Articolele din categoria CULTURĂ:

Comemorăm 96 de ani de la moartea Regelui Ferdinand I al României, „Întregitorul de ţară
Comemorăm 96 de ani de la moartea Regelui Ferdinand I al României, „Întregitorul de ţară" și arhitectul Marii Uniri
În data de 20 iulie, România comemorează 96 de ani de la moartea Regelui Ferdinand I al României, o personalitate istorică remarcabilă care a lăsat o amprentă profundă asupra statului românesc modern. Cu numele său strâns legată Marea Unire din 1918, Ferdinand I este considerat „Întregitorul de ţară", primul rege al tuturor românilor, sub domnia căruia s-a realizat cel mai important act din istoria poporului român. Ferdinand a murit la Sinaia, la 20 iulie 1927, în urma unui cancer galopant la colon. A fost înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș. 
Nu vă e limpede că nu zilele ne fac pe noi nenorocoşi (foto: Oana Nechifor/Doxologia)
Marțea e o zi cu ghinion? Ce spune un sfânt părinte al Bisericii despre cei care cred așa
Vorbim de 3 ceasuri reale, ne temem dacă în această zi mai cade și data de 13 și, în general, considerăm că marți este o zi cu ghinion. Nu doar la noi, ci în multe alte țări a doua zi a săptămânii are un renume prost. Un mare episcop și om de cultură, Episcop Nicolae Velimirovici, a explicat că este vorba de o simplă superstiție, iar credincioșii nu au de ce să caute sprijin în rugăciuni.
Florin Piersic
Florin Piersic, „un semizeu”. Cine este actrița care susține că trăiește o dragoste fierbinte cu actorul de 87 de ani
Florin Piersic este, fără doar și poate, unul dintre cei mai mari actori din istoria României. Farmecul irezistibil al legendarului actor în vârstă de 87 de ani, l-a făcut să aibă un succes uriaș nu doar în rolurile pe care le-a jucat, ci și la femei, fapt ce este certificat și de colega sa Rodica Mandache. În vârstă de 80 de ani, actrița a vorbit despre cel cu care a împărțit scena în piesa „Visul unei nopți de vară” (1980).
PASTILA PENTRU SUFLET - 11 iulie: Pilda zilei
PASTILA PENTRU SUFLET - 11 iulie: Pilda zilei
Rugăciunea zilei - Rugăciune către Sfânta Olga, Împărăteasa Rusiei - „Sfântă și întocmai cu Apostolii Mare Împărăteasă Olga, prima între sfinții Rusiei, rugătoare caldă și mijlocitoare a noastră către Dumnezeu! La tine alergăm cu credință și ne rugăm cu dragoste: fii ajutătoarea noastră întru tot binele și precum în viața vremelnică te-ai ostenit să-i luminezi pe strămoșii Rusiei cu lumina sfintei credințe și să-i înveți să facă voia lui Dumnezeu, așa și acum, petrecând în luminile cerești, cu rugăciunile tale cele bineprimite către Dumnezeu, ajută-ne nouă să ne luminăm mintea și inima cu lumina Evangheliei lui Hristos, ca să propășim în credință, în evlavia și în iubirea lui Hristos. Celor ce sunt în necazuri și suferințe dă-le mângâiere, celor nenorociți întinde-le mână de ajutor, pe cei rătăciți îi înțelepțește și cere pentru noi de la bunul Dumnezeu toate cele de folos pentru viața vremelnică și veșnică și astfel, bineviețuind aici, să ne învrednicim de moștenirea veșnicelor bunătăți în Împărăția lui Hristos Dumnezeul nostru, Căruia împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
N. Ceaușescu și Gh. Gheorghiu Dej (sursă: ANF)
Gheorghiu Dej, stalinistul fanariot. Raport CIA despre primul lider comunist: corupt, afemeiat, ahtiat după lux, putere și bani
Gheorghe Gheorghiu Dej, primul lider comunist al României, a personificat foarte bine ipocrizia și parvenitismul noii elite staliniste. O fișă a Agenției Centrale de Investigații - CIA din 1952, în perioada cea mai neagră a represiuni declanșate împotriva dușmanilor reali sau inventați ai regimului, îi face lui Dej un portret ce amintește de un domnitor fanariot.
Sfintii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei/ Captura foto
SĂRBĂTOARE 10 iulie: Mari sfinți pomeniți astăzi în calendarul ortodox. Zi cu importanță deosebită
Sfintii 45 de Mucenici din cetatea Nicopolea Armeniei au patimit in vremea imparatului Liciniu (308-324). Dintre acesti sfinti mucenici amintim pe Leontie, Mavrichie, Daniil si Antonie. Acesti mucenici marturisind credinta in Hristos, au fost osanditi la moarte. Le-au fost taiate mainile si picioarele, iar trupurile mutilate au fost aruncate in foc. Unii au murit in momentul in care li s-au taiat mainile si picioarele, insa altii au fost aruncati de vii in foc.
Sarbatoare 7 iulie - Cruce cu negru
Sărbătoare 7 iulie - Cruce cu negru în calendarul ortodox - Cinci sfinți sunt pomeniți astăzi
Sărbătoarea de 7 iulie este una dintre cele mai importante din calendarul ortodox, deoarece în această zi se face pomenirea a cinci sfinți care au avut o viață și o moarte plină de credință, curaj și mucenicie. Aceștia sunt: Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, Sfântul Cuvios Toma din Maleon, Sfântul Cuvios Acachie, Sfântul Mucenic Evanghel și Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Vlahernskaya”. 
Pastila pentru suflet
Pastila pentru suflet - Pilda grăuntelui
Rugăciunea zileiRugăciune către Sfânta Marta pentru îndeplinirea dorințelor„Sfântă Marta, mă îndrept către tine, plină de încredere, cerându-ți ajutorul. Cred cu tărie că mă vei ajuta și mă vei sprijini la greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog cu umilință să îmi aduci alinare în suferințele și necazurile mele. În numele negrăitei bucurii care ți-a cuprins inima când i-ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor roagă-te pentru noi și familia mea, ca să-L păstrăm pe Dumnezeu în inimi, astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (în acest moment se rostește dorința). Te implor, ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutate precum ai înfrânt balaurul care zace la picioarele tale! Amin!”