Articolele din categoria CULTURĂ:

Cuviosul Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste
SĂRBĂTOARE 11 ianuarie: Ce sfânt este pomenit astăzi în calendarul ortodox. Cruce neagră
Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare a trait in perioada secolelor V-VI. S-a nascut in satul Mogarisos din tinutul Capadociei, in estul Turciei de astazi. Tatal sau se numea Proeresie si mama sa Evloghia, si erau amandoi credinciosi si cucernici. Intra de tanar in monahism, la o manastire din Ierusalim. Dupa ce petrece alaturi de pustnicul Longhin, se retrage intr-o pestera din apropierea Bethleemului, unde timp de 50 de ani s-a hranit doar cu ierburi salbatice si legume. Datorita vietii sale, aduna in jurul sau multi ucenici. Va ridica o manastire langa pestera in care vietuia, unde va pune bazele vietii monahale de obste. De aici si supranumele de "incepator al vietii de obste" - "chinoviarhul". Numarul persoanelor prezente in lavra Sfantului Teodosie ajunsese la 700, iar slujbele se savarseau in mai multe limbi (greaca, georgiana, armeana).
Cuviosul Antipa de la Calapodesti; Sfantul Grigorie al Nisei
SĂRBĂTOARE 10 ianuarie: Zi cu importanță deosebită în calendarul ortodox. Ce mare sfânt este pomenit astăzi
Pe data de 10 ianuarie, ortodocsii il praznuiesc pe Sfantul Antipa de la Calapodesti. Desi roman, Sf. Antipa de la Calapodesti este mai putin cunoscut la noi, dar foarte cinstit de rusi si de greci. Rusii il cinstesc drept "sfant cuvios", iar grecii il cinstesc drept "sfant athonit", ca unul ce s-a distins intre calugarii de la Sfantul Munte. Biserica Ortodoxa Romana l-a trecut in randul sfintilor in urma sedintelor de canonizare din 20-21 iunie 1992.
Peste tot in Europa, balena Goliath a făcut senzație
Goliath, balena care a făcut turneu prin România lui Gheorghiu-Dej. Zeci de mii de români au stat la coadă să o vadă
În urmă cu 60 de ani, românii au avut parte de un eveniment pe care mulți l-au ținut minte și l-au povestit din tată în fiu. Trupul împăiat al lui Goliath, o balenă uriașă care a fost ucisă în largul coastei Norvegiei, a poposit în numeroase orașe din România, în iarna 1963-1964. Pentru o țară în care se simțea o ușoară relaxare politică după teroarea stalinistă din anii '50, un astfel de eveniment părea o reconectare la stilul de viață occidental și mii de oameni s-au îngrămădit să-l vadă pe noul Moby Dick. 
Primele formule de calendar erau empirice (foto: Profimedia)
Cum a devenit ianuarie prima lună a anului. Romanii au făcut calculele, dar nu le-au ieșit din prima
Luna ianuarie este prima lună a calendarului gregorian, având o durată de 31 de zile. Numele, la fel ca toate celelate 11 luni ale calendarului, i-a fost dat de romani, care s-au inspirat de la ziul Ianus, cel cu 2 chipuri: unul îndreptat către anul trecut, iar altul spre cel care tomcai a început.  Dar ianuarie nu a fost dintotdeauna prima lună a anului, nici măcar pe vremea romnailor.  
Sfantul Serafim de Sarov; Sfantul Silvestru, episcopul Romei
SĂRBĂTOARE 2 ianuarie: Ce sfânt este pomenit astăzi în calendarul ortodox
Sfantul Serafim de Sarov s-a nascut la 19 iulie 1759, in orasul Kursk din Rusia, primind la botez numele de Prohor. A ramas orfan de tata la varsta de 3 ani. Cand a implinit 17 ani, primind binecuvantarea mamei, a plecat sa imbratiseze viata monahala la Lavra Pecerska de la Kiev. Dupa un timp, indrumat de Parintele Dositei din pustia Kitaev, a mers sa isi petreaca restul vietii in Manastirea Sarovului. Pe 20 noiembrie 1778, tanarul Prohor a intrat in Manastirea Sarovului.
Taierea Imprejur cea dupa trup a Domnului; Sfantul Vasile cel Mare (Anul Nou. Tedeum)
SĂRBĂTOARE 1 ianuarie: Zi cu importantă deosebită în calendarul ortodox: un mare sfânt este pomenit astăzi
Taierea Imprejur cea dupa trup a Domnului nostru Iisus Hristos - Taierea imprejur cea dupa trup a Domnului nostru Iisus Hristos se praznuieste pana astazi pentru a arata ca Domnul intru toate a luat trup asemenea noua si S-a supus randuielilor Legii si ca nimic nu a stricat din cele vechi, ci doar a implinit toate. Mantuitorul Hristos a primit aceasta pentru a implini si desavarsi randuiala Legii Vechi, astfel incat sa sa puna in loc taierea imprejur cea dupa Duh, a inimii.
Ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu (21 decembrie 1989 - Profimedia)
Ultimul Revelion cu Nicolae Ceaușescu. Ce au văzut românii la televizor? Danga-langa, Hrușcă, Șeicaru și Mirabela
În ultimii ani ai regimului comunist, programul TV din noaptea de Revelion devenise singurul moment al anului în care românii putea sta mai multe ore în fața televizoarelor, fără să fie agresați de emisiunile de ode aduse lui Nicolae și Elenei Ceaușescu. Chiar dacă programele de divertisment erau mai anoste, în ton cu perioada de restricții generalizate, ele ofereau totuși un moment de delectare, datorită vedetelor care-i făceau pe mulți să uite de griji. Momentul culminat, al trecerii dintre ani, era marcat tot de Nicolae Ceaușescu, prin mesajul său de la miezul nopții.
Sfantul Arhidiacon Stefan
Sărbătoare 27 decembrie. Un mare sfânt este pomenit astăzi în calendarul ortodox - Cruce roșie
Sfantul Stefan era iudeu de neam, din semintia lui Avraam. Marindu-se numarul crestinilor dupa intemeierea Bisericii si crescand numarul cererilor pentru diverse slujiri ale Apostolilor, au fost alesi din cadrul comunitatii, sapte barbati "plini de Duh Sfant si de intelepciune". Acestia aveau menirea sa slujeasca atat in cadrul slujbelor religioase cat si sa supravegheze buna oranduiala la mesele comune. Primul dintre acestia a fost Stefan, iar ceilalti sase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae. Rolul lor in Biserica primara depasea cu mult rolul pe care il iau diaconii in zilele noastre. Ei predicau cuvantul Evangheliei, botezau si ajutau la desfasurarea cultului apartinand organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.
Sfântul Ierarh Petru Movila
Sărbătoare 22 decembrie. Cruce neagră în calendarul ortodox - Toți credincioșii trebuie să știe care este însemnătatea acestei zile
Petru Movila s-a nascut la 21 decembrie 1596, fiind al patrulea fiu al voievodului Moldovei -Simion Movila. Tatal sau a murit la 1607 si sub domnia lui Stefan Tomsa (1611), familia lui Petru Movila s-a retras in Polonia, unde avea multe rude. Si-a continuat studiile la Colegiul Fratiei Ortodoxe din Liov. Petru Movila a vizitat in 1622 vestita manastire Pecerska, unde s-a imprietenit cu staretul Zaharia Copistensclii si cu mitropolitul Iov Boretchi al Kievului. A fost tuns in monahism la Lavra Pecerska, dupa anul 1625, iar in toamna anului 1627, la varsta de 31 de ani, a fost ales egumen al manastirii. In timpul staretiei sale de aici, Petru Movila pune bazele unui colegiu la Kiev, care va Academie – scoala cu caracter universitar, considerata cea mai veche institutie de invatamant superior la slavii ortodocsi. In anul 1632, la moartea mitropolitului Iov, a fost ales in unanimitate Mitropolit al Kievului, Galitiei si a toata Rusia. In aceasta calitate a alcatuit o "Marturisire Ortodoxa", in limba latina, care a fost aprobata de Sinodul de la Iasi din 1642 si confirmata de toti patriarhii ortodocsi.
Sfanta Iuliana; Sfantul Temistocle
Sărbătoare 21 decembrie. Mari sfinți pomeniți astăzi în calendarul ortodox. Zi de post - Dezlegare la ulei și vin
Sfanta Iuliana este praznuita pe data de 21 decembrie. Sfanta Iuliana a trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Era fiica unor parinti bogati, care au logodit-o cu Eleusie, un senator pagan. Iuliana a refuzat sa se casatoreasca cu Eleusie, motivand ca nu este crestin. Din aceasta cauza, tatal fetei o va da in mainile lui Eleusie, spre a fi judecata si pedepsita. Pentru ca a refuzat sa se inchine idolilor pagani, Iuliana a fost spanzurata de par, i s-au ars parti ale trupului cu fiare inrosite si a fost aruncata intr-un cuptor incins, din care a iesit nevatamata. Vazand cele intamplate, 500 de barbati si 130 de femei au lepadat credinta pagana. Din porunca lui Eleusie toti au fost ucisi, impreuna cu Iuliana, care avea doar 18 ani.
Tudor Chirilă / Foto: Inquam Photos
Raluca Turcan, ministrul Culturii, huiduită de Tudor Chirilă la inaugurarea monumentului dedicat Monicăi Lovinescu
A fost scandal de amploare la inaugurarea statuii Monicăi Lovinescu. Tudor Chirilă a huiduit-o pe Raluca Turcan, iar în apărarea ministrului Culturii a sărit Gabriel Liiceanu. Artistul a spus despre Raluca Turcan că este moștenitoare a comunismului și că nu avea ce să caute la inaugurarea statuii soților care au criticat ani la rând comunismul: Lovinescu și Ierunca. 
Sfantul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenite Antia si Suzana
Sărbătoare 15 decembrie. Mari sfinți sunt pomeniți astăzi în calendarul ortodox - Zi de post
Sfantul Elefterie s-a nascut in Roma intr-o familie de nobili crestini. De mic a ramas orfan de tata fiind crescut numai de mama sa, Antia, care, potrivit traditiei, fusese botezata de catre Sfantul Apostol Pavel. Aceasta a incredintat cresterea si educatia singurului ei fiu lui Anichit, Episcopul Romei. Vazand marile daruri ale lui Dumnezeu care lumineaza sufletul copilului, episcopul l-a hirotonit diacon la varsta de cincisprezece ani, preot la varsta de optsprezece ani, si episcop al Iliricului la varsta de douazeci de ani.