MENIU

Nicolae Ciucă, față în față cu Anca Alexandrescu. Dezbaterea decisivă a campaniei pentru Cotroceni, care răstoarnă toate strategiile - VIDEO/LIVE TEXT

Nicolae Ciucă și susținătorii candidatului PNL la prezidențiale s-au aflat, joi, timp de mai bine de 2 ore și jumătate în față Ancăi Alexandrescu, la marea dezbatere organizată de Realitatea PLUS la Opera Română. Liderul dreptei a vorbit despre planurile sale ca potențial șef al statului, despre o guvernare care va pune accent pe dezvoltare în avantajul tuturor românilor și despre cum atacurile adversarilor politice, în loc să-l doboare, nu au făcut decât să-l întărească.

PRINCIPALELE DECLARAȚII

Nicolae Ciucă: Eu nu m-am schimbat deloc. A fost o chestiune de imagine pe care oamenii mi-au asociat-o atunci când am fost prim-ministru, când responsabilitățile au fost diferite și pe măsura angajamentului ce l-am avut. Ca militar nu este atât de ușor să vii și să te angajezi la tot ce înseamnă administrarea unei țări, guvernarea unei țări.

Anca Alexandrescu: Între noi fie vorba, faceți instrucție cu ei? (liderii PNL)?

Nicolae Ciucă: Singurul lucru care îl scapă este înviorarea de dimineață. Altfel la ora 7:00 trebuie să fie la program?

A.A: Glume de cazarmă faceți?

N. Ciucă: Dacă nu am face glume, atunci viața ar fi foarte tristă. Iar noi nu suntem oameni triști . Ceea ce este specific nouă este acel haz de necaz.

A. Alexandrescu: Râdeți la bancurile despre dvs?

N. Ciucă: Da, sigur că da. De ce ar trebui sa ne supărăm? Câteodată facem si autoironie. Și e bine să o facem.

TOATE PARTIDELE AU DUS UN ATAC PERMAMENT LA ADRESA MEA

N. Ciucă: Românii sunt preocupați de cum pot să trăiască mai bine. Am discutat cu ei și mi-au zis în felul următor: Degeaba ne măriți pensiile și salariile dacă atunci când ne ducem la magazin sau la piață cumpărăm același lucru sau poate chiar mai puțin.

Degeaba ajungem să discutăm și să veniți dumneavoastră în fața noastră să ne promiteți dacă noi nu resimțim nimic în buzunar.

Practic din acest motiv am și considerat că este important să vin cu această viziune, cu acest proiect de țară "România prosperă și sigură" și am discutat la nivelul Partidului Național Liberal să venim cu un program de guvernare care să asigure continuitatea de la ceea ce a însemnat vechiul program care se încheie acum "Dezvoltăm România" și să-l concretizăm în măsuri pentru familie, comunitate și țară.

Ceea ce au încercat să reflecte prin sondajele date publicității situându-mă undeva acolo sub fiecare dintre contracandidați, iată că nu este așa și nu va fi așa! Eu consider că aceste sondaje, modul în care s-au prezentat, modul în care m-au atacat pe mine, pentru că, într-adevăr, nu a fost decât o campanie de atac permanent la adresa mea. Au făcut-o și PSD, și AUR, și USR. Au făcut-o din disperare,

A. Alexandrescu: Și dumneavoastră ați ripostat.

N. Ciucă: N-am ripostat pe măsura atacurilor lor. Bunătatea este bună, dar nu până într-acolo încât să te înjosească. Și așa cum eu nu i-am înjosit nu merită nimeni să fie înjosit!

LIVE

ADERAREA LA SCHENGEN

Anca Alexandrescu: Eu vroiam sa ne spuneti de Schengen.

Nicolae Ciucă: Ați zis mai devreme ca România trebuie să își recapete demnitatea: pentru asta voi milita, doamna Anca Alexandrescu. Pentru ca românii să aibă încredere în sine. Am spus atunci, prin noi înșine nu m-am referit la Partidul Național Liberal și noi nu am reluat acest motto al lui Vintilă Brătianu, ci ne-am referit prin noi înșine la fiecare român. Pentru că fiecare român are propria lui personalitate, propria lui valoare, și trebuie să creadă în această demnitate pe care ne-a dat-o Dumnezeu, să fim români. Trebuie sa fim uniți, trebuie să milităm pentru unitatea noastră ca popor și trebuie să milităm pentru unitatea noastră ca familie, comunitate, țară. Este absolut important să avem toate aceste lucruri în minte, și de asemenea încrederea. Trebuie să facem în așa fel încât cetățenii să aibă încredere în autoritatea locală, să aibă încredere în instituțiile statului. Statul în sine și pentru oameni.

Suntem aici nu pentru beneficii. Cine își asumă să candideze pentru o funcție, indiferent la ce nivel este ea, este pentru a sluji, nu pentru a fi slujit. Asta este ceea ce trebuie să înțelegem toți cei care vrem să facem politică.

Asta am facut de fiecare dată. Și a zis mai devreme domnul primar legat de încredere și legat de votul pe care i l-au dat oamenii. Ala este. Oamenii l-au votat pentru că au văzut că este în slujba comunității, a spus că face lucruri, le-a făcut, nu cred că trebuie să le promitem oamenilor o listă întreagă de asumări. Trebuie să le promitem oamenilor exact lucrurile pe care ei ni le cer. Ei cer să trăiasca mai bine, cer o țară fără corupție, cer instituții care să le deschidă ușa, nu să le închidă ușa.

Revenind la Schengen. Am fost la Viena și m-am întâlnit cu cancelarul Nehammer. Am stat față în față cu el și mi-a spus domnul ambasador Hurezeanu că faptul că am fost primit în biroul său și faptul că am avut acea întâlnire tete a tete spune foarte mult despre respectul și importanța acelei întâlniri. De regulă, nu se desfășoară așa. Este un dialog, o imagine simbolică pentru ceea ce înseamnă acordul politic. L-am întrebat, nu a avut și nu are nicio treabă cu România, respectă România, are prieteni în România, am găsit acolo în cancelaria domniei sale o doamnă din România. Domnia sa are un angajat foarte apropiat și îi spune de fiecare dată. Chiar așa mi-a spus: Știu de la prietenul meu, care lucrează aici cu mine, cât de mult stă la graniță. Dar nu am avut o problemă și nu avem și nu vom avea cu România, a fost vorba de cei 126.000 de migranți care au intrat în Austria.

Vestea buna este de decizia politică de la nivelul cancelarului Nehammer care a fost luată. A rămas ca întâlnirea pe care o vor avea mâine miniștrii de interne la Budapesta este o întâlnire care a fost stabilită la JAI-ul din octombrie, ea a fost de dinainte asumată de cei patru miniștri de interne și comisarul pe afaceri interne al Comisiei, care vor să mai analizeze încă o dată tot ce ține de fluxul de migrație și întărirea frontierelor, pentru că aici vorbim de România, vorbim și de Bulgaria, s-a văzut foarte clar că măsurile pe care noi le-am luat au dus la scăderea considerabilă a migrației, care nu se mai resimte în Austria.

Sunt măsurile care țin de alocarea de fonduri europene pentru întărirea măsurilor pe frontieră și toți acești pași tehnici, după ce vor fi analizați mâine, sunt convins că mâine nu va fi nicio decizie, decizia trebuie să fie și va fi la JAI-ul din decembrie, pe data de 12, iar dupa aceea dacă sunt îndeplinite toate condițiile, m-aș bucura să existe la 1 ianuarie această decizie. Știu că se lucrează la decizia asta. Am vorbit cu ministrul nostru de Interne, Cătălin Predoiu. Și apropo de miniștri noștri, chiar s-au implicat. Și ministrul  de Interne, Cătălin Predoiu, și Luminita Odobescu în calitatea sa de ministru de Externe, și ambasadorul nostru și intreg personalul ambasadei au lucrat foarte mult ca aceste lucruri să se întâmple.

RĂZBOIUL DIN UCRAINA

Nicolae Ciucă: Eu voi spune ce am spus de fiecare dată: Că vom continua să sprijinim Ucraina, pentru că Ucraina ține Rusia departe de granițele României. De aceea este foarte important, în Ucraina s-a schimbat mult percepția asupra României.

Anca Alexandrescu: În Ucraina încă nu se poate vorbi limba română.

Nicolae Ciucă: A fost recunoscută limba română în Ucraina, și eu sunt convins că toate aceste demersuri diplomatice și relații bilaterale pe care noi le avem și pe care cu certitudine le vom consolida cu Ucraina vor aduce cu totul și cu totul o altă percepție și un alt fel de tratament românilor din Ucraina. Noi am demonstrat asta ca oameni, noi am demonstrat că românii sunt primitori, că românii știu să conviețuiască cu cetățenii de altă etnie. Noi i-am primit pe toți cu brațele deschise, inclusiv pe ucraineni. Aduceți-vă aminte în ce fel a reacționat societatea civilă când a început afluxul de refugiați. A fost un exemplu de umanitate, un exemplu de empatie, care a schimbat percepția Europei Centrale și de Vest față de România. Am fost dați ca exemplu, am avut măsuri luate la nivel instituțional, eram premier la vremea aceea. Am fost prima țară din UE care a venit cu un plan concret, cu o platformă integrată pentru toate capabilitățile care au sprijinit ucrainenii din țara noastră și de modul în care ei au ales să se ducă în alte țări. Plus, așa cum s-a spus acolo, am asigurat cel mai mare flux de cereale prin granițele noastre, prin infrastructura noastră, și în felul acesta cerealele din Ucraina au putut să ajungă și în alte țări care au nevoie de ele.

Ca atare, încă o dată, rolul nostru, rolul meu ca militar. Am spus că nu vreau să vorbesc despre război, că îl știu foarte bine. Eu vreau să vorbesc despre pace și vreau să îi asigur pe români că voi face tot ceea ce ține de ființa mea pentru a păstra România într-o stare de pace.

Anca Alexandrescu: Le garantați românilor că nu vor avea de-a face cu războiul?

Nicolae Ciucă: Ați văzut și dumneavoastră că sunt angajamente la nivel internațional, angajamentul președintelui Trump pentru a se găsi o soluție de pace. Sunt convins că va fi găsită o soluție de pace justă, pentru că și ucrainenii îsi doresc asta, inclusiv președintele Zelenski își dorește un plan de pace, sunt trei ani de război, și trei ani de război distrug totul, inclusiv ceea ce mai este uman în cei care au luat parte la acest război.

ECONOMIA ROMÂNIEI ȘI NUMIREA PREMIERULUI

Anca Alexandrescu: Vreau să trecem acum la un subiect extrem de serios : economia României. Degeaba se măresc pensiile și salariile, pentru că atunci când se duc la magazin românii văd prețuri uriașe. Ce puteți face dumneavoastră, atât cât vă permite Constituția și împreună cu oamenii din echipa PNL-ului, cu un premier de la PNL, pentru că văd că toată lumea se bate pe domnul Bolojan?

Nicolae Ciucă: Doamna Alexandrescu, probabil că o sa dau o știre în seara asta, dar o să o dau, pentru că așa consider că este important. Îl voi numi premier pe cel care vine și îmi prezintă un plan de guvernare cu obiective asumate, cu resurse și cu termene clare. Cine nu vine cu un astfel de plan nu va fi numit de mine premier.

Știti cum suntem noi. Toată lumea vorbește despre strategie, toată lumea vine și scrie strategie. Toată lumea. Doar că o strategie trebuie să cuprindă cele trei elemente de bază și anume: Obiective. Ele sunt importante, iar resursele sunt cele mai importante și toată lumea uită de ele. Plus, modalitățile prin care cheltuind acele resurse trebuie să ne atingem obiectivele. Altfel nu e strategie, e halucinație. Noi trebuie să cuprindem inclusiv în planul de guvernare, în tot ceea ce ne propunem, obiective, iar lângă ele resursele. Fără resurse e doar vorbărie goală.

Eu aș vrea să subliniez încă o dată că noi am pornit de la o asumare. Noi nu vrem statul care să dea, noi vrem statul care să nu ia. Noi vrem mai puțin stat în relația cu mediul de afaceri, cu oamenii. Cu cât vorbim de mai puțin stat, cu atât există o apropiere mai mare între cetățean și instituții. Acum, sigur cota unică este ceea ce reprezintă pentru noi linia roșie. Cota unică nu este doar despre ceea ce înseamnă reducerea decalajului dintre mediul de afaceri din România și cel din țările dezvoltate, cota unică este pentru consolidarea clasei de mijloc. Noi nu putem să vorbim despre o Românie dezvoltată, nu putem să vorbim despre acea creștere a demnității dacă nu avem clasa de mijloc să ajungă la acel nivel de consolidare în mediul urban, dar și in mediul rural. Nimeni nu vrea să vorbească despre clasa de mijloc în mediul rural.

Daca nu consolidam capitalul romanesc, capitalul autohton, daca nu intarim mediul de afaceri din Romania, apoi muncim degeaba. Haideti sa ne uitam la oportunitatile de afaceri. Romania are resurse naturale, si aici probabil ca o sa discutam dupa aceea, dar am vorbit de Ucraina. Este o oportunitate imensa, asumata inclusiv la nivelul UE prin rapoartele Draghi, este vorba se insdustria de aparare. Ati vazut ca in Romania  in momentul de fata sa existe o preocupare sa facem ceva pentru industria de aparare. Industria de aparare este cea care poate sa asigure pe orizontala o extensie in tot ceea ce inseamna inclusiv dezvoltarea industriei civile. Asa s-au dezvoltat americanii.