MENIU

Regimul sirian a recucerit sâmbătă două localităţi deţinute de rebeli

Regimul sirian a recucerit sâmbătă două localităţi deţinute de rebeli în Ghouta de Est, acolo unde forţele lui Bashar al-Assad îşi continuă ofensiva pentru a prelua în întregime controlul asupra ultimului bastion insurgent de la porţile Damascului.

Forţele regimului au recucerit localităţile Kfar Batna şi Saqba, într-o zonă de rezistenţă din Ghouta Orientală controlată de gruparea islamistă Faylaq al-Rahman şi din care mii de civili continuă să fugă de teama violenţelor, potrivit Obsevatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), conform Agerpres.

Ca urmare a ofensivei lansate pe 18 februarie cu sprijinul aliatului său rus, regimul lui Bashar al-Assad a recucerit peste 80% din enclava rebelă la est de Damasc, conform unei noi estimări a OSDO, iar insurgenţii nu mai controlează decât trei zone izolate.

În zona încercuită unde era prezentă gruparea Faylaq al-Rahman, care numără circa 8.000 de luptători, rebelii nu mai deţin decât câteva localităţi: Arbin, cea mai mare, Zamalka, Hazeh, Ain Tarma şi sectoare ale cartierului Jobar din Damasc, relevă OSDO.

"Combatanţii se repliază în localităţi aflate încă sub controlul Faylaq al-Rahman", potrivit directorului OSDO, care a menţionat existenţa unor lupte la marginea acestor localităţi.

În principal din acest sector, situat în sudul a ceea ce a fost enclava rebelă înaintea de ofensiva regimului, fug acum mii de civili pentru a ajunge în zonele guvernamentale printr-un coridor, potrivit OSDO.

De joi, peste 50.000 de civili au fost astfel strămutaţi, conform OSDO, în ciuda temerilor de represalii din partea regimului faţă de unii dintre ei.

În faţa progresului înregistrat de forţele guvernamentale, principalele grupări rebele din Ghouta de Est - Jaich al-Islam, Faylaq al-Rahman şi Ahrar al-Sham - s-au arătat gata vineri pentru "negocieri directe" cu Rusia, sub egida ONU, pentru a obţine un armistiţiu. În trecut, acestea şi-au afirmat hotărârea de a rămâne în Ghouta.

Jaich al-Islam controlează o zonă din jurul oraşului Douma iar Ahrar al-Sham, o alta, care include o parte din localitatea Harasta.

Mai multe articole despre:
război Siria