Război în Ucraina, ziua 944. Ministrul ucrainean al Apărării: „Roiurile de drone” trimise să atace teritoriul rus sunt extrem de eficiente - LIVE TEXT
Ucraina a distrus sau avariat peste 200 de facilități militare din Rusia pe parcursul ultimelor 12 luni folosind tactica „roiurilor de drone”, a scris ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, într-un articol de opinie publicat în revista Forbes Ukraine. Ucraina se află în ziua 944 a războiului.
UPDATE 23:20 TikTok a anunțat că a eliminat conturile asociate cu mass-media de stat din Rusia
După Meta, TikTok a decis să eliminte conturile presei controlate de Kremlin, din cauza „implicării în operațiuni de influențare” a alegerilor prezidențiale din SUA, operațiuni desfășurate „sub acoperire”, relatează marți Sky News.
UPDATE 20:00 Ucraina vrea să aloce 60% din bugetul pe 2025 pentru Apărare şi Securitate
Economia ucraineană s-a orientat în mare parte din 2022 către producţia militară pentru a rezista atacurilor ruseşti, însă este afectată şi de lipsa a milioane de persoane care au fugit de război în străinătate, în plus faţă de amploarea distrugerilor.
„Resursele totale destinate securităţii şi apărării naţionale în 2025 se vor ridica la 2.223 de miliarde de grivne” (48,3 miliarde de euro), a afirmat marţi Ministerul de Finanţe, într-un comunicat, potrivit Agerpres.
UPDATE 17:35 Ambasadorul ucrainean la București a dezvăluit secretele operațiunii Kursk, Ce pregăteau rușii?
Ambasada Ucrainei la București a organizat o masă rotundă, eveniment media în cadrul căruia Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București, a discutat despre situația din Ucraina la aproape trei de de la invazia pe scară largă declanșată de ocupantul rus și despre operațiunea Kursk, care ar fi, de fapt, o operațiune pur defesivă menită să oprească un atac rusesc pe axa Sumî-Kiev, notează Defenseromania.ro.
Operațiunea Kursk, pur defensivă. Rușii pregăteau ceva major pe direcția Kiev
„Da-ți-mi voie să subliniez în ceea ce privește operațiunea Kursk că e vorba de o operațiune defensivă a Armatei Ucrainei. Aveam informații că după ofensiva majoră a forțelor ruse din Harkov se pregăteau atacuri simultane pe linia de graniță și în regiunea Sumî. Așadar, ofensiva forțelor de apărare ale Ucrainei a prevenit o invazie rusă în două oblasturi ucrainene, Sumî și Cernihiv.
UPDATE 16:00 - Dronă rusească Geran 2, căzută pe teritoriul României, în Plauru, Tulcea.
Mai multe fragmente de dronă rusească de tip Geran 2 au fost găsite, marţi, de echipe ale Ministerului Apărării şi SRI în afara perimetrului locuit al comunei Plauru, judeţul Tulcea. Acestea au fost ridicate pentru expertizare.
”Forţe ale Ministerului Apărării Naţionale au continuat acţiunile de căutare a unor eventuale fragmente de dronă căzute pe malul românesc al Dunării, ca urmare a atacurilor executate, în ultimele săptămâni, de forţele ruse asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina. În acest context, marţi, 24 septembrie, specialişti din MApN şi SRI au cercetat o zonă aflată la sud de localitatea Plauru, judeţul Tulcea, unde a fost semnalată existenţa unor fragmente de dronă. Aria cercetată este situată în afara perimetrului locuit al comunei Plauru, nefiind afectate elemente de infrastructură”, a transmis, marţi, Ministerul Apărării.
UPDATE 14:14 - Kremlinul îi răspunde lui Zelenski că războiul se va încheia numai atunci când Rusia îşi va îndeplini obiectivele
Kremlinul a dat asigurări marţi că războiul din Ucraina se va încheia numai atunci când Rusia îşi va îndeplini obiectivele, ca răspuns la declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că sfârşitul războiului este aproape, informează EFE.
"Orice război se termină, într-un fel sau altul, cu pace. Dar pentru noi nu există altă opţiune decât atingerea obiectivelor stabilite", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, în conferinţa sa de presă telefonică zilnică.
El a adăugat că, "de îndată ce aceste obiective vor fi atinse într-un fel sau altul, operaţiunea militară specială se va încheia".
UPDATE 14.00 - Trupele Moscovei au început să ia cu asalt orașul Vuhledar din estul Ucrainei, o fortăreață care a rezistat atacurilor armatei lui Vladimir Putin de la începutul războiului din 2022, potrivit bloggerilor de război ruși și presei de stat, scrie Reuters.
UPDATE 12.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că el consideră că războiul cu Rusia este „mai aproape de sfârșit” decât cred mulți oameni și a cerut aliaților să întărească armata Ucrainei.
În fragmente dintr-un interviu cu Good Morning America de la ABC News, care urmează să fie difuzat integral, președintele Ucrainei a spus: „Cred că suntem mai aproape de pace decât ne imaginăm… Suntem mai aproape de sfârșitul războiului”.
El a adăugat: „De aceea le cerem prietenilor noștri, aliaților noștri, să ne întărească. Este foarte important.” Zelenski a declarat pentru ABC că lui Vladimir Putin îi este „frică” de operațiunea Kursk a Ucrainei, în care aceasta a ocupat peste 1.000 de km pătrați de teritoriu rusesc.
UPDATE 10:14 - Scholz: Germania nu va renunţa la restricţiile privind folosirea de arme cu rază lungă de către Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz a insistat luni că nu va relaxa restricţiile privind utilizarea armelor germane de către Ucraina în eforturile sale de apărare în faţa Rusiei, în pofida cererilor în acest sens din partea Kievului, transmite dpa.
Guvernul de la Berlin a luat "câteva decizii" privind sprijinul militar pentru Ucraina "care îmi sunt foarte clare", a declarat Scholz la New York, cu puţin înaintea unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
UPDATE 9:50 - Zelenski cere un efort comun pentru pace: ”Putin a furat deja multe, dar nu va reuşi niciodată să fure viitorul lumii”
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat la sesiunea plenară a Summitului viitorului că îi invită pe toţi liderii să continue să sprijine eforturile comune pentru un viitor drept şi paşnic. Putin a furat deja multe, dar nu va reuşi niciodată să fure viitorul lumii, a mai spus el.
”Lumea are nevoie de un viitor paşnic şi de o dezvoltare stabilă. În prezent, ne pregătim pentru cel de-al doilea summit al păcii, avansând pas cu pas, împreună cu partenerii noştri, pe baza formulei păcii”, a spus preşedintele Zelenski.
”Îi invit pe toţi liderii şi naţiunile să continue să sprijine eforturile noastre comune pentru un viitor drept şi paşnic! Putin a furat deja multe, dar nu va reuşi niciodată să fure viitorul lumii. Sunt sigur de asta”, a mai arătat Zelenski, la sesiunea plenară a Summitului viitorului.El a arătat că este important ca lumea să lucreze pentru a dezvolta o viziune comună asupra celui mai bun viitor pentru omenire. De îndată ce astfel de eforturi colective încep, adevăratele interese sunt întotdeauna dezvăluite.
”Ucraina sprijină eforturile de a menţine toate naţiunile unite, în siguranţă şi de a adera strict la Carta ONU. Şi cu toţii puteţi vedea cine întotdeauna nu numai că se opune, dar şi lucrează activ pentru a submina unitatea globală. De data aceasta, în timpul lucrărilor privind Pactul pentru viitor, acelaşi mic grup de şapte complici, condus de Rusia, a acţionat din nou în mod distructiv, opunându-se întotdeauna oricăror iniţiative globale care consolidează eficienţa Cartei ONU”, a precizat preşedintele Ucrainei.
„Astăzi, dronele ucrainene zboară peste 1.000 de kilometri, ajungând la Murmansk și în regiunea Volga, distrugând rafinării de petrol și aerodromuri rusești”, a afirmat Umerov.
Printre țintele forțelor ucrainene s-au numărat centre de control, aerodromuri, nave, sisteme de apărare antiaeriană și baze militare rusești, a mai scris Umerov.
Conform ministrului, Ucraina și-a sporit capacitățile militare cu rază lungă de acțiune „de mai multe ori” în acest an.
În special, în 2024, Ministerul Apărării a contractat drone în valoare totală de peste 21 de miliarde de grivne (507,6 milioane de dolari) și muniție pentru drone în valoare de 9 miliarde de grivne (217,5 milioane de dolari), a precizat oficialul ucrainean.
Armata ucraineană s-a dovedit a fi un pionier în tehnologia dronelor, folosind modalități inovatoare de a submina avantajul Rusiei în materie de muniție și număr de soldați, a mai susținut el.
Dronele aeriene au fost utilizate pentru a lovi elicoptere rusești sau pentru ataca, cu termit incendiar (în cazul așa-numitelor „dronele dragon”), pozițiile de la sol ale adversarului, în timp ce dronele navale au fost o componentă-cheie în răsturnarea dominației Rusiei în Marea Neagră, conform sursei citate.