MENIU

Turcia acuză Israelul că „marchează o nouă fază în dorinţa sa de a duce întreaga regiune la haos”

Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia

Turcia a acuzat luni Israelul că prin atacurile sale militare din Liban a "intrat într-o nouă fază" care "va duce întreaga regiune la haos", după o intensificare a loviturilor împotriva Hezbollah.

"Atacurile Israelului în Liban marchează o nouă fază în dorinţa sa de a duce întreaga regiune la haos", a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Ministerul libanez al Sănătăţii a anunţat că 356 de persoane, printre care 24 de copii, au fost ucise şi peste 1.240 rănite în atacurile israeliene de luni în sudul şi estul Libanului, cel mai grav bilanţ în aproape un an de violenţe.

"Este imperativ ca toate instituţiile însărcinate cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, în special Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, precum şi comunitatea internaţională, să ia fără întârziere măsurile necesare", a adăugat Ministerul turc de Externe.

Zile de foc în Liban: Armata Israeliană a distrus 1.100 de ținte Hezbollah în 24 de ore

"Ţările care sprijină Israelul necondiţionat îl ajută pe (prim-ministrul israelian Benjamin) Netanyahu să verse sânge pentru a-şi servi interesele politice", a mai scris ministerul turc.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care urmează să se adreseze Adunării Generale Anuale a ONU marţi, va profita de ocazie pentru a aduce în discuţie războiul din Fâşia Gaza.

În cadrul unei reuniuni la New York cu procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, Erdogan a afirmat că Israelul "trebuie să răspundă pentru crimele sale", au indicat serviciile preşedintelui turc.

Explozia pagerelor din Liban a băgat frica în iranieni. Ce au ajuns să le spună Gardienii Revoluției membrilor săi 

În mai, Khan a cerut mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii în Fâşia Gaza şi în Israel de la începutul ostilităţilor declanşate de mişcarea islamistă palestiniană pe 7 octombrie.

Erdogan i-a spus luni lui Khan că Israelul este pe cale de a comite un "genocid în Fâşia Gaza" şi că plănuieşte "noi masacre", mai scrie AFP.