Articolele din categoria CULTURĂ:

Foto: realitatea.net
Baraj distrus de cutremur. Scenariul care a pus capăt carierei celui mai de succes regizor din vremea lui Ceaușescu
Scenariul unui baraj distrus de un seism catastrofal a însemnat sfârșitul carierei lui Dinu Cocea, autorul seriei de filme cu haiducii lui Șaptecai și cel mai de succes creator din perioada comunistă. S-a întâmplat la finalul anilor `70, iar Nicolae Ceaușescu a luat foc când a auzit ce idee a avut celebrul regizor de tip. Cocea a mai reușit să facă un film de succes, "Ecaterina Teodoroiu", cu care probabil a încercat să reintre în grațiile conducătorului suprem, dar peste doar câțiva ani a emigrat în Franța, cu toată familia. Cutremur în România. ISU verifică Barajul Bicaz
Filmele cu arte martiale erau cele mai căutate
Afacerea de succes a Securității: contrabanda controlată cu casete video. Ce rol a jucat Irina Margareta Nistor?
Securitatea, serviciul secret și poliția politică a regimului comunist, a fost implicată în cele mai dubioase afaceri, încă din vremea lui Gheorghiu Dej, dar în special în "Epoca de Aur" a lui Ceaușescu. Ca afaceri majore, făcute însă la ordinul și în beneficiul partidului comunist, au fost emigrarea pe bani a evreilor și etnici germani, traficul de arme și chiar stupefiante sau vânzarea de copii prin adopțiile către occident. În paralel, securiștii și-au dezvoltat propriile aranjamente, cu iz de bișniță, de pe urma căreia instituția era principalul beneficiar. Așa s-a ajuns, în anii \"80, la contrabanda cu casete video, controlată complet de Securitate, arată publicația Matca Literară într-un documentar semnat de Liviu Tofan și Stejărel Olaru.
Omagiu (autor: Constantin Nitescu, sursa bloguldeistorie)
Ultimul 8 Martie COMUNIST. Potop de omagii pentru "primul bărbat și prima mamă", Nicolae și Elena Ceaușescu
8 Martie, Ziua Femei, a devenit în ultimii ani ai regimului comunist ziua în care întregul aparat de propagandă lucra la turație maximă pentru proslăvirea cuplului Ceaușescu. Versuri, articole omagiale, cântece și tablouri, nimic nu lipsea din arsenalul cu care mass media îi bombarda pe românii și așa sufocați de manifestările zilnice ale cultului personalității familiei prezidențiale.
Petru Groza, portret din arhiva Memorialul Sighet
6 martie 1945 - Instalarea Guvernului Petru Groza, burghezul roșu care i-a pupat picioarele lui Stalin
6 martie 1945 rămâne una dintre zilele negre din istoria României. Sub pretextul instalării unui guvern democratic de uniune națională, condus de Petru Groza, echipa comunistă coordonată direct de Stalin și înțesată de oameni loiali acestuia a preluat pârghiile puterii. Au urmat fraudarea alegrilor din 1946 și abdicarea forțată a Regelui Mihai, în 1947, iar România a intrat într-un deceniu al terorii.