MENIU

Șefa ANM, Elena Mateescu, a anunțat când va ajunge furtuna Ashley în România. Nivelul prognozat este de COD PORTOCALIU

Meteorologii anunță că o nouă furtună va mătura Europa, chiar dacă inundațiile provocate de ciclonul Boris încă distrug orașe întregi. Furtuna Ashley traversează continentul de la vest la est, iar vestea proastă este că va lovi și România, la sfârșitul săptămânii. Șefa ANM, Elena Mateescu, a precizat la ce ne putem aștepta, mai ales că în aceleași zile se așteaptă și vârful de viitură pe Dunăre.

 

O masă imensă de aer polar se va forma deasupra Europei de Vest, unde de joi sunt deja anunțate coduri portocalii, iar duminică va ajunge deasupra țării noastre, iar efectul se va resimți imediat.

„Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea din punct de vedere termic să se răcească semnificativ în aproape toată țara. De duminică, valorile de temperaturi nu vor mai înregistra valori decât până la 22°. Iată o diferență la nivel național de la 34 până la cel mult 22 în partea de sud-sud-est a țării, în timp ce în regiunile intracarpatice chiar valori mai coborâte, de până la 15-16° așadar valori cu mai puțin de 10-15° față de ce vom înregistra în aceste zile. Și odată cu răcirea, contăm și pe fenomene de instabilitate atmosferică, astfel încât, la început, în partea de vest, nord-vest a țării, apoi cu extindere în toată țara, așa cum arată datele la acest moment. Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic, o facem în fluxul operațional și, cu siguranță, pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală.

Cantitățile, așa cum arată informațiile la acest moment estimate pentru intervalul de sâmbătă până luni, punctiform 60-80l/m² ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu și cele mai mari valori sunt de așteptat punctiform, în special în partea de vest, sud și centru a țării. Dacă vom constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100l/m², sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a spus șefa ANM, Elena Mateescu, la un post TV.

Mai multe articole despre:
elena mateescu vine furtuna Ashley dezastru inundatii