//=Assets::insertQuantcastScript()?>
Articolele din categoria EDITORIALE:
“Plecat-am nouă din Vaslui, Și cu sergentul, zece, și nu-i era, zău, nimănui În piept inima rece. Voioși ca șoimul cel ușor Ce zboară de pe munte, Aveam chiar pene la picior, ș-aveam și pene-n frunte. Toți dorobanți, toți căciulari, Români de viță veche, Purtând opinci, suman, ițari și cușma pe-o ureche. Ne dase nume de Curcani Un hâtru bun de glume, Noi am schimbat lângă Balcani Porecla în renume!” Sper că aceste versuri ale lui Vasile Alecsandri mai sunt încă în manualele de literatură, iar nebunia globalismului nu a lovit chiar și esența unei nații.
Au sunat buciumele. Altădată sunau a moarte – plecau flăcăii satelor să moară pentru țară, pentru pământul lor, pentru părinții sau pentru copiii lor. Uneori, sunau a invitație la nuntă sau la botez. Se forma o nouă familie sau se năștea un copil într-o familie de buni români! Așa se comunica acum sute de ani! Cu focuri pe dealuri sau cu sunet de bucium. Așa aflau oamenii despre nenorociri care se abat asupra lor sau dimpotrivă, despre bucurii uriașe. Azi comunicăm altfel. Și nu vorbim despre nenorociri, ci doar despre cum creștem țara, cum vom bucura oamenii, cum îi vom face să rămână aici să își crească pruncii. Buciumele rămân în legendă și le ascultăm doar pentru a fi atenționați că istoria noastră grea, plină de jertfe, ne obligă să fim mai buni, mai respectuoși, mai deschiși. Astăzi vorbim din nou, fără să ne încruntăm, fără să ne aruncăm vorbe grele, despre cum am vrea noi să fie România normală. Vorbim Cu drag, despre Vrancea!
O nouă zi, un nou episod din filmul de groază al facturilor care ne sărăcesc. În timp ce parlamentarii fac circ pe banii noștri și balet electoral, majorând pentru ai lor salariile, poporul trăiește cu teama că va fi aruncat în abisul sărăciei. Aleșii patriei își pregătesc, pas cu pas, campania de peste doi ani, fără să le pese de nevoile reale ale românilor împovărați de facturi uriașe, de prețuri tot mai mari la raft și care stau deasupra capului cu tăișul unor posibile concedieri. Mii de oameni vor rămâne fără locuri de muncă din cauza facturilor uriașe din ultimele 4 luni. Ultimul exemplu este cel al combinatului Chimcomplex, care lasă pe drumuri aproape 400 de angajați, adică circa 20% din forța de muncă, din cauza prețurilor prea mari la gazele naturale. Asta după ce recent și-a închis temporar producția. Este de nepermis ca și azi să fie haos total cu facturile românilor! Criza din energie nu își găsește rezolvare, deși repet că soluțiile sunt la îndemână, nici măcar la mai bine de un an, și nici după o nouă modificare, eronată a legii.
În fiecare zi, la Realitatea vă prezentăm adevărul, așa cum este el. Necoafat, fără machiaj și fără menajamente față de cei aflați la cârma țării sau în opoziție. De ani de zile ne punem aceeași întrebare: cum salvăm România? Cum o putem aduce pe drumul corect în istorie? Dar cum să facem acest lucru dacă nu ne cunoaștem istoria? Cum știm unde trebuie să ajungem, dacă uită sau, mai grav, daca nu știm cine am fost. Generațiile care vin în urma noastră nu își cunosc trecutul și asta din multe motive. Principalul este însă acela că orele de istorie din școli au fost reduse. Cum putem să mai dezvoltăm copiilor noștri conștiința națională, dacă îi privăm de lecțiile despre trecut? Despre momentele de aur, dar și despre cele mai negre ceasuri, care ne-au clădit ca popor milenar, în cei peste 2000 de ani de existență?
La mulți ani tuturor sărbătoriților de astăzi! La mulți ani de sfânta Maria! Sa aveți credința tare, sa fiți sănătoși și înconjurați de oameni buni iubitori și drepți! Avem nevoie si de astfel de sărbători sa ne înălțam recunostinta spre cer sa multumim pentru ce avem cu bune si rele toate fac parte din Frumusețea si unicitatea vieții! Imi doresc sa păstrez aceasta stare de sărbătoare, dar situația impune sa va spun cu maxima seriozitate ca trebuie sa avem mai multa grija de copiii noștri, sa le acordam mai mult timp; mai multa atenție, mai multa încredere, sa ii ascultam si sa ii ajutam sa se ridice de fiecare data când cad! Depresia este o boală foarte gravă ce poate duce la suicid și alte nenorociri. Poveștile triste, de viață din știrile zilelor noastre trebuie să ne determine să fim mai responsabili, mai conștienți și mai uniți in a combate acest fenomen depresiv. Cum putem ajuta și din exterior? Printr-o strângere de mâna, printr-un zâmbet, printr-o vorbă bună, de încredere au toti nevoie! Apropo de bucurii mici, astăzi, de ziua Sfintei Marii, pe lângă la mulți ani faceți și o fapta bună! Dăruiti o floare, o prăjitura, un coș cu cele necesare, orice vă este la îndemâna să aducem puțină bucurie și persoanelor izolate, celor singure, pensionarilor, copiilor! Dar din dar se face rai! Ce bucurie să poți aduce bucurie! Alinare! Încredere că mergem toți spre o lume mai bună. Vreau să vă amintesc faptul că „Noi, românii, trebuie să iubim țara noastră, să fim muncitori, ca să ne folosim de bogățiile ei. Să fim uniți între noi, căci pământul nostru bogat deschide pofta altora ca să ni-l ia și ca să ne învrăjbească, spre a ne slăbi. Să fim cinstiți și drepți, să apărăm ceea ce este al nostru, dar să dăm și altora ceea ce este dreptul lor.” Nu sunt cuvintele mele, asta era scris în cărțile de clasa I, pe prima pagina a manualelor de istorie, în perioada interbelică. Azi ce mai învață copiii noștri în școală? Li se mai cultivă dragostea națională? Ajung să aprecieze munții, marea? Delta? Izvoarele? Știu ca este la modă sa îți lași copilul cu orele să caute singur răspunsuri la întrebari unde doresc. Astăzi, în online este totul! Eu cred că este gresit! Cred că niciodată online-ul nu va putea înlocui învățatul direct! Copiii învață cel mai mult din practică, să cultivam dragostea de țară zi de zi! Să ne asiguram că generațiile ce vin vor dori o națiune și nu o diversiune!
Astăzi pare să fie ziua zero pentru marea raționalizare. Deja Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat planul de măsuri pentru, ceea ce numește ea, reducerea dependenței de Rusia. De la ceea ce era doar o recomandare de reducere a consumului, acum este o țintă obligatorie. Anunță șefa Comisiei și că Uniunea Europeană vă lucra îndeaproape cu țările membre pentru a atinge această țintă. Eu traduc asta drept o raționalizare pe care noi românii am trăit-o în unele dintre cele mai grele perioade ale istoriei noastre. Să nu uităm că energia, fie că vorbim despre cea electrică, gaze naturale sau combustibili, ne-a adus la nivelul de dezvoltare de astăzi. Fără energie ne apropiem tot mai mult de evul mediu. Desigur, unii politicieni nici n-au ieșit de acolo. I-ați văzut ieri cum se comportau în Parlamentul României. Mai aveau puțin și se luau la bătaie. Că doar așa faci când ești incapabil să dai argumente, să vii cu idei. Dai cu pumnul. Dar nu despre asta voiam să vorbesc ci despre planul de raționalizare care ni se impune în acest moment.