MENIU

Război în Ucraina, ziua 944. Ministrul ucrainean al Apărării: „Roiurile de drone” trimise să atace teritoriul rus sunt extrem de eficiente - LIVE TEXT

Ucraina a distrus sau avariat peste 200 de facilități militare din Rusia pe parcursul ultimelor 12 luni folosind tactica „roiurilor de drone”, a scris ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, într-un articol de opinie publicat în revista Forbes Ukraine. Ucraina se află în ziua 944 a războiului.

UPDATE10:14 -  Scholz: Germania nu va renunţa la restricţiile privind folosirea de arme cu rază lungă de către Ucraina. 

Cancelarul german Olaf Scholz a insistat luni că nu va relaxa restricţiile privind utilizarea armelor germane de către Ucraina în eforturile sale de apărare în faţa Rusiei, în pofida cererilor în acest sens din partea Kievului, transmite dpa.

Guvernul de la Berlin a luat "câteva decizii" privind sprijinul militar pentru Ucraina "care îmi sunt foarte clare", a declarat Scholz la New York, cu puţin înaintea unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 9:50 - Zelenski cere un efort comun pentru pace: ”Putin a furat deja multe, dar nu va reuşi niciodată să fure viitorul lumii” 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat la sesiunea plenară a Summitului viitorului că îi invită pe toţi liderii să continue să sprijine eforturile comune pentru un viitor drept şi paşnic. Putin a furat deja multe, dar nu va reuşi niciodată să fure viitorul lumii, a mai spus el.

”Lumea are nevoie de un viitor paşnic şi de o dezvoltare stabilă. În prezent, ne pregătim pentru cel de-al doilea summit al păcii, avansând pas cu pas, împreună cu partenerii noştri, pe baza formulei păcii”, a spus preşedintele Zelenski.

”Îi invit pe toţi liderii şi naţiunile să continue să sprijine eforturile noastre comune pentru un viitor drept şi paşnic! Putin a furat deja multe, dar nu va reuşi niciodată să fure viitorul lumii. Sunt sigur de asta”, a mai arătat Zelenski, la sesiunea plenară a Summitului viitorului.El a arătat că este important ca lumea să lucreze pentru a dezvolta o viziune comună asupra celui mai bun viitor pentru omenire. De îndată ce astfel de eforturi colective încep, adevăratele interese sunt întotdeauna dezvăluite.

”Ucraina sprijină eforturile de a menţine toate naţiunile unite, în siguranţă şi de a adera strict la Carta ONU. Şi cu toţii puteţi vedea cine întotdeauna nu numai că se opune, dar şi lucrează activ pentru a submina unitatea globală. De data aceasta, în timpul lucrărilor privind Pactul pentru viitor, acelaşi mic grup de şapte complici, condus de Rusia, a acţionat din nou în mod distructiv, opunându-se întotdeauna oricăror iniţiative globale care consolidează eficienţa Cartei ONU”, a precizat preşedintele Ucrainei. 

„Astăzi, dronele ucrainene zboară peste 1.000 de kilometri, ajungând la Murmansk și în regiunea Volga, distrugând rafinării de petrol și aerodromuri rusești”, a afirmat Umerov.

Printre țintele forțelor ucrainene s-au numărat centre de control, aerodromuri, nave, sisteme de apărare antiaeriană și baze militare rusești, a mai scris Umerov.

Conform ministrului, Ucraina și-a sporit capacitățile militare cu rază lungă de acțiune „de mai multe ori” în acest an.

În special, în 2024, Ministerul Apărării a contractat drone în valoare totală de peste 21 de miliarde de grivne (507,6 milioane de dolari) și muniție pentru drone în valoare de 9 miliarde de grivne (217,5 milioane de dolari), a precizat oficialul ucrainean.

Armata ucraineană s-a dovedit a fi un pionier în tehnologia dronelor, folosind modalități inovatoare de a submina avantajul Rusiei în materie de muniție și număr de soldați, a mai susținut el.

Dronele aeriene au fost utilizate pentru a lovi elicoptere rusești sau pentru ataca, cu termit incendiar (în cazul așa-numitelor „dronele dragon”), pozițiile de la sol ale adversarului, în timp ce dronele navale au fost o componentă-cheie în răsturnarea dominației Rusiei în Marea Neagră, conform sursei citate.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina Rustem Umerov