MENIU

Hezbollah se răzbună. Atac masiv asupra Israelului. Gruparea a lansat 4 rachete în sediul Mossad din Tel Aviv

Un sediu Mossad din Tel Aviv, atacat de Hezbollah. Foto/Captură video

După ravagiile făcute de serviciile secrete israeliene printre membrii grupării Hezbollah, aceștia se laudă că au atacat sediul Mossad de la periferia Tel Avivului.  

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a revendicat marţi lansarea unei salve de rachete "Fadi-4" împotriva unei baze a serviciilor de informaţii militare israeliene şi împotriva unui sediu al serviciului secret israelian Mossad la periferia Tel Aviv-ului, într-o acţiune în care a folosit în premieră acest tip de rachete, relatează agenţia EFE.

Hezbollah a declarat într-un comunicat că a lansat un baraj de rachete "Fadi-4" împotriva bazei Glilot, despre care afirmă că aparţine unităţii de informaţii militare 8200, şi împotriva unui sediu al Mossad-ului situat în suburbiile oraşului Tel Aviv.

Gruparea şiită pro-iraniană mai afirmă că acţiunea sa a fost o răzbunare pentru atacurile israeliene din Liban şi pentru uciderea liderului său, Hassan Nasrallah, asasinat vineri într-un bombardament israelian puternic şi bine ţintit la sud de Beirut.

Versiunile 1, 2 şi 3 ale rachetelor de tip Fadi, ce poartă numele unui combatant al Hezbollah ucis de Israel în 1987, au fost folosite de această grupare de mai multe ori în ultima lună în atacurile asupra nordului Israelului, în seria ciocnirilor cu statul evreu la graniţa israeliano-libaneză care au început după izbucnirea războiului din Fâşia Gaza.
 

Dar în atacul de marţi a fost prima dată când Hezbollahul a lansat rachete "Fadi-4", care au o rază de acţiune mai mare şi o încărcătură mai puternică decât modelele anterioare.

Acest atac a determinat declanşarea sirenelor de raid aerian în zone extinse în partea centrală a Israelului, în apropiere de Tel Aviv. Armata israeliană a anunţat că a detectat mai multe rachete trase dinspre Liban, dintre care unele au fost interceptate, iar resturi ale rachetelor doborâte au provocat doi răniţi.

Tensiune în creștere, în regiune

După o săptămână în care armata israeliană a decimat în atacuri aeriene ţintite conducerea organizaţiei Hezbollah, ucigându-l inclusiv pe liderul acesteia, Hassan Nasrallah, şi a provocat haos în rândul acestei organizaţii prin detonarea de la distanţă a mii de aparate de comunicaţii aparent interceptate de Mossad înaintea livrării şi în care agenţii acestui serviciu au reuşi să introducă explozivi, Israelul a lansat marţi o operaţiune terestră în Liban.

 

Campania militară israeliană în Liban a provocat în ultimele două săptămâni peste o mie de morţi şi a strămutat circa un milion de persoane.