MENIU

Cozmin Gușă: Este sfârșitul lui Victor Ponta ca om politic! Iohannis a dovedit că are autoritate

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat în exclusivitate, la Realitatea Tv, că în opinia sa, punerea sub urmărire penală a premierului înseamnă sfârșitul lui Victor Ponta ca om politic. Pe de altă parte, Gușă a mai precizat că Iohannis a demonstrat că poate fi un președinte care își exercită mandatul cu autoritate, în baza Constituției, după ce i-a cerut public lui Ponta să demisioneze. 

”Nu sunt de acord cu ce se vehiculeaza în spațiul public, termenul pe care l-ai folosit și tu, și am simțit ghilimelele, termenul coincidențe. Nu sunt coincidențe, în cazul lui Victor Ponta, sunt lucruri pe care jurnaliștii Realitatea Tv sau alți jurnaliști independenți le-au vehiculat de foarte mult timp, este sfârșitul unei epopei prin care anumiți oameni politici au crezut că pot să perpetueze minciuna, înșelătoria, victimizarea, doar pentru avantaj personal, pentru că tot ai pomenit de siuația din România care nu este tocmai roz. Astăzi, dacă este să developăm evenimentul, ca să facem o sinteză, sunt două concluzii ale zilei de azi: prima, sfârșitul lui Victor Ponta ca om politic, și asta o subliniez și o să o explic imediat, și a doua concluzie, de data asta una pozitivă, integrarea funcțională a lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României, în baza Constituției și cu autoritate, care nu este un eveniment de neglijat și pe care îl așteptam. Klaus Iohannis, începând de astăzi, și-a îmbracat haina de președinte, a făcut-o cu precizie și autoritate, lucru care, și acum mă întorc la Victor Ponta, îi va cauza probleme, pentru că minciuna și impostura nu pot fi demontate decât prin corectitudine și determinare, iar aceste lucruri cred că vor fi caracteristicile celor care se vor mobiliza în perioada următoare, de la cetățeni, până la vectori de opinie, pentru reinstraurarea normalității”, a spus Cozmin Gușă. 

Consultantul politic a ținut să sublinieze că dacă Ponta ar fi demisionat, ar fi putut măcar să aibă pretenții la respect public:

”Demisia lui Victor Ponta este un gest de normalitate, dacă l-ar fi făcut singur, ar fi putut să aibă pretenții de respect public. Dacă ar fi făcut asta mai devreme, ar fi putut, mai mult, să aibă pe lângă respectul public, să capete într-un fel și susținerea partidului, pentru că Ponta, prin această tergiversare prin folosirea majorității parlamentare pentru perpetuarea în funcție și apărarea prietenilor, prin folosirea funcției, ca să își atace adversarii politici, nu mai spun de jurnaliștii Realitatea Tv, asta face, își sacrifică partidul, lucru de care eu cred că PSD este conștient deja, din discuțiile care ar fi început deja, își pun deja problema, în ce fel să îi ceară din interiorul partidului, demisia. Pentru că dacă această demisie nu se va înregistra, practic PSD intră pe o spirală a neîncrederii, a decăderii, pentru că în fața acestor acuzați dovedite ale DNA, nu mai poți tu PSD, ca entitate politică numită PSD, partid de guvernământ, să mai ai credibilitate, dacă nu îți demiți chiar tu președintele. Dacă cineva din PSD își face iluzii că nu se va ajunge la scandări de tipul ” Ieși afară, javră ordinară”, ca să reamintesc un slogan din perioada în care Băsescu avea probleme, se înșală”, a spus Cozmin Gușă la Realitatea Tv. 

Referitor la plasarea lui Șova sub control judiciar, și imposiblitatea de a comunica cu Victor Ponta, Cozmin Gușă a precizat că lui Ponta îi pasă doar de persoana sa:

”Tot acest joc de susținere subterană a lui Dan Șova, nu a fost datorat faptului că lui Ponta îi pasă foarte mult de Dan Șova. Nu. Lui Ponta îi pasă foarte mult de o singură persoană, de persoana sa. Și tot efortul pe care l-a făcut a fost un efort pentru salvarea sa personală, în perspectiva în care simțea că dacă Șova ar fi fost arestat, multe lucruri despre acest caz, multe lucruri care îi leagă s-ar fi aflat. Uite că soarta nu i-a ajutat, iar procurorii au dezvăluit aceste lucruri”.   

Pe de altă parte, Cozmin Gușă a afirmat că este de urmărit ce poziție va avea Gabriel Oprea, după ce Președinția i-a cerut demisia lui Ponta, întrucât Oprea a anunțat de multe ori că UNPR respectă deciziile instituțiilor statului:

”Sunt foarte curios să văd felul în care vicepremierul și președintele UNPR, Gabriel Oprea, împreună cu colegii săi vor reacționa, pentru că o constantă a acestui partid, de fiecare dată, a fost să respecte deciziile instituțiilor statului și că susține președinția lui Klaus Iohannis și Guvernul lui Victor Ponta. Or, deciziile, în acest caz, și aici nu mă refer atenție doar la DNA, ci și la Președinție, este ca Victor Ponta să plece. Astăzi, Președinția, prin vocea lui Iohannis, a cerut demisia lui Victor Ponta, iar eu nu cred că de la acel nivel, al lui Gabriel Oprea, al UNPR,  va întâmpina un refuz,  pentru că este o cerere legitimă, în baza Constituției”, a mai argumentat Gușă.