MENIU

Explozia pagerelor din Liban a băgat frica în iranieni. Ce au ajuns să le spună Gardienii Revoluției membrilor săi

Explozia pagerelor din Liban a băgat frica în iranieni. Foto: Profimedia

Corpul de elită al Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC) a inițiat măsuri fără precedent în rândul membrilor săi, interzicând utilizarea oricărui tip de dispozitiv de comunicare. Această decizie drastică vine în urma unor atacurilor mortale recente, când mii de pagere utilizate de aliații Hezbollah din Liban au explodat.

Doi înalți oficiali iranieni din domeniul securității au declarat pentru Reuters că la ora actuală se află în curs de desfașurare o operațiune pe scară largă a grupării pentru a inspecta toate dispozitivele nu doar echipamentele de comunicații. Conform primelor informații, majoritatea acestor dispozitive au fost fabricate artizanal sau importate din China și Rusia.

Iranul manifestă îngrijorare față de infiltrarea agenților israelieni, inclusiv a iranienilor care sunt pe lista de plată a Israelului, și a demarat deja o investigație detaliată asupra personalului. Această acțiune vizează atât membrii de rang mediu, cât și pe cei de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluției. Informațiile au fost furnizate de un oficial care a solicitat să rămână anonim din cauza naturii sensibile a subiectului.

„Aceasta include examinarea conturilor lor bancare atât în Iran, cât și în străinătate, precum și a istoricului lor de călătorie și al familiilor lor”, a declarat oficialul din domeniul securității.

Ministerele iraniene de Externe, Apărare și Interne nu au fost disponibile imediat pentru a răspunde comentariilor făcute de oficialii de securitate pentru Reuters.

Șeful Statului Major israelian, Herzi Halevi: Israelul poate "ajunge la oricine îi ameninţă cetăţenii”

Oficialul de securitate a refuzat să ofere detalii despre modul în care Gardienii Revoluției, care cuprinde 190.000 de angajați, comunică. „Deocamdată, folosim criptarea end-to-end în sistemele de mesagerie”, a spus el.

Potrivit aceluiași oficial, există o îngrijorare larg răspândită în rândul instituției aflate la guvernare din Iran. Oficialii Gardienilor Revoluției au contactat Hezbollah pentru evaluări tehnice, iar câteva exemple de dispozitive explodate au fost trimise la Teheran pentru examinare de către experții iranieni.

Un alt oficial iranian a declarat că principala preocupare a Republicii Islamice a fost protecția instalațiilor nucleare și de rachete ale țării, în special a celor subterane.

„Dar, începând de anul trecut, măsurile de securitate la aceste situri au crescut în mod semnificativ”, a declarat acesta, făcând referire la măsurile sporite după ceea ce autoritățile iraniene au declarat a fi încercarea Israelului de a sabota programul de rachete al Iranului în 2023. Israelul nu a comentat niciodată acest lucru.

„Niciodată, niciodată nu a existat o securitate atât de strictă și măsuri extreme ca acum”, a adăugat el, sugerând că securitatea a fost mărită în mod semnificativ față de nivelurile anterioare după exploziile pagerului din Liban.

Într-un atac coordonat, dispozitivele pager au fost detonate marți în toate bastioanele Hezbollah. Miercuri, sute de walkie-talkie ale Hezbollah au explodat. Atacurile au ucis 39 de persoane și au rănit mai mult de 3.000 de persoane.

Zile de foc în Liban: Armata Israeliană a distrus 1.100 de ținte Hezbollah în 24 de ore