MENIU

Război între autorităţi în Ţinutul Secuiesc, după scandalul micilor: "Țara nu e numai a românilor"

Scandalul micilor de la Kaufland a declanşat un adevărat război al declaraţiilor la Covasna. Şeful Consiliului Județean face acuzaţii grave la adresa şefului Protecției Consumatorilor Covasna, pe care îl compară cu membrii Ku Klux Klan.

În județul Covasna s-a dezgropat „securea războiului” între șeful Consiliul Județean Covasna, Tamás Sándor, și cel al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Mircea Diacon.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că instituțiile statului român acționează cu dublă măsură când vine vorba despre aplicarea legii în comunitățile de români și cele de maghiari, scrie covasnamedia.ro.

"Ei fac abuz de ani de zile. Nu cunoașterea limbii române e singura problemă. Problema este și că de ani de zile acționează cu dublă măsură. Eu știu cât este greu de probat ceea ce vă spun, dar știu că într-adevăr se fac controale în regiuni românești, dar acolo «se mulţumesc» cu un avertisment scris", a spus președintele Consiliului Județean Covasna.

"Cea mai mare problemă știți care este? Că ceea ce se petrece în Ținutul Secuiesc este cu sprijinul statului român.Pentru că unii de la Protecția Consumatorilor se comportă cum se comportau acum 100 de ani cei de la Ku Klux Klan. Ei fac diferență între maghiari și români, cum se făcea între albi și negri. Asta e problema", a mai spus acesta.

"România este a Constituției și a cetățenilor români, indiferent de naționalitate. Țara asta nu este numai a românilor. Țara asta este și țara mea. Eu sunt cetățean român de naționalitate maghiară. Nu este numai a românilor de genul directorului de la OPC, care cultivă ură și instigă împotriva unei comunități”, a fost declarația președintelui Consiliului Județean Covasna care este, totodată, și preşedintele UDMR Covasna.

Bărbat, refuzat atunci când a cerut mici în limba română în Secuime. Reacția Kaufland

Reamintim că un bărbat, de origine română, a încercat un experient: s-a dus restaurantul unui supermarket Kaufland din Odorheiul Secuiesc și a cerut, în limba română, o porție de mici. Răspunsul angajatei care trebuia să-l servească a fost unul neașteptat, ea refuzându-l pe bărbat pentru că vorbea în limba oficială a țării noastre. Reprezentanții supermarketului au reacționat imediat după apariția imaginilor. 

Reprezentanții Kaufland au reacționat imediat după ce Realitatea TV a arătat imaginile telespectatorilor, cerându-și scuze pentru comportamentul angajatei.

”Regretăm situația semnalată și, totodată, ne cerem scuze. Subliniem că ne delimităm ferm de astfel comportamente dezcriminatorii. Politica noastră este să oferim servicii de calitate, caracterizate de amabilitate față de toți clienții, nediferențiat. vă asigurăm că facem toate eforturile de a comunica cu toți clienții noștri într-o manieră corectă și instruim periodic angajații pentru a preveni astfel de situații nedorite”, au transmis reprezentanții Kaufland România, lanțul de supermarketuri unde era angajată femeia care nu a vrut să-l servească pe cetățeanul român.  

----------------------------------------------------

Bărbatul s-a lovit de un refuz categoric și a fost tratat cu jigniri de angajata supermarketului Kaufland. În momentul în care omul a început să ceară explicații privind comportamentul femeii, oamenii aflați în preajmă l-au luat l-au acostat cu întrebări.

”Dar tu de ce nu știi ungurește dacă ea nu știe română?”, a spus un bărbat aflat în apropierea omului care voia mici.

Scena absolut șocantă a devenit viral pe internet, adunând peste 9.500 de vizualizări pe YouTube și mii de share-uri.