Articolele din categoria CULTURĂ:

SNSPA a celebrat 30 de ani de la proclamarea Zilei Mondiale a Libertății Presei
SNSPA a celebrat 30 de ani de la proclamarea Zilei Mondiale a Libertății Presei
Miercuri, 3 mai 2023, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a marcat 30 de ani de la proclamarea Zilei Mondiale a Libertăţii Presei de către Adunarea Generală a ONU, care afirmă rolul vital al presei libere în consolidarea democrației și promovarea libertăţii de exprimare în întreaga lume, notează site-ul Uniunii Militarilor și Polițiștilor "Mihai Viteazul" - umpmv.eu, al cărei președinte este Gabriel Oprea. 
MĂSURI DE AUSTERITATE. Simulări la Guvern pe suprataxarea românilor până pe 15 mai - Anunțul premierului Nicolae Ciucă Video
MĂSURI DE AUSTERITATE. Simulări la Guvern pe suprataxarea românilor până pe 15 mai - Anunțul premierului Nicolae Ciucă
Înghețarea angajărilor la stat ca și alte măsuri de austeritate ar urma să fie adoptate până pe 15 mai, anunță Realitatea PLUS. Potrivit unor surse, la Guvern se fac simulări inclusiv pe supraimpozitarea veniturilor la privat. Și asta pentru că o suprataxare doar la stat ar fi neconstituțională. Nu este singura măsură analizată în coaliție pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Premierul Nicolae Ciucă a respins miercuri varianta supraimpozitării la privat și a făcut precizări pe tema tărierii salariilor.
Pastila pentru suflet
Pastila pentru suflet - Pilda zilei
Rugăciunea zileiRugăciunea către Sfântul Spiridon, care face minuni „Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie. Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului. Amin!”
Ciuma pariziană din 1500 (Henri Gourdon de Genouillac, 1878 - Profimedia)
Specialiștii au stabilit. Acesta a fost cel mai TRAGIC an din istoria omenirii
Istoricii au numeroase exemple de momente tragice din trecutul omenirii: ciuma din perioada biblică a Egiptului, Ciuma Neagră din secolul al XIV-lea, care a omorât jumătate din populația Europei sau, mai recent, gripa spaniolă care a făcut 50 de milioane de victime, la finalul Primului Război Mondial, sunt tot repere negre. Cu toate acestea, un alt an, mai puțin vehiculat, se pare că este cel mai tragic moment din istoria omenirii.
Femeile Mironosite/ Captură foto
SĂRBĂTOARE 30 aprilie - Duminica Femeilor Mironosițe: zi cu o deosebită însemnătate pentru credincioși - Calendar ortodox
Pe 8 martie serbam Ziua internationala a femeii. Prima zi nationala a femeii a fost serbata in Statele Unite ale Americii pe 28 februarie 1909, amintind de greva angajatilor din industria textila din 1908, cand femeile au protestat impotriva conditiilor de munca. In anul 1910, Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarat ca o zi din an sa fie dedicata femeii, fara a hotari o data anume. Ziua de 8 martie a fost aleasa in 1913. Prin Legea nr. 22/2016, 8 martie a fost declarata Ziua femeii in Romania. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a declarat a treia Duminica dupa Pasti ca fiind Duminica femeilor crestine (Hot. Nr. 4014/22 iulie 2020). Duminica Femeilor Mironosite este a treia duminica dupa Pasti.
Coadă la carne, 1982, Bucuresti (sursă foto: Bucurestiul secret)
FOAMETEA pe vremea lui Ceaușescu. În 1989, stocurile de carne și pâine erau la jumătate
În ultimul an al regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu, restricțiile impuse sub pretextul achitării datoriei externe au atins apogeul. În majoritatea orașelor, livrarea alimentelor de bază era mult sub necesarul, și așa minimal, calculat de autorități, în funcție de rațiile pe persoană. Datele apar în rapoartele pe care Securitatea le primea de la "factori de decizie locali" și apoi le înainta superiorilor, cu notificări tot mai alarmante privind degradarea stării de spirit a populației. 
: Pr. Prof. Dr. Viorel Ioniță
Unul dintre cei mai mari profesori de teologie, părintele Viorel Ioniță, care i-a fost îndrumător de licență în teologie lui Teodor Baconschi, dă de pământ cu petiția întocmită de Baconschi și Papahagi
Unul dintre cei mai mari profesori de teologie, Părintele Viorel Ioniță, care i-a fost îndrumător de licență în teologie lui Teodor Baconschi, dă de pământ cu petiția întocmită de Baconschi și Papahagi, printr-un articol publicat de ziarul "Lumina" al Patriarhiei Române.
Sarbatoare
Capul Sfântului Apostol Toma ajunge în România
În ziua de 30 aprilie - 2023, Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești Vlașca, județul Teleorman își sărbătorește hramul de primăvară, Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, zi în care este prăznuită și Sfânta Mironosiță Maria Magdalena ale cărei Moaște se păstrează în Paraclisul Mănăstirii. A devenit o tradiție ca la acest hram mii de pelerini din toată țara să participe pentru a cinsti cum se cuvine pe Sfintele Femei Mironosițe și în special pe Sfânta Maria Magdalena.
Sarbatoare
Scrisoare oficială către Sfântul Sinod privind schimbarea datei când se sărbătorește Paștele în România: "Am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos"
Mai multe personalităţi au transmis, duminică, o scrisoare Sfântului Sinod privind dezideratul unităţii creştinilor în celebrarea Paştelui. ”Am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos”, afirmă semnatarii documentului, care apreciază că celebrarea la date diferite afectează viaţa oamenilor. 
Sfântul Cuvios loan Paleolavritul
SĂRBĂTOARE 19 aprilie - Un mare sfânt este pomenit în calendarul ortodox
Sfantul Cuvios Ioan a fost monah in Lavra Veche a lui Hariton cel Mare din Palestina, numita si Pesterile cele Vechi. In acest loc s-a daruit deplin tuturor nevointelor, petrecand in rugaciune si priveghere, si cugetand pururea la ceasul mortii. In acest locas monahal el s-a invrednicit de harul preotiei. Cuviosul Ioan a trecut la cele vesnice in secolul al 8-lea. Deoarece Cuviosul Ioan s-a nevoit cea mai mare parte a vietii sale in acea pestera veche, slujind in biserica, a fost numit si Paleolavritul sau "al pesterii celei vechi".