Este foarte posibil ca cel mai negru an din istoria consemnată a omenirii să fie 536. Cerul s-a întunecat, recoltele au fost dezastruoase, ciuma bubonică a omorât o cincime din întreaga populație a planetei, estimată la circa 200 de milioane de oameni și, colac peste pupăză, a debutat o mini-eră glacială care a durat aproape un secol.
Puse cap la cap, putem spune că a fost începutul celei mai proaste perioade în care ai fi putut trăi, potrivit istoricului Michael McCormick, de la Universitatea Harvard.
Cauza nefastă se pare că a fost fie explozia unui vulcan, fie căderea unui asteroid, care a provocat un nor de fum atât de intens, încât mare parte din suprafața Terrei a fost acoperită de nori întunecați și a provocat scăderea de temperatură. Dacă am transpune scenariul în timpurile noastre, ar fi asemeni unei ierni nucleare, potrivit fansided.com.
Iar pentru ca lucrurile să stea și mai rău, dezastrele naturale n-au făcut decât să amplifice degradarea lumii civilizate, așa cum era cunoscută la vremea respectivă. În 455 Roma a fost invadată de vandali, iar Imperiul Roman de Apus s-a prăbușit în fața triburilor germanice conduse de Odoacru, cel care a devenit primul rege barbar al Italiei.
Fără ordinea și legile impuse și coordonate de la Roma, Europa a căzut pradă dezordinii și nelegiuirii. Constantinopol a devenit noul centru al lumii, iar în martie 536 a fost pentru prima dată consemnată întunecarea cerului și scăderea temperaturii, iar la scurt timp mărturii similare au venit din China, Persia și Imperiul maiaș.