MENIU

Război în Ucraina, ziua 968. Zelenski, mesaj ferm de la Bruxelles: Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 968. Zelenski, mesaj ferm de la Bruxelles: Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO/Profimedia

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 968 de război. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat, la întâlnirea cu secretarul general al NATO Mark Rutte, că Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO, argumentând că ar fi greşit din punct de vedere politic ca ţara sa să fie lăsată în afara Alianţei.

UPDATE 6:10 - La Bruxelles, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu secretarul general al NATO Mark Rutte şi, împreună cu ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, a participat la o reuniune a Consiliului Ucraina – NATO la nivelul miniştrilor apărării, potrivit News.ro.

Întâlnirea s-a concentrat pe paşii pentru a oferi o mai mare protecţie şi securitate pentru Ucraina, conform Preşedinţiei ucrainene. Aceasta a fost a treia întâlnire dintre Volodimir Zelenski şi Mark Rutte de la preluarea mandatului de secretar general al NATO. Potrivit liderului de la Kiev, acest lucru demonstrează nivelul înalt al relaţiilor dintre Ucraina şi Alianţă.

„Ucraina merită într-adevăr să devină cel de-al 33-lea membru al NATO într-o zi şi vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple. De aceea, primul punct al Planului Victoriei este  invitarea în NATO. Ucrainenii au demonstrat că sunt capabili să apere valorile comune”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a subliniat că invitarea Ucrainei la Alianţă va întări ţara din punct de vedere diplomatic şi o va aduce mai aproape de o pace reală şi justă.

„Ar fi greşit din punct de vedere politic să lăsaţi Ucraina în afara Alianţei, când, în practică, Ucraina face deja parte din NATO”, a adăugat preşedintele ucrainean.

UPDATE 4:15 - Washingtonul sancţionează companii chineze pentru drone utilizate de Rusia în Ucraina

Statele Unite au anunţat joi sancţiuni care vizează două companii chineze legate de producţia de drone folosite de Rusia în războiul său din Ucraina, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Acestea sunt primele sancţiuni americane împotriva unor entităţi chineze "care dezvoltă şi produc direct sisteme complete de arme în parteneriat cu companii ruseşti", a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.

Aceste decizii privesc în total trei companii - două în China şi una în Rusia - şi un cetăţean rus, pentru implicarea lor în dezvoltarea şi fabricarea unei drone de atac cu rază lungă de acţiune.

Drona în cauză este proiectată de experţi cu sediul în China şi fabricată în uzine chineze, în colaborare cu companii ruseşti de apărare, a precizat Departamentul Trezoreriei.