MENIU

Comisia Europeană va propune o nouă legislaţie care să favorizeze EXPLUZAREA migranţilor. Anunțul Ursulei von der Leyen

Șefa CE recunoaște că situația este delicată pentru ambele părți

Comisia Europeană urmează să propună o nouă legislaţie care să favorizeze expulzarea migranţilor în situaţie neregulată. Preşedinta CE Ursula von der Leyen a transmis deja o într-o scrisoare adresată Celor 27, relatează AFP.

”Comisia va prezenta o nouă propunere de legislaţie” cu ”obligaţii clare de cooperare privind persoanele expulzate” şi cu voinţa de a ”raţionaliza în mod eficient procesul întoarcerii”, anunţă ea în această scrisoare publicată luni, răspunzând astfel cererii mai multor state membre ale Uniunii Europene (UE).

”Avem nevoie de un nou cadru legislativ pentru a ne consolida capacitatea de a acţiona”, scrie preşedinta Comisei în această scrisoare adresată statelor membre UE înaintea unui summit european - joi şi vineri - la Bruxelles, consacrat în parte problemei migraţiei.

Astfel Bruxellesul propune facilitarea expulzării persoanelor în situaţie neregulată prin stabilirea unei recunoaşteri reciproce a deciziilor luate de către cutare sau cutare stat membtu UE.

”Trebuie să construim un nivel de armonizare şi de încredere care să permită asigurarea faptului că migranjţii care fac obiectul unei trimiteri înapoi într-o ţară nu pot să folosească lacune ale sistemului pentru a avita această întoarcere în altă parte”, scrie von der Leyen.

Mai puţin de 20% dintre deciziile expulzare ale unor migranţi în situaţie neregulată au efect, subliniază ea şi promite o cooperare consolidată cu ţările respective, de exemplu printr-o însăprire a emiterii de vize către ţările reclacitrante.

”Repatrierea din Africa de Nord către ţările de origine s-au intensificat prin intermediul unor operaţiuni finanţate de UE şi au atins 17.000 (de expulzări) în 2024”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Acorduri implementate în Libia sau Tunisia au permis o scădere cu aproximativ 66% a intrării neregulate a migranţilor în UE pe ruta Meditanei centrale, dar sosirile pe ruta Mediteranei de vest şi la Atlantic către Spania au crescut la sfârşitul lui septembrie cu 56% în decurs de un an.

Miniştrii de Interne ai UE au dezbătut joia trecută la Luxemburg pe tema unei noi însăpriri a politcii migraţiei, de la discuţii despre transferul migranţilor în ţări terţe şi până la apeluri la o revizuire a ”directivei expulzărilor” din 2008.

Mai multe state membre UE au cerut o revizuire a acestei directive, care armonizează reglementările în domeniul conducerii la frontieră.

 

Franţa şi Germania au susţinut o notă a Olandei şi Austriei cu privire la acest subiect, în vederea unei ”facilitări” şi ”accelerări” a expulzărilor.

 

O primă tentativă de revizuire a directivei, în 208, a eşuat.

Mai multe articole despre:
legislatie UE expulzare migranti ursula exod