MENIU

Consilierul lui Isărescu explică de ce trebuie să ne pregătim pentru noi creșteri de taxe. „Din 2025 începem să plătim”

Consilierul lui Isărescu explică de ce trebuie să ne pregătim pentru noi creșteri de taxe

Vești proaste pentru români. De anul viitor vom scoate mai mulți bani din buzunar pentru a acoperi deficitul bugetar foarte mare, iar acest lucru nu se poate face fără creșteri de taxe.

Anunțul a fost făcut de Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Acesta a precizat că pentru a acoperi deficitul bugetar este nevoie de creșteri de taxe începând de anul viitor.

Consilierul guvernatorului a atras atenţia asupra „derapajelor fiscale din anii electorali”, din cauza cărora se ajunge la creşterea deficitului, el susţinând că „aşa ceva nu se întâmplă nicăieri în lumea civilizată”. „De fiecare dată, în prag de alegeri, deficitul bugetar al României creşte. Creşte, şi creşte mult. Nu se întâmplă nicăieri în lume aşa ceva, sau, mă rog, în lumea civilizată! Nicăieri nu întâmpini, în an electoral, e explozie a cheltuielilor bugetare. Se produc mici derapaje, se produc mici alunecări, dar nu derapaje de această amploare, cum se întâmplă la noi de fiecare dată. Şi întrebarea pe care mi-am pus-o este: de ce? Păi cred că răspunsul este: lipsa de cultură economică a electoratului, până la urmă, care nu realizează cât de serioasă este situaţia la care putem ajunge ca urmare a derapajelor fiscale din anii electorali şi această situaţie îi face pe politicieni să fie foarte generoşi”, a declarat Eugen Rădulescu într-o apariție tv. El este de părere că societatea civilă „ar trebui să aibă o reacţie mai promptă şi mai puternică” în faţa acestei realităţi.

Animalul rar care și-a făcut apariția în România. Specia este inclusă pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii

Eugen Rădulescu mai susține că din anul 2025 vom începe să plătim pentru aceste derapaje.  

„Deficitul bugetar la noi este atât de mare nu pentru că avem o fiscalitate mică, ci pentru că avem excepții. Vă dau un exemplu: avocații. Avocații plătesc și ei impozit pe venit, dar plătesc cam de 10 ori mai puțin decât plătim noi, restul. Vine un moment în care orice facem trebuie plătit. La anul va trebui să plătim. Din 2025 începem să plătim. Întrebarea care se pune este dacă vom reuși să o facem într-o manieră onorabilă, adică să avem o scădere de deficit care să fie crezută de piețe fără să bulverseze economia. Asta este marea problemă”, a mai declarat Eugen Rădulescu.

Întrebat dacă vom putea plăti doar prin reducerea cheltuielilor, Rădulescu a spus că nu se poate fără să crești taxele.