MENIU

Ce mașină consumă mai mult: manuală sau automată? Un expert explică diferența

Ce mașină consumă mai mult: manuală sau automată?

Atunci când vine vorba de alegerea unei mașini, un aspect crucial pe care mulți șoferi îl iau în considerare este consumul de combustibil. De-a lungul timpului, dezbaterile în jurul mașinilor cu transmisie manuală versus cele cu transmisie automată au generat numeroase păreri și controverse. 

Cu toate că ambele tipuri de transmisii își au avantajele și dezavantajele lor, întrebarea care persistă este: care dintre ele este mai economică în ceea ce privește consumul de combustibil? În acest sens, un expert își aduce contribuția în clarificarea acestei dileme, oferind o analiză detaliată și argumentată a diferențelor dintre cele două tipuri de transmisii.

Ce avantaje are o cutie manuală

Înainte de a afla răspunsul la întrebarea referitoare la consum, e important ca șoferii să știe diferențele dintre cele două tipuri de transmisie.

Principalele avantaje ale unei mașini cu o cutie de viteze manuală, în comparație cu una automată, sunt:
  • un preț de achiziție mai mic cu până la 30%;
  • control mai mare al tracțiunii;
  • costuri mai mici de întreținere.

Pe de altă parte, pentru a conduce o mașină cu transmisie manuală, este necesară o bună coordonare și multă practică. Schimbarea treptelor de viteză presupune apăsarea ambreiajului, alegerea treptei corespunzătoare în funcție de viteza dorită și, ulterior, alternarea între accelerație și ambreiaj.

O altă dificultate apare atunci când schimbăm treptele la turații prea mici sau prea mari ale motorului. Dacă mașina funcționează în zona de subturație, pot apărea probleme legate de injectoare sau de filtrul de particule; iar în cazul supraturării, există riscul unor defecțiuni ale motorului.

Tensiuni maxime în Orientul Mijlociu. Șeful armatei israeliene le-a transmis soldaţilor să se pregătească pentru o posibilă "intrare" în Liban

Totuși, pe drumuri alunecoase, mașinile cu transmisie manuală pot fi mai ușor de manevrat, deoarece șoferul are control asupra vitezei de rotație a roților, ceea ce îl ajută să prevină alunecarea acestora.

Avantajele unei mașini cu o cutie automată

Cutiile de viteze automate au o serie de avantaje, în comparație cu cele manuale:

  • oferă un confort sporit, datorită schimbării automate a treptelor de viteză;
  • sunt mai ușor de folosit, schimbarea vitezelor fiind făcută de calculator;
  • asigură schimbarea treptelor la o turație corectă.

Un avantaj al transmisiei automate este că întregul sistem este proiectat pentru a asigura o durabilitate pe termen lung. Acest lucru implică faptul că treptele de viteză vor fi schimbate la turația optimă, prevenind astfel riscul de înfundare a injectoarelor, a filtrului de particule sau a altor componente.

Pe scurt, întregul sistem de propulsie este conceput pentru a funcționa în anumite condiții specifice.

A mâncat peste 720 de ouă într-o lună de dragul experimentului. Rezultatele întrec orice imaginație

Ce mașină consumă mai mult: manuală sau automată?

O mașină cu transmisie automată consumă mai mult carburant decât cea cu transmisie manuală.

„La o mașină cu transmisie automată, calculatorul stabilește la ce turație se face schimbarea treptelor de viteză. În general, se trece într-o treaptă superioară la 2.000-3.000 RPM. În schimb, la cutia manuală, șoferul poate schimba la 1.500 RPM (n.r. rotații pe minut). De aici apare, în special, diferența de consum. Iar în oraș, de exemplu, o mașină care are cutie automată va consuma cu aproximativ 20-40% mai mult carburant decât una manuală. Dar, depinde și de stilul de conducere al șoferului”, a explicat mecanicul Robert Marin pentru ProMotor.

Așadar, dacă un automobil cu transmisie manuală consumă aproximativ 7 litri la fiecare 100 km, un model cu transmisie automată va avea un consum de aproximativ 9 litri la 100 km.

Totuși, pe lângă diferențele în consum, este important să luăm în considerare și costurile de întreținere pe termen lung, fiabilitatea și tipul de motorizare.

De exemplu, motoarele diesel, în general, au un consum mai redus de carburant. Deși întreținerea acestora poate fi mai costisitoare decât cea a vehiculelor pe benzină, ele pot fi mai durabile pe termen lung.

Diana Șoșoacă dezvăluiri incendiare din jocurile de culise de la Bruxelles: „Sunt sataniști, credeți-mă!”