MENIU

Vreme neobișnuit de caldă pentru începutul anului: Gerul Bobotezei riscă să devină istorie. Când va ninge în Capitală

Vreme

Schimbările climate își fac din ce în ce mai mult simțită prezența, iar ceea ce părea o excepție în urmă cu câteva decenii în urmă riscă tot mai mult să devină o regulă în zilele noastre, o sun experții climatologici. Directorul Adminstrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat, astăzi, la Realitatea PLUS că luna decembrie a fost cea mai ploioasă lună din istorie. Ea aprecizat că ne așteaptă un 2022 al extremelor, subliniind două aspecte extrem de importante, respectiv că nu ne putem aștepta, anul acesta, la așa-numitul "Ger al Bobotezei", dar și că zăpadase va lăsa așteptată în Capitală. 

"Săptămâna debutează cu valori peste norme, în medie cu peste 10 grade Celsius. Astăzi de dimineață am înregistrat
 recorduri termice pentru valorile minimelor la 44 de stații meteo, ca fiind cele mai ridicate temperaturi minime de când
se fac măsurători pentru o zi de 1 ianuarie.
 
La 4 stații meteorologice au fost recorduri lunare (...), iar la 5 stații s-au egalat egalat recordurile înregistrate anterior. Recordurile lunare sunt cele mai ridicate valori înregistrate pentru o zi de 1 ianuarie, ala ceste stații. La Băile Herculane, de exempku, 9,4 grade, față de recordul anterior de 8,6 grade Cesius (...), Făgăraș 6,1, comparativ cu recordul anterior de 6 grade. 
 
Astăzi, la nivelul maximelor, am înregistrat în bună parte din țară (...) valori care au depășit 15-16 grade Celsius. Cu siguranță și aceste valori, la munte, ca și în Muntenia și Oltenia, vor fi considerate recorduri", a afirmat directorul ANM. 
 
Întrebată dacă ne putem aștepta la zăpadă în perioada imediat următoare, Elena Mateeescu a răspuns: "Va mai ninge posibil în zona montană foarte înaltăla altitudini mai mari de peste 1800 de metri. Aici este posibil să consemnăm și intensificări foarte mari ale vântului. De altfel, au fost emise și astăzi multe atenționări meteorologice de tip nou casting de Cod galben pentru viteze la rafală mai mari de 90-100 km/h, acolo unde, pe creste, cântul a bătut cu putre. Cu siguranță acest aspect va fi de interes și în zilele următoare, asociat și cu precipitații sub fomă de lapoviță și ninsori.
 
Va mai și ploua. Precipitaliile în zonele mai joase de 1500 de meteri vor fi predominant sub formă de ploaie. Încălzirea vremii asociată și cu cantități de apă ce pot depăși 10-15 l/mp va permite, în continuare, topirea stratului, inclusiv cedarea apei din stratul de zăpadă. Cei care se vor afla pe Valea Prahovei sau în zona Brașov - stratul de zăpadă va fi în diminuare pentru  toată decadă 1-10 ianuarie va fi caracterizată de temperaturi mai cridicate decât în mod obisșnuit. Mâine este posibil să contăm din nou pe valori de 14-15 grade partea de sud-vest a țării. Săptămâna 3-7 ianuarie cuprinde și sărbătoarea Gerului Bobotezei din 6 ianuarie, când e posibil în partea de sud, sud-est a țării să consemnăm tot valori mai mari de 10 grade".
 
Estimările specialiștilor nu aduc deloc vești bune și asta deoarece - spun ei - "actualizarea acestor estimări pentru perioada 3-31 ianuarie păstrează semnalul unor temeparaturi în medie mai mari pentru fiecare săptămână, posibil până la sfârșitul lunii ianuarie". "Trebuie să lumă din aproape în aproape fiecare săptămână. Cert este că prima decadă cu sigurnță va fi mai caldă decât în mod obișnuit", a mai spus șeful ANM.
 
"Zăpadă în Capitală se va lasă așteptată. Ploi sub formă de burnițăceață, polei. Temperaturi foarte ridicate, luni se așteaptă 14-15 grade. (...) Anul acesta este posibil sa vorbim de o vreme mai calda in ceea ce priveste traditia sarbatorilor de Boteaza sau Sfantul Ion", a mai arătat meteorologul.