Această zi a fost instituită de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), în anul 1961 şi este sărbătorită anual începând din 1962, de către Centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO.
Cu prilejul Zilei mondiale a teatrului, sunt organizate diverse manifestări în cadrul cărora publicul are ocazia să întâlnească artiştii preferaţi.
Una dintre cele mai importante manifestări este difuzarea Mesajului Zilei mondiale a teatrului prin care, la invitaţia ITI, o personalitate recunoscută la nivel internaţional îşi împărtăşeşte reflecţiile asupra celei mai vechi forme artistice - teatrul - mesajul fiind tradus în peste 50 de limbi.
Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de poetul şi dramaturgul Jean Cocteau.
Printre personalităţile de pe mapamond care au transmis mesaje cu prilejul acestei zile s-au numărat şi românii Radu Beligan (1977) şi Eugene Ionesco (1976).
În acest an, mesajul de Ziua mondială a teatrului este transmis de scriitorul norvegian Jon Fosse. Născut în 1959, acesta este cunoscut pentru numeroase lucrări care includ piese de teatru, romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii şi traduceri. În 2023, a primit Premiul Nobel pentru literatură pentru piesele sale inovatoare şi proza care dau voce celor de nespus.
Teatrul Mare a devenit instituţie publică de cultură în 1864, printr-un decret semnat de prim-ministrul Mihail Kogălniceanu, iar în 1875, directorul Alexandru Odobescu punea pe frontispiciu numele instituţiei - Teatrul Naţional.
La sărbătorirea centenarului, în 1952, Teatrul Naţional a primit numele lui Ion Luca Caragiale, iar în noiembrie 2014, Teatrul Naţional "l. L. Caragiale" a fost reinaugurat după ample lucrări de consolidare şi reamenajare. Cu o vechime de peste 160 de ani, acesta rămâne o instituţie-reper pentru cultura românească şi cel mai vizitat dintre teatrele româneşti.
În 2024, Ziua mondială a teatrului este celebrată de Institutul Cultural Român prin spectacole, reprezentaţii şi conferinţe de teatru, alături de reprezentanţele sale din străinătate. Institutul Cultural Român este partener al proiectului "Marin Sorescu. Setea muntelui de sare" - în cadrul Campaniei Naţionale Artiştii pentru artişti organizată de UNITER -, un spectacol-eveniment regizat de Mariana Cămărăşan, cea care a adus împreună, artişti din teatre şi oraşe diferite pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
Evenimentul din 27 martie, ora 17.00, de la Sala Atelier a TNB, celebrează atât Ziua Mondială a Teatrului şi Ziua Unirii Basarabiei cu România, cât şi 88 de ani de la naşterea scriitorului Marin Sorescu.