MENIU

Viitorul planetei se decide la Paris! Liderii mondiali, la aceeași masă în cadrul COP21

Peste 150 de șefi de stat și de guvern din întreaga lume participă de astăzi la cea mai mare conferință privind clima organizată vreodată. Puterile lumii s-au întâlnit luni, la Paris, în speranța obținerii unui acord pentru limitarea încălzirii globale, una dintre cele mai teribile amenințări din prezent. La eveniment participă și președintele Klaus Iohannis.

Astfel, 183 de țări și-au luat angajamentele cuantificate pentru reducerea emisiilor lor de gaze cu efect de seră (cauza producerii încălzirii climatice), ceea ce acoperă aproximativ 95% din emisiile mondiale.

Laurent Fabius, ministrul francez de externe și președintele Conferinței internaționale de la Paris asupra schimbărilor climatice, declara că aceste angajamente reprezintă un mare succes, dar că nu sunt “perfecte” pentru că ele “nu permit încă limitarea încălzirii la 2 sau 1,5 grade Celsius”. Chiar și așa, “ele ne îndepărtează de riscul creșterii temperaturii cu 5 sau 6 grade”.

România participă, de asemenea, la COP21 prin prezența președintelui Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat remis de Administrația Prezidențială. Potrivit Președinției, noul acord internațional în domeniul schimbărilor climatice ar urma să încorporeze un set de reguli ambițioase și obligatorii privind reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de seră și să fie în linie cu ultimele descoperiri științifice și tehnologice.

Vă prezentăm declarațiile liderilor mondiali:

Klaus Iohannis, președintele României: "Schimbările climatice sunt o amenințare majoră pe care trebuie să o combatem. Dacă nu acționăm acum, impactul va deveni negestionabil, cu consecințe ireversibile pentru umanitate și mediul înconjurător. România s-a angajat încă de anul trecut să contribuie la reducerea nivelului emisiilor de carbon. Prin concentrarea eforturilor pentru a avea o economie cu emisii scăzute, vom deveni mai competitivi, vom crea noi locuri de muncă și vom răspunde mai eficient la provocările legate de securitatea energetică și climatică. La Conferința de la Paris am solicitat, în numele României, acțiuni comune. Reuniunea trebuie să se încheie cu un acord cuprinzător, echitabil și efectiv pentru atingerea obiectivelor agreate de limitare a creșterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius".

Barack Obama, președintele SUA: "Ceea ce încercăm să facem la Paris este să punem în practică un proiect pe termen lung de reducere în continuare a emisiilor de gaze cu efect de seră — cu ținte stabilite de fiecare țară, dar suficient de transparente pentru a putea fi verificate de celelalte țări. Și de asemenea vom face eforturi pentru a ajuta țările cele mai vulnerabile să folosească energia curată și să se adapteze la efectele schimbărilor climatice pe care nu le mai putem evita. Sunt optimist în legătură cu ceea ce putem face deoarece deja am văzut cum America a făcut pași incredibili în ultimii șapte ani. Este o ocazie de a fi solidari cu cel mai vechi aliat al nostru, la numai două săptămâni după atacurile barbare care au avut loc acolo și să ne reafirmăm angajamentul de a proteja oamenii și modul nostru de viață de amenințările teroriste. Este de asemenea o ocazie pentru întreaga lume să fie unită și să arate că nu vom fi împiedicați să construim un viitor mai bun pentru copiii noștri".

"Ceea ce face ca această reuniune să fie diferită este faptul că peste 180 de națiuni au adoptat deja planuri de a reduce emisiile toxice care duc la schimbarea climei. Și conducerea Americii ajută la acest lucru, de fapt antreprenorii și muncitorii noștri au jurat că este posibil să se facă progrese spre un viitor cu emisii scăzute de dioxid de carbon, concomitent cu crearea de noi locuri de muncă și cu creșterea economică. Producția noastră economică este la cel mai ridicat nivel din toate timpurile, dar emisiile de gaze cu efect de seră sunt sunt scăzute la un nivel minim de 20 de ani", a mai spus Obama, potrivit Agerpres.

“China și SUA, cele mai poluante state ale planetei, sunt conștiente de responsabilitatea lor de a acționa în favoarea climei. Pentru că suntem statele care emit cele mai mari cantități de emisii de carbon, am cinvenit că este responsabilitatea noastră să acționăn”, a mai declarat Barack Obama.

Francois Hollande, președintele Franței: “Viitorul planetei se va decide în timpul conferinței internaționale de la Paris privind clima. COP 21 a generat o speranță uriașă pe care nu avem dreptul să o risipim. Suntem la baza zidului, însă nu este de netrecut”.

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei: "Țara mea este victima unui război hibrid, care are consecințe hibride. Una dintre aceste consecințe este riscul unui dezastru ecologic în partea răsăriteană a Ucrainei, în Donbass', a declarat președintele Petro Poroșenko.Teroriștii ruși au inundat numeroase mine, ceea ce a otrăvit apa potabilă și solul. Aerul din atmosferă a fost poluat grav din cauza utilizării armamentului greu. Problematica protejării mediului în contextul unui conflict nu poate rămâne fără un răspuns adecvat din partea comunității internaționale. Ucraina și-a fixat drept obiectiv să nu depășească 60% peste nivelul emisiilor gazelor cu efect de seră raportat la anul 1990", a spus Petro Poroșenko, adăugând că este foarte mult de muncă, însă este încrezător că după restaurarea controlului asupra Donbasului Ucraina va putea să îndeplinească chiar un nivel mai bun al emisiilor, potrivit Agerpres.

Xi Jinping, președintele Chinei: “Statele dezvoltate trebuie să fie la înălțimea angajamentelor lor financiare asumate prin care să reușească, până în 2020, acordarea a o sută de miliarde de dolari anual pentru finanțarea proiectelor de climă ale statelor din emisfera sudică. China este pregătită, ca independent de cadrul ONU, să furnizeze un ajutor anual de 3 miliarde de dolari pentru proiecte de cooperare privind clima. Este important să respectăm diferențele între state, mai ales în ce privește statele în curs de dezvoltare”.

Laurent Fabius, ministrul francez al Afacerilor Externe: “Avem obligația să reușim pentru că miza este mult prea importantă și amenințarea climatică este mult prea mare astfel încât noi să ne mulțumim cu un acord minim”.

Ahmet Davutoglu, premierul Turciei: “Niciun prim-ministru turc, niciun președinte, nicio autoritate nu se va scuza. Niciun stat nu ne poate pretinde scuze, pentru că nu ne-am făcut decât datoria, adică protejarea spațiului nostru aerian și a frontierei noastre. Sperăm că Rusia va reconsidera sancțiunile economice decretate. Suntem pregătiți să discutăm, prin canale diplomatice și militare cu Rusia, și nu avem nicio intenție de a avea o escaladare”.

Mahamadou Issoufou, președintele Nigerului: “Cei care poluează trebuie să plătească, iar Conferința de la Paris trebuie să aibă în vedere sancțiuni, angajamente cu caracter constrângător. Trebuie să convingem toți partenerii că suntem în aceeași barcă. Cei care au acumulat gazele cu efect de seră pentru dezvoltarea lor trebuie să plătească”.

Joseph Muscat, premierul Maltei: “Faptul că am ajuns la o înțelegere comună și în unanimitate asupra unei declarații foarte clare privind schimbările climatice ajută cel mai probabil la obținerea unui succes la conferința COP21 de la Paris”.