lună, iar personalul conex 3.000 lei/lună. 

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat că prin adoptarea acestor majorări a evitat situația în care instituția ar fi cheltuit zeci de milioane de lei, pentru procese intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale.

Predoiu a susținut că până la finalul anului va face un proiect privind salarizarea unitară, pentru a elimina dezechilibrele din sistem legate de grade, funcții sau sporuri.