MENIU

Salata de vinete românescă vs. arăbească. Ingredientul care face diferența

Salata de vinete, succes la arabi, dar și la români. Foto/Arhivă

Salata de vinete este un preparat care se bucură de succes și în țările arabe, dar și în Europa de Est. Deși ingredientele de bază sunt similare, există un element care face ca fiecare dintre ele să aibă un gust unic și să ofere o experiență culinară deosebită. 

Salata de vinete românească

Salata de vinete românească este un preparat tradițional iubit în România și în alte țări din Europa de Est. Ingrediente de bază includ vinete coapte, ceapă, ulei vegetal, sare și piper. Un aspect important al acestei rețete este coacerea vinetelor direct pe flacără sau în cuptor, care adaugă un gust afumat și profund. De obicei, salata de vinete românească nu conține condimente sau arome exotice, permițând aromei naturale a vinetelor să strălucească.

Salata de vinete arăbească

Salata de vinete arăbească, cunoscută sub numele de „baba ghanoush” sau „mutabbal,” este un preparat popular în țările arabe și în întreaga regiune mediteraneană. De asemenea, folosește vinete coapte ca ingredient principal, dar aportul deosebit vine de la un ingredient special: tahini. Tahini este o pastă făcută din semințe de susan, măcinate și ulei de susan, care adaugă o textură bogată și un gust ușor de nuci, dar cremos. În plus, la salata de vinete arăbească se mai folosesc ingrediente precum iaurt, suc de lămâie, usturoi și pătrunjel.

SURSA