Articolele din categoria CULTURĂ:

Turneul de Educație Istorică ajunge în toată țara - Trilogia de filme documentare românești, o călătorie unică în timpul monarhiei
Turneul de Educație Istorică ajunge în toată țara - Trilogia de filme documentare românești, o călătorie unică în timpul monarhiei
Turneul de Educație Istorică, un eveniment de marcă în peisajul cultural al României, revine în acest an cu a treia ediție, promovând filmele documentare istorice "Maria, inima României", "Războiul Regelui" și "Regele Mihai: drumul către casă". Această inițiativă inovatoare și educativă reprezintă o oportunitate unică de a explora și de a înțelege mai bine istoria României prin intermediul unor producții cinematografice captivante.
Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinții Cuvioși Sila, Paisie si Natan de la Sihastria Putnei
SĂRBĂTOARE 16 mai - Zi importantă pentru credincioși, în calendarul ortodox - Ce sfinți sunt pomeniți astăzi
Sfantul Teodor cel Sfintit a fost ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare. S-a nascut si a crescut pagan in Tebaida de Sus. La varsta de 14 ani paraseste casa parintilor si merge la manastirea Sfantului Pahomie. Mai tarziu se vor calugari atat mama sa, cat si fratele lui. Dupa moartea Sfantului Pahomie, Teodor a fost ridicat de catre obste staret al tuturor sfintelor manastiri intemeiate de staretul sau. Sfantul Teodor cel Sfintit a trecut la cele vesnice pe 16 mai 367.
Sfantul Pahomie cel Mare; Sfantul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei
SĂRBĂTOARE 15 mai - Un mare sfânt este pomenit astăzi: Zi cu importantă deosebită în calendarul ortodox
Sfantul Pahomie s-a nascut in Tebaida de Jos (Egipt) si a trait in timpul imparatului Constantin cel Mare (306-337). Ca soldat a luptat in armata imparatului Constantin, in faimoasa batalie impotriva lui Maxentiu. In vremea aceea era pagan. Primeste Botezul si se retrage in pustia Tebaidei, alaturi de pustnicul Palamon. Dupa zece ani de nevointe ajunge in Tabenisi, unde un inger i s-a infatisat inainte imbracat in rasa de schimonah si i-a daruit o tablita pe care se afla inscrisa pravila unei manastiri cu viata de obste. Acest inger i-a poruncit sa intemeieze o astfel de manastire chiar in Tabenisi. Zideste multe chilii, si prin lucrarea Sfantului Duh ele vor ajunge sa fie locuite de monahi.
Cozmin Gușă: Presa liberă și cătușele Statului Paralel
Cozmin Gușă: Presa liberă și cătușele Statului Paralel
Controlul presei și îngrădirea libertății de exprimare sunt primele măsuri luate atunci când se instituie vreun regim totalitar, bunicii noștri au văzut asta atunci când au venit comuniștii la putere, părinții noștri au trăit sub Ceaușescu fără libertate de exprimare, iar noi, după vreo 15 ani post '89, ani în care am avut presă liberă, am asistat la abuzarea teribilă a acesteia începând cu primul mandat al lui unui Băsescu, ce-a comandat, sfătuit fiind de alde Soros, instituirea Statului Paralel. Un editorial scris de Cozmin Gușă.
SNSPA a celebrat 30 de ani de la proclamarea Zilei Mondiale a Libertății Presei
SNSPA a celebrat 30 de ani de la proclamarea Zilei Mondiale a Libertății Presei
Miercuri, 3 mai 2023, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a marcat 30 de ani de la proclamarea Zilei Mondiale a Libertăţii Presei de către Adunarea Generală a ONU, care afirmă rolul vital al presei libere în consolidarea democrației și promovarea libertăţii de exprimare în întreaga lume, notează site-ul Uniunii Militarilor și Polițiștilor "Mihai Viteazul" - umpmv.eu, al cărei președinte este Gabriel Oprea.