MENIU

Gafă în discursul premierului britanic: „Fac apel la eliberarea cârnaților și la încetarea imediată a focului” - VIDEO

Premierul britanic Keir Starmer a făcut o greșeală de exprimare într-un discurs important despre criza din Orientul Mijlociu, utilizând cuvântul „cârnați” în loc de „ostatici”.

În discursul său, Starmer a vorbit despre conflictul intens dintre Israel și gruparea Hamas în Gaza, precum și despre tensiunile la granița cu Libanul, unde Hezbollah este activ. Gafa s-a produs în timpul conferinței Partidului Laburist, fiind relatată de The Guardian.

„Reiterez apelul pentru reținere și dezescaladare la frontiera dintre Liban și Israel, pentru o încetare imediată a focului în Gaza, eliberarea cârnaților și ostaticilor, și reafirmarea sprijinului pentru soluția celor două state – un stat palestinian recunoscut și un Israel în siguranță”, a spus Starmer.

Cum s-a întâmplat incidentul?

Această eroare a avut loc din cauza asemănării fonetice dintre cuvintele englezești „sausages” (cârnați) și „hostages” (ostatici), care au același număr de silabe și o pronunție similară.

Starmer s-a corectat rapid, dar gafele de acest gen sunt rare pentru un politician de calibrul său. Audiența a reacționat cu aplauze în momentul în care premierul a rectificat greșeala.

Între timp, situația în Orientul Mijlociu rămâne tensionată, cu noi raiduri aeriene israeliene asupra Beirutului, în urma cărora comandantul Hezbollah Ibrahim Qubaisi, responsabil de rachetele grupării, a fost eliminat. Conform surselor libaneze din domeniul sănătății, numărul morților în urma bombardamentelor israeliene din ultimele zile a crescut la aproape 600.