MENIU

Război în Ucraina - Ziua 511: Președintele Zelenski îl acuză pe Putin de genocid; Grupul Wagner cauzează tensionări la granița Poloniei cu Belarus - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Război în Ucraina - Ziua 511 - SUA și Nato se confruntă cu un deficit de muniție pentru Ucraina. Moscova ar fi cantonat 100.000 de militari în zona Kupiansk. Polonia își transferă forțele la granișa de est.

UPDATE 21:50 Zelenski mulțumește SUA pentru noul ajutor militar de 1,3 miliarde de dolari și salută „sprijinul de neclintit” al Washingtonului în războiul contra Rusiei invadatoare.

SUA au anunţat miercuri acordarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina care se ridică la 1,3 miliarde de dolari. Acest pachet prevede în special livrarea a patru sisteme de rachete de apărare antiaeriană, rachete antitanc, muniţii de artilerie, materiale de deminare şi drone explozive.

„Acest ajutor va salva vieți ucrainene și ne va aduce mai aproape de victoria noastră comună. Apreciem sprijinul neabătut al poporului american prieten”, a scris Zelenski pe Twitter.

 

UPDATE 20:00  Cinci state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România şi Polonia, au cerut Comisiei Europene să extindă embargo-ul privind importurile de cereale din Ucraina. Anunțul pentru fermierii români a fost făcut de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

UPDATE 18:10 Fondatorul grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a apărut pentru prima dată în public, după presupusa tentativă de puci împotriva elitei militare de la Moscova. Într-o înregistrate video difuzată miercuri, Prigojin îi întâmpină pe luptătorii săi, la o tabără militară din Belarus

UPDATE 17:10 - Rută temporară pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră care trece prin apele teritoriale ale României. Ucraina a informat ONU 

Ucraina stabileşte o rută temporară de transport maritim, care trece prin apele teritoriale ale României, pentru a menţine transporturile de cereale pe Marea Neagră, după ce Rusia a renunţat la acordul care permitea exporturile ucrainene printr-un coridor maritim sigur susţinut de ONU, a anunţat Kievul într-o scrisoare oficială datată 19 iulie şi transmisă agenţiei ONU pentru transportul maritim, relatează Reuters.

UPDATE 16;45:  Rusia s-a răzgândit în privința embargoului pe cerealele ucrainene. Ce condiție pune Vladimir Putin? Moscova a dat miercuri un termen de trei luni Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru ca aceasta să obţină "rezultate concrete" asupra aplicării componentei ce priveşte exporturile agroalimentare ruseşti inclusă în acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

UPDATE 14:20 - Președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre incendiul de la baza militară din Crimeea, situația la fața locului fiind în curs de clarificare, a declarat, miercuri după-amiaza, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Răspunzând la o întrebare despre acest lucru, Dmitri Peskov a spus că „desigur, a fost raportat președintelui. Știți că Aksionov (n.r. guvernatorul numit de ruși al Crimeii) a reacționat foarte prompt Știm că a fost un incendiu. Se iau măsuri. Situația este în curs de clarificare. În momentul de față nu pot spune mai multe”.

UPDATE 13:40 - Rusia susține că ONU are la dispoziție trei luni pentru a pune în aplicare termenii unui memorandum care ar facilita exporturile agricole rusești, dacă vrea ca Moscova să reia discuțiile pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, scrie Reuters.

„Însuși Memorandumul Rusia-ONU precizează, și voi cita, că acordul va fi în vigoare timp de trei ani, iar în cazul în care una dintre părți intenționează să-l rezilieze (fie Rusia, fie sau ONU), trebuie să dea un preaviz de trei luni. Am dat o notificare.

În consecință, ONU mai are trei luni pentru a obține rezultate concrete. Prin urmare, oamenii nu ar trebui să alerge la microfoanele de la Secretariatul ONU, ci să folosească aceste trei luni pentru a obține rezultate concrete. Dacă există rezultate concrete, vom reveni la discuția despre această problemă”, a declarat pentru Radio Sputnik Maria Zaharova.

UPDATE 10:17 - Incendiu masiv la o bază militară rusă din Crimeea, un atac cu drone ucrainene

Un incendiu la o bază de instrucţie a forţelor ruse din Crimeea - peninsulă ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014 -, a impus evacuarea a 2000 de oameni, a anunţat miercuri guvernatorul numit de Moscova, Serghei Aksionov, citat de Reuters. Cel puțin trei drone ucrainene ar fi atacat baza de instrucție.

UPDATE - Deficit semnificativ de muniții pentru Ucraina, avertizează SUA și NATO

Pe măsură ce conflictul cu Rusia persistă, SUA și NATO se confruntă cu un deficit crucial de muniții pentru Ucraina. Acest lucru pune în dificultate eforturile de a susține contraofensiva ucraineană îndelungată împotriva forțelor rusești. 

UPDATE - Polonia se mobilizează la granița estică pe fondul mișcărilor convoaielor Wagner în Belarus

În contextul intrării grupării paramilitare Wagner în Belarus, Polonia și-a transferat forțele către granița de est, într-un efort de a contracara orice posibilă amenințare.

UPDATE - Zelenski, Președintele Ucrainei, acuză: Putin dorește să ne extermine pe toți

Într-un interviu acordat presei africane, Președintele ucrainean Zelenski face acuzații grave împotriva omologului său rus, susținând că Putin dorește anihilarea poporului ucrainean.

UPDATE - Primele victime ale bombardamentelor rusești în districtul Kupiansk din Ucraina

Primele victime ale bombardamentelor rusești s-au înregistrat în districtul Kupiansk, o zonă unde Moscova este suspectată că a cantonat aproximativ 100.000 de militari.

UPDATE - Grupul Wagner intensifică presiunea la granița dintre Polonia și Belarus

După ce a fost alungat din Rusia, grupul paramilitar Wagner creează tensiuni la granița dintre Polonia și Belarus, cauzând noi îngrijorări în regiune.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina