MENIU

Klaus Iohannis a pledat la Bruxelles pentru preţuri accesibile la energie

Klaus Iohannis. Foto: Profimedia

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, joi, în cadrul Consiliului European, importanţa unor preţuri accesibile la energie, necesitatea stimulării conectivităţii şi a îndepărtării blocajelor structurale de la nivelul reţelelor de transmisie a energiei.

Principalele subiecte de pe agenda Consiliului European au vizat situaţia din Ucraina, evoluţiile din Orientul Mijlociu, competitivitatea Uniunii Europene şi gestionarea migraţiei.

De asemenea, agenda liderilor a inclus discuţii privind Republica Moldova, Georgia, susţinerea sistemului multilateral şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, preţurile ridicate în domeniul energiei, precum şi alte teme legate de relaţiile externe ale UE.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, liderii europeni au avut un schimb de opinii privind consolidarea competitivităţii Uniunii, în linie cu obiectivele stabilite în Agenda Strategică 2024 - 2029.

Discuţiile au vizat şi creşterea rezilienţei economice a UE, revitalizarea industrială şi valorificarea deplină a potenţialului Pieţei Unice, liderii reliefând importanţa abordării prioritare a provocărilor identificate în cadrul Raportului Letta privind viitorul Pieţei Unice şi al raportului Draghi, pe tema viitorului competitivităţii europene.

"Preşedintele României a evidenţiat importanţa avansării rapide în direcţia definirii şi a implementării unor măsuri de gestionare a provocărilor identificate în cele două rapoarte şi a pledat, totodată, pentru o abordare integrată a eforturilor de stimulare a competitivităţii europene, pentru a asigura rezultate tangibile, în beneficiul tuturor statelor membre UE. Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat, ca elemente prioritare în demersurile viitoare, reducerea poverii administrative şi asigurarea unui mediu concurenţial echitabil la nivelul Uniunii, abordarea preţurilor ridicate la energie şi avansarea în direcţia Uniunii Energiei, abordarea viitorului sectoarelor industriale tradiţionale şi facilitarea accesului acestora la inovare", arată sursa citată.

Totodată, liderii au avut o discuţie pe tema preţurilor ridicate la energie în anumite regiuni din Europa, invitând Comisia să prezinte o serie de măsuri pentru remedierea situaţiei.

Mircea Geoană recunoaște că vizita la Moscova din 2009 a fost făcută în speranța că va fi ajutat să câștige alegerile prezidențiale

"Preşedintele României a subliniat importanţa unor preţuri accesibile la energie din perspectiva stabilizării pieţelor, protejării consumatorilor şi a stimulării competitivităţii mediului de afaceri. Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, în acelaşi timp, necesitatea stimulării conectivităţii şi a îndepărtării blocajelor structurale de la nivelul reţelelor de transmisie a energiei", informează Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, Consiliul European a avut şi o discuţie strategică, substanţială privind progresele realizate în avansarea abordării cuprinzătoare de gestionare a migraţiei, conform liniilor de acţiune trasate în februarie 2023.

În acest context, şeful statului a salutat amplificarea eforturilor pentru abordarea provocărilor specifice dimensiunii externe a migraţiei şi a exprimat sprijinul pentru avansarea parteneriatelor strategice cuprinzătoare cu statele terţe în vederea reducerii cauzelor migraţiei, a combaterii traficului de migranţi şi a accelerării migranţilor ilegali.

"Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul ţării noastre pentru implementarea Pactului privind migraţia şi azilul, reliefând necesitatea respectării echilibrului dintre solidaritate şi responsabilitate care a stat la baza adoptării acestuia. Totodată, a punctat importanţa unei soluţii structurale şi predictibile pentru valorificarea oportunităţilor migraţiei legale", mai arată Administraţia Prezidenţială.

Mișcare strategică a ministrului Tîlvăr: Un nou coridor de mobilitate militară, între România, Bulgaria şi Turcia